Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Highlighty: Skalica v Bystrici bez gólu, Nitra vyškolila Martin
Zdielať na

Highlighty: Skalica v Bystrici bez gólu, Nitra vyškolila Martin

Zdroj: sita, B.Bystrica-Skalica

Hokejová Tipsport extraliga pokračovala zápasmi 40.kola. Skalica prehrala v B.Bystrici 3:0, Trenčín zdolal Košice až po samostatných nájazdoch.

Dukla Trenčín - HC Košice 3:2 po sam. nájazdoch (2:0, 0:1, 0:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 19. Pardavý st. (Pozník), 19. Sojčík (Lelkeš, O. Mikula), rozhodujúci sam. nájazd Nemček - 32. Matúš Chovan (Marek Slovák), 59. Š. Novotný (Marek Slovák, R. Jenčík)
Vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kubuš - Kacej, Tvrdoň, 2580 divákov

Trenčín: A. Nagy - T. Bokroš, Vizváry, E. Bagin, Pozník, Habšuda, E. Bednár, Imrich - Jakub Gašparovič, O. Rusnák, Pardavý st. - O. Mikula, Sojčík, Lelkeš - Martin Filo, T. Klíma, Marosz - Otčenáš, Nemček, Jakúbek
Košice: Hylák - Cebák, Deyl, Kolba, Štrbák, Michal Novák, Macejko, Gajdoš - Matis, T. Marcinko, R. Jenčík - Š. Novotný, Marek Slovák, Matúš Chovan - Marcel Haščák, Bulík, P. Svitana - Hinďoš, Pašek, Spilar 

Východniari sa na trenčianskom ľade už tradične pomalšie rozbiehali, domáci však svoj úvodný tlak nepretavili v nejaký zisk, takže Košice postupne hru vyrovnali a začali viac ohrozovať súperovho brankára. Prvé strely sa ujali až v závere I. tretiny a pochádzali z trenčianskych hokejok - domáci v rozpätí dvadsiatich sekúnd získali dvojgólový náskok. Najskôr po skvelej Pozníkovej kolmej prihrávke Pardavý delovkou otvoril skóre a zakrátko sa odrazený puk dostal k voľnému Sojčíkovi, ktorý bez problémov zblízka doklepol puk do prázdnej bránky - 2:0. V polovici zápasu mali hostia obrovskú príležitosť na zvrat, dvojminútovú presilovku piatich proti trom však nezužitkovali. Znížiť sa im podarilo až v 32. min, keď Matúš Chovan po skrumáži pretlačil puk do siete.

Obojstranne svižná hra neubrala duelu dramatický náboj, pričom akcie sa striedali na oboch stranách, ale pozorní gólmani boli na svojich miestach. Urputný boj pokračoval až do konca riadneho hracieho času, a keď sa už zdalo, že Trenčín svoj tesný náskok udrží, 116 sekúnd pred sirénou vyšiel hosťom rýchly protiútok, ktorý zakončil do odkrytej bránky Novotný - 2:2. V predĺžení síce mali o niečo viac z hry Košice, no napokon padlo rozhodnutie až v samostatných nájazdoch, v ktorých bol ako jediný úspešný iba domáci Filip Nemček.

Róbert Kaláber (tréner Trenčína): "Zacali sme síce zodpovedne, ale pred súperom sme mali prílišný rešpekt. V prvej tretine nám chýbal lepší pohyb, napriek tomu sme v jej závere strelili v krátkom časovom rozpätí dva góly. V ďalšom priebehu sme sa snažili zodpovedne brániť a udržať si náskok, pričom sme čakali na chybu súpera. Tomu sa podarilo streliť kontaktný gól a odvtedy bol lepší. Hostia v úplnom závere riadneho hracieho času potrestali našu chybu a vyrovnali. Hoci majú Košice kvalitnejšie mužstvo, napokon sme zvíťazili aspoň po samostatných nájazdoch, v ktorých sme boli šťastnejší."
Milan Staš (tréner Košíc): "Začali sme až príliš ustráchane a nekoncentrovane, výsledkom čoho boli dva góly v našej sieti v krátkom čase. V druhej tretine sme sa snažili dostať domácich pod tlak a podarilo sa nám znížiť. Hernej najlepšia bola z našej strany tretia tretina, keď nám vychádzali kombinácie, vypracovali sme si mnoho šancí, no nedarilo sa nám ich až na jednu premieňať. V predĺžení sme mali určitý tlak, ale efektivita streľby bola žalostná. Napokon sme nestrelili gól ani v samostatných nájazdoch."

MsHK DOXXbet Žilina - HK Poprad 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)

Góly: 13. Buc (Vaic, Jabrocký), 57. Kovačevič (Klouda, Buc), 60. Buc (R. Tomas)
Vylúčení: 7:7 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Štefík - Bogdaň, Tornay, 1220 divákov

Žilina: Žigárdy - I. Rúfus, D. Devečka, Drábek, Brcko, J. Dlouhý, Leško - M. Kokavec, T. Varga, R. Krajči - Drevenák, O. Ďuriš, T. Sýkora - Jozef Mihálik, T. Troliga, Valášek - K. Jass
Poprad: Westlund - M. Šterbák, Špelda, Kovačevič, D. Brejčák, Fabian, Jáchym, M. Kurali - Vandas, Balán, Hvila - Sabolič, Klouda, R. Tomas - Buc, Vaic, Jabrocký - Matúš Paločko, S. Takáč, Smotrila

V zápase tabuľkových susedov začali aktívnejšie Žilinčania. Prvú strelu však v 3. min spomedzi kruhov vystrelil hosťujúci Kovačevič, Žigárdy bol pozorný. V 11. min sa Valášek ocitol sám pred brankárom Popradu, ale mieril len do jeho betónov. O minútu neskôr dobre strieľal popradský Hvila, domáci brankár bol v strehu. "Kamzíci" domácich zatlačili a výsledkom bol gól z hokejky Buca po peknej kombinácii tretej formácie. V závere tretiny boli Žilinčania v presilovej hre blízko k presnému zásahu, no Vargova strela skončila na žŕdke Westlundovej bránky.

Hneď v úvode druhej tretiny si domáci hokejisti pred popradskou bránkou vypracovali tlak. Devečka dobre vystrelil od modrej čiary, ale hlavný rozhodca pre postavenie útočiaceho hráča v bránkovisku prerušil hru. V 25. min unikol domácej obrane Tomas, ale jeho nájazd zneškodnil žilinský gólman. Poprad nevyužil početnú prevahu pri vylúčení Dlouhého, následné strely Vandasa a Tomasa však zaváňali druhým gólom. V 33. min mal Sýkora jednu z mála príležitostí Žiliny, jeho "blafák" však kryl Westlund. Necelé štyri minúty pred koncom tretiny si na trestnú lavicu sadol domáci Ďuriš a Vaic sám pred poloprázdnou bránkou nemieril presne.

V 43. min sa pred Westlundom objavil Kolba, no svoju príležitosť nepremenil na gól. Na druhej strane mal podobnú šancu hosťujúci Kovačevič, ale ten sa tiež nezapísal do listiny strelcov. O minútu neskôr mohol ďalší gól hostí pridať Smotrila, no Žigárdy kryl jeho strelu. Žilinčania mali v 47. min výhodu o dvoch hráčov, počas ktorej si však utvorili len jednu šancu, Mihálik zblízka neprekonal popradského brankára. V 57. min hostia nedovolene zastavili Tomasa, nariadené trestné strieľanie však nepremenil sám faulovaný hráč. Posledná päťminútovka bola najmä o vylúčeniach, využili ich len hostia - Kovačevič strelou od modrej čiary druhýkrát v zápase prekonal domáceho brankára. V úplnom závere stretnutia sa Žilinčania odhodlali k hre bez brankára, no bez úspechu. Buc tesne pred klaksónom pridal tretí popradský gól.

Slavomír Chlebec (tréner Žiliny): "Odohrali sme zlé stretnutie. Nevypracovali sme si veľa príležitostí, naši hráči pôsobili unaveným dojmom a v predchádzajúcich zápasoch podali lepšie výkony. Teraz to bolo zlé, nedali sme ani gól, nevyužili sme presilovky. Hráči tento duel iba odkorčuľovali."
Milan Jančuška (tréner Popradu): "Do Žiliny sme cestovali s cieľom zvíťaziť, čo sa nám podarilo. Utvorili sme si veľa príležitostí, ale v zakončení nám chýbala jednoduchosť a agresivita. Vyšlo to až v závere súboja. Som rád, že sme neinkasovali, a to aj zásluhou brankára Westlunda, ktorý u nás po mesiaci končí."

HK Nitra - MHC Mountfield Martin 7:3 (2:0, 4:2, 1:1)

Góly: 4. Ordzovenský (Mašlonka, E. Piatak), 14. P. König (Nádašdi, Stümpel), 22. Tománek (Stümpel, M. Kováčik), 25. Tománek (tr. strieľanie), 32. M. Kováčik (König, Stümpel), 40. Tománek (Stümpel), 58. Podstavek (Jokila, Hrnka) - 29. T. Petruška (Zošiak), 36. Fujerík (Kolena, Dírer), 46. Kentoš (Slávik)
Vylúčení: 9:8 na 2 min, presilovky: 4:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jonák - Návratek, Výleta, 2288 divákov

HK Nitra: M. Laco - Ordzovenský, Rais, Nádašdi, König, M. Bača, Vosátko, Trefný - M. Mašlonka, E. Piatak, Pupák - M. Kováčik, Stümpel, R. Tománek - Jokila, Podstavek, Hrnka - Kmeč, Bene, Kadura - Hamrák
MHC Mountfield: Šúrek - A. Novotný, Perniš, R. Pukalovič ml., Zošiak, Tupý, Hriňa - Kolena, Vilkoits, Slávik - Petruška, Hollý, B. Mráz - Kentoš, Fujerík, Dírer

Domáci boli v zápase favoritom a túto pozíciu potvrdzovali od úvodných minút. V 2. min najskôr obranca Bača pohrdol veľkou príležitosťou, no o dve minúty na to mu iný bek - Peter Ordzovenský - ukázal, ako na to. Počas presilovej hry si nakorčuľoval na prihrávku od Mašlonku a pred Šúrekom nezaváhal - 1:0. Hostia mohli vyrovnať v dvoch následných presilovkách, ale Nitru podržal brankár Laco. Domáci svoj náskok zvýšili počas druhej početnej výhody, v 13. min vystrelil od modrej čiary König a Šúrek našiel puk až v bránke - 2:0.

Aj v druhej tretine sa dianie odohrávalo najmä v obrannej tretine hostí. Už štvrtú presilovku domácich využil v 22. min Tománek, a keď o dve minúty na to ten istý hráč premenil aj trestné strieľanie, bolo o víťazovi rozhodnuté. Výhodu samostatného nájazdu mal v 27. min aj hosťujúci Kolena, ale proti M. Lacovi neuspel. V 28. min však už domáci gólman kapituloval, keď ho zblízka pokoril Petruška. Piaty gól Nitry pridal Kováčik, ktorý úspešne tečoval Königov pokus. O druhý gól hostí sa postaral Fujerík, ktorý medzi kruhmi zužitkoval dobrú prihrávku Kolenu spoza bránky. Gólovú bodku za druhou tretinou dal Tománek, ktorý po individuálnej akcii zavŕšil svoj hetrik.

V 46. min využili hostia nájazd dvoch proti jednému a po Slávikovej prihrávke sa nemýlil Kentoš - 6:3. Aj v záverečnej tretine mali viac z hry domáci, no vyložených šancí už toľko nebolo. Konečnú podobu výsledku dal v 58. min domáci Podstavek, ktorý zblízka bekhendom prekonal Šúreka.

Karol Kolečáni (asistent trénera Nitry): "Napriek víťazstvu musím povedať, že nie všetci hráči podali optimálny výkon. Spokojní sme s využívaním presiloviek a hrou Stümpelovej formácie. Mrzieť nás môžu vylúčenia, ktoré by sa nám v ďalších zápasoch mohli vypomstiť."
Róbert Pukalovič st. (tréner Martina): "Vedeli sme, že v búrlivom nitrianskom prostredí to bude ťažký zápas, čo sa aj potvrdilo. Prvé štyri góly sme inkasovali v oslabeniach, dopustili sme sa mnohých faulov. Som však rád, že sme to napriek neľahkej situácii dohrali so cťou. V tomto mužstve je potenciál a čaká ho ešte veľa práce."

HC´05 Banská Bystrica - HK 36 Skalica 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Góly: 36. Lunter (Lamper, Češík), 42. Lamper (Lunter, Martin Richter), 51. Ján Sýkora (Danton, Ketner)
Vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc, Gajan, R. Bednár, 1550 divákov

HC 05: Chorošun - Martin Richter, Biro, Bambúch, Kubka, Ketner, Styk, Janík - Lamper, Češík, Lunter - Danton, Heizer, Ján Sýkora - Juraj Sýkora, Zigo, Marcinek - B. Jankovič, Trochta, Lantoš
HK 36: Trenčan - Vyrúbalík, Jankovič, Bobček, L. Kozák, Jaborník, Barák - J. Jurík, Školiak, Timotej Šille - Gula, Stieler, M. Sloboda - Kutálek, Holovič, Konečný

V prvej tretine sa nehral pod Urpínom atraktívny hokej. Nasadenie prejavili najmä hráči, ktorí dostali príležitosť v treťom či štvrtom bystrickom útoku, v tretej minúte to preukázal mladý Lantoš, ale dvakrát sa nepresadil zblízka pred Trenčanom. Skaličanom chýbali viaceré opory, či už pre trest Pálffy, alebo z iných dôvodov ďalších sedem hokejistov, čo bolo na ľade cítiť. Záhoráci hrali na tri formácie, do prvej príležitosti sa dostali až v 13. min, ale Holovič zle trafil puk pred odkrytou bystrickou bránkou, v ktorej zaujal miesto Chorošun. Predtým mohol ešte skórovať na domácej strane Ján Sýkora a v 18. min nenašiel voľný priestor medzi Trenčanovým betónom a prvou žrďou Lamper. Zápas sa hral v komornej atmosfére, fanklub vo svojom sektore vyvesil dresy, šály a premiestnil sa na iné miesta, pričom nik nepovzbudzoval. Takto chce dať najavo, že nesúhlasí s viacerými krokmi vedenia vrátane odchodu ich obľúbeného gólmana Slipčenka.

Domácich hráčov protest a ticho na štadióne nerozhodilo, v druhej tretiny si utvárali drvivý tlak, šance mal najmä agilný novic Lantoš, ale koncovka mu pred Trenčanom nešla. Nepresadili sa zblízka ani úplne voľní Heizer s Lamperom, snaha však vyvrcholila napokon gólom, keď v 36. min Češík vyhral buly, Lamper poslal puk pred bránku, kde sa za ním natiahol hokejkou Lunter a poslal ho od odkrytej svätyne Trenčana za jeho chrbtom - 1:0. Hostia mali v strednej časti iba jedinú vážnu príležitosť, keď Šille preveril Chorošuna.

V tretej tretine sa obraz hry nezmenil, Skaličania poznačení chrípkou nedokázali vzdorovať aktívnemu domácemu tímu. Už v 42. min po strele Luntera Trenčan iba vyrazil puk a Lamper zblízka zvýšil na 2:0. V 50. min sa ocitol v piatej vyloženej šanci Lantoš, ktorý prišiel "baranom" pomôcť zo Senice, ale nebolo mu súdené skórovať. Ako sa premieňajú príležitosti mu ukázal v 51. min Ján Sýkora, ktorý si nakorčuľoval pred bránku z rohu klziska a pred gólmanom Skalice zdvihol puk - 3:0. Tento hráč potom nepremenil trestné strieľanie a v poslednej minúte nezužitkoval ďalší samostatný nájazd.

Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Hrali sme v novoposkladanej zostave, prišli k nám niektorí hráči na výpomoc. Prvú tretinu sme sa trošku hľadali, až po prvom góle sme výraznejšie ožili a viac sa tlačili do bránky. Vypracovali sme si viacero dobrých šancí, ktoré sme však nepremenili. K zaslúženému víťazstvu sme sa dopracovali poctivým výkonom."
Martin Pešout (tréner Skalice): "Dostali sme prvý taký trochu blbý gól v závere druhej tretiny, hoci dovtedy sme boli domácim dôstojným súperom. A to aj v tom zdravotnom stave, v akom sme prišli do Banskej Bystrice. Polovica mužstva má chrípku, v zostave sme museli obrancu zaradiť do útoku a použiť aj juniorov, ktorí v sobotu hrali zápas. Napriek tomu sme s domácimi držali krok, ale po druhom góle súpera sme už nemali čo ponúknuť, nemali sme aj pre chrípku silu domácich pretlačiť, a preto Banská Bystrica zaslúžene vyhrala." 

ŠHK 37 Piešťany - HKm Zvolen 4:5 po sam. nájazdoch (0:1, 2:2, 2:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 32. Chylo (Haring, Peško), 36. H. Ručkay (A. Kolník), 42. A. Kolník (H. Ručkay), 57. H. Ručkay (V. Nemec, J. Ručkay) - 20. Michal Chovan (L. Jurík, Škvaridlo), 22. Brabenec (Michal Chovan, Juraško), 30. Michal Chovan (Juraško), 58. Martin Ďaloga (M. Výborný, Puliš), rozhodujúci sam. nájazd Brabenec
Vylúčení: 4:8 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lokšík, Holienka, Valach, 2228 divákov

Piešťany: Tomek - V. Urban, Drgoň, R. Filip, Škadra, Cuník, A. Kolník, Bučka, A. Hruška - Šišovský, V. Nemec, T. Melichárek - J. Ručkay, Mišura, H. Ručkay - S. Saliji, Mertel, Stupka - Chylo, Peško, Haring
Zvolen: M. Šimko - Pichnarčík, Juraško, Novajovský, J. Mucha, M. Šiška, M. Výborný, Z. Tóth, P. Fekiač - P. Zuzin, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, Michal Chovan - Puliš, M. Jurík, Martin Ďaloga - Méry, Ľ. Zuzin, Čanky

Hneď v úvode stretnutia preverili reflexy brankára hostí Šimka Nemec a Stupka. Zvolenčania odpovedali presilovkou, v ktorej však paradoxne mohli inkasovať - Škadra sa pretlačil pred gólmana hostí, no neprekonal ho. Domáci boli naďalej aktívni, v 10. min zblízka strieľal Jakub Ručkay. O tri minúty neskôr mali Piešťanci možnosť presilovej hry o dvoch hráčov, stav však zostal nezmenený. V 19. min to strelecky opäť skúšal Jakub Ručkay, aj tentoraz bol na Šimka "krátky". Dvadsaťpäť sekúnd pred koncom prvej časti hry zahrmelo na druhej strane, chybnú rozohrávku domácich hokejistov využil na gól Michal Chovan - 0:1.

Presilovku o dvoch hráčov si zahrali aj hostia, no na rozdiel od domácich ju vďaka Brabencovi zužitkovali. Na trojgólový rozdiel zvýšil v 30. min v brejkovej situácii Michal Chovan. Vylúčeniami sa to v druhej tretine len tak hemžilo, ďalšiu početnú prevahu o dvoch hráčov využil domáci Chylo. V 33. min sa sám na Tomeka rútil Puliš, svoj nájazd však nepremenil. Divákov rozjasal v 36. min Henrich Ručkay, ktorý strelou švihom znížil na 2:3.

Domácim ideálne vyšiel vstup do tretej tretiny, v 42. min vyrovnal na 3:3 A. Kolník strelou do pravého horného rohu bránky. O dve minúty neskôr mohol Piešťanom zabezpečiť vedenie Henrich Ručkay, no nepremenil svoju šancu. Zlyhanie však napravil v 57. min, keď do bránky "upratal" Nemcovu prihrávku. Piešťanci sa tešili iba minútu, zápas poslal do predĺženia tečom Výborného strely Martin Ďaloga.

V pridanej päťminútovke sa nerozhodlo, aj keď šance na góly mali hosťujúci Milan Jurík i domáci Šišovský. Pred samostatnými nájazdmi piešťanský tréner Milan Klement už tradične poslal namiesto Tomeka do bránky Ondrejku, no ani on nedokázal zlikvidovať dva nájazdy Zvolenčanov. Rozhodujúci premenil Kamil Brabenec.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO

Súvisiace články