Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Highlighty: Pálffy zosmiešnil rozhodcu, Trenčín konečne zdolal Martin
Zdielať na

Highlighty: Pálffy zosmiešnil rozhodcu, Trenčín konečne zdolal Martin

Zdroj: sita, Trenčín-Mountfield

Hokejová Tipsport extraliga pokračovala zápasmi 38.kola. Košice zdolali Poprad 4:1, Zvolen uspel v Žiline až po samostatných nájazdoch.

HC Košice - HK Poprad 4:1 (0:1, 1:0, 3:0)

Góly: 38. R. Jenčík (Marek Slovák, Kolba), 42. Jokeľ (Matis, Cebák), 54. R. Jenčík (Marcel Haščák, Bulík), 55. Š. Novotný (Matúš Chovan) - 15. Špelda (Ľ. Vaic, Jabrocký) Vylúčení: 6:4 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc - M. Korba, P. Korba, 4134 divákov

Košice: Hylák - Cebák, Šeda, Kolba, Štrbák, Michal Novák, Deyl, Martin Chovan, Macejko - Matis, T. Marcinko, Jokeľ - Š. Novotný, Marek Slovák, Matúš Chovan - Marcel Haščák, Bulík, R. Jenčík - P. Svitana, Pašek, Boltun
Poprad: Westlund - M. Šterbák, D. Brejčák, Kovačevič, Jáchym, Fabian, Špelda, M. Kurali - Vandas, Klouda, Hvila - R. Tomas, Balán, D. Buc - Gríger, Ľ. Vaic, Jabrocký - B. Rapáč, S. Takáč, Matúš Paločko

V derby východniarov mali Košičania ofenzívny nástup. Už v druhej minúte vyskúšal pozornosť brankára Popradu Novotný, po ňom mal dobrú príležitosť Pašek a krátko na to aj Svitana. V 6. min si popradský tréner Jančuška musel vziať oddychový čas, aby pribrzdil domácich v rozlete. Domáci pokračovali v aktivite, ale nepresadil sa ani Novotný a po ňom Jenčík, až prišla chvíľa kamzíkov. V 15. min hrali prvú presilovku a Špelda prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste.

V druhej tretine mal sľubnú šancu Matúš Chovan. Potom hrali hostia takmer minútovú presilovku piatich proti trom, ale nevyužili ju. V 35. min si Svitana nakorčuľoval až pred bránku, ale netrafil ju. Košice sa dočkali v 38. min. Marek Slovák našiel pri presilovke pred bránkou Jenčíka a ten zaznamenal svoj 100. gól v košickom drese. Tesne pred druhou prestávkou to v presilovke skúšal Novotný, vzápätí na opačnej strane v oslabení vyskúšal Hylákove reflexy Vaic.

V 2. min tretej tretiny vypálil od modrej Cebák a Jokeľ z blízka dorazil puk do bránky - 2:1. Hyláka potom ani nadvakrát neprekonal Paločko. V 54. min sa druhýkrát v zápase presadil Jenčík, ktorý pohotovo dorazil strelu Haščáka. Už o 19 sekúnd neskôr domáci vyšachovali súpera a Novotný zakončoval do prázdnej bánky - 4:1.

Milan Staš (tréner Košíc): " Do súpera sme sa pustili s chuťou. Vytvorili sme si veľký tlak, no žiaľ, nevyťažili sme z neho nič a naopak po druhej tretine sme prehrávali 0:1. Chceli sme pokračovať v nápore, no trochu nás pribrzdili oslabenia. Koncom druhej tretiny sa nám podarilo vyrovnať. Do tretej časti sme išli s tým, že do toho dáme všetky sily a víťazstvo strhneme na svoju stranu. Po šťastnom góle sme išli do vedenia a potom sa to už sypalo. Vzhľadom na dianie na ľade sme vyhrali zaslúžene."
Milan Jančuška (tréner Popradu): "Úvodný tlak Košíc sme prečkali bez inkasovaného gólu. Naopak, v našej presilovke sme dali gól a viedli 1:0. Rozhodujúcim momentom bola naša presilovka piatich proti trom. Ak by sme boli dali gól, zápas by za stavu 2:0 vyzeral inak. Po našich hrubých chybách sme potom Košiciam doslova ponúkli góly, čo domáci potom samozrejme využili."

Dukla Trenčín - MHC Mountfield Martin 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)

Góly: 21. Sojčík (Pozník, Lelkeš), 40. Jakub Gašparovič (Pardavý st., Marosz), 48. Jakub Gašparovič (Pardavý st., Marosz) - 60. Dírer (Vilkoits)
Vylúčení: 6:6 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: R. Lauff ml. - Jobbágy, Kalina, 1210 divákov

Trenčín: A. Nagy - T. Bokroš, Vizváry, E. Bagin, Pozník, Habšuda, E. Bednár - Jakub Gašparovič, O. Rusnák, Pardavý st. - O. Mikula, Lelkeš, Sojčík - Otčenáš, Marosz, T. Klíma - Martin Filo, Broska, Jakúbek, od 41. min D. Hudec
Martin: Šúrek - Tupý, S. Hriňa, R. Pukalovič ml., J. Perniš, M. Dvořák, Zošiak - Kolena, Vilkoits, Michal Važan - T. Petruška, M. Hollý, R. Slávik - Kentoš, Fujerík, Dírer

Od úvodného buly bolo jasne vidieť, že sa stretli mužstvá z dolnej časti ligovej tabuľky. Prvú tretinu odohrali prakticky úplne zbytočne - chaotická a nesúrodá hra priniesla iba minimum ucelenejších akcií, o šanciach nehovoriac.

Aspoň trošku to vynahradil prvý trenčiansky gól. Tento moment prišiel už po 45 sekundách druhej tretiny, keď Sojčík nádherne trafil od žŕdky do horného rohu súperovej bránky. Keďže ani presilové hry "nenakopli" tímy ku kvalitnejším výkonom, prázdny štadión v chladnej atmosfére videl iba množstvo nepresností. Päťdesiatsedem sekúnd pred druhou sirénou po skrumáži pred bránkou napokon pretlačil puk za Šúreka Gašparovič a Trenčín gólom "do šatne" zvýšil svoj náskok.

V tretej časti hry už domáci postupne ovládli zápas a v 48. min počas presilovky po vyšachovaní martinskej obrany zblízka doklepol puk do bránky opäť Gašparovič. Keďže hostia neboli v ofenzíve nebezpeční, agilnejší domáci si tretím presným zásahom prakticky poistili víťazstvo. Navyše v 57. min Filo nastrelil hornú žŕdku, ďalšie svoje príležitosti však už domáci nezužitkovali. Naopak, čisté konto trenčianskemu brankárovi Nagyovi pokazil 52 sekúnd pred koncom po nájazde Bírer. 

Róbert Kaláber (tréner Trenčína): "Mali sme slabý vstup do zápasu, pretože pohyb, dôraz i nasadenie boli z našej strany zlé. Až od druhej tretiny sme tieto herné činnosti zlepšili, ale príliš veľa sa nadrieme na každý strelený gól. Z množstva našich šancí sme vyťažili iba dva góly. Najviac ma mrzí nezodpovednosť a lajdáckosť na konci zápasu, keď sme dostali zbytočný gól, takéto niečo sa nám nemusí vyplácať. "
Róbert Pukalovič (tréner Martina): "Je skutočne veľmi ťažké hrať v zápasoch obdeň iba na tri formácie. V tomto stretnutí sme nastúpili iba s pätnástimi korčuliarmi a vedeli sme, že postupne sa dostaví únava. Náš neskúsený tím sa s touto situáciou dokázal vyrovnať a dohral tento náročný duel so cťou. Na jeho konci sa nám dokonca podarilo aj prikrášliť výsledok, čo ma naozaj potešilo v našej ťažkej situácii."

MsHK DOXXbet Žilina - HKm Zvolen 1:2 po sam. nájazdoch (0:0, 0:0, 1:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 53. T. Sýkora (O. Ďuriš) - 42. Juraško (Brabenec, P. Zuzin), rozhodujúci sam. nájazd premenil L. Jurík
Vylúčení: 5:7 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lokšík - Rovenský, Tornay, 1323 divákov

Žilina: Žigárdy - Harant, D. Devečka, I. Rúfus, Brcko, J. Dlouhý, Leško, Drábek, T. Staňo - Richard Huna, Róbert Huna, T. Varga - Drevenák, V. Škoda, R. Krajči - M. Kokavec, T. Troliga, Valášek - K. Jass, O. Ďuriš, T. Sýkora
Zvolen: M. Šimko - Pichnarčík, Juraško, Ťavoda, J. Mucha, L. Pokovič, M. Výborný, od 14. bez L. Pokoviča, od 21. M. Šiška - P. Zuzin, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, Michal Chovan - Puliš, M. Jurík, Čanky - Síkela, Ľ. Zuzin, Martin Ďaloga, od 36. bez Podkonického

Úvodnú strelu zápasu vyslal na Žigárdyho už v prvej minúte Brabenec. Za faul na Róberta Hunu išiel na trestnú lavicu Podkonický, ktorý dostal štyri minúty, domáci však početnú prevahu nevyužili. V 5. min vyskúšal pozornosť Šimka Richard Huna, v 8. min Škoda, ale zvolenský gólman bol pozorný. Gólom sa neskončila ani pekná akcia po osi Troliga - Kokavec v 9. min. Hostia odpovedali v 14. min strelou Ďalogu, o minútu neskôr aj Brabenca, ale Žigárdy si udržal čisté konto.

Úvodné minúty druhej časti patrili Zvolenu, v 23. min Ďaloga mieril tesne mimo. V tej istej minúte pri vylúčení Sýkoru spálil Brabenec najväčšiu tutovku, keď netrafil do prázdnej bránky. Pri vylúčení domáceho Kokavca unikol v 26. min Róbert Huna, ale Šimko kryl jeho nájazd, podobne ako strelu Richarda Hunu v 30. min. Druhá desaťminútovka druhej tretiny patrila Žiline, ktorá si vytvorila tlak pred zvolenskou bránkou, ale viacnásobnú početnú prevahu nezužitkovala. Najväčšiu šancu mal v 33. min Krajči, ale stav sa nemenil. V záverečných minútach sa hral hokej hore-dole, mužstvá si vytvorili príležitosti, ale gólmanov neprekonali.

Zvolenčania v úvode posledného dejstva nevyužili početnú prevahu pri vylúčení Devečku. V 42. min sa však Juraško po peknej strele nemýlil a hostia viedli 1:0. O dve minúty vsietili ďalší gól, ale hlavný arbiter Lokšík ho neuznal po dohovore s videorozhodcom. Tlak Žiliny narastal a výsledkom bol vyrovnávajúci gól v 53. min z hokejky Sýkoru, ktorý zasunul za Šimkov chrbát puk po strele Ďuriša. V závere mali Zvolenčania početnú prevahu o dvoch hráčov, no nevyužili ju a duel dospel do predĺženia.

V predĺžení gól mal dve dobré príležitosti domáci Róbert Huna, ale Šimka sa mu nepodarilo prekonať. O víťazstve Zvolena rozhodol v samostatných nájazdoch napokon Lukáš Jurík.

Slavomír Chlebec (tréner Žiliny): "Pred zápasom sme hovorili hráčom, že proti takému kvalitnému súperovi, akým je Zvolen, musíme hrať disciplinovane a bez chýb. Najmä v druhej tretine sme mali pri početnej prevahe príležitosti na vsietenie gólu, ale nevyužili sme ich. Na konci tretej časti hráči zabrali pri nepriaznivom stave a zápas sme aj v predĺžení ustáli. V samostatných nájazdoch sa vystriedalo dosť hráčov, vyhral síce Zvolen, ale mohli sme vyhrať i my. Bod s takým súperom je však dobrý. Som rád, že sa nám v troch domácich stretnutiach v tomto týždni podarilo získať sedem bodov a verím, že mužstvo zostane pohromade."
Peter Mikula (tréner Zvolena): "Žilina v posledných dvoch zápasoch dosiahla po výmene trénera dobré výsledky. Domáci hrali od úvodných minút agresívne, my sme mali veľa vylúčených, čo nás stálo dosť síl. V priebehu zápasu sme stratili dvoch hráčov Pokoviča a Podkonického. V záverečnej tretine sme z minima využili maximum, ale žiaľ náskok sme neudržali. Pri veľmi zaujímavých samostatných nájazdoch sme dali víťazný gól a odvážame si dva body."

ŠHK 37 Piešťany - HK 36 Skalica 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)

Góly: 2. H. Ručkay (Drgoň, J. Ručkay), 16. Mertel (R. Filip, J. Ručkay)
Vylúčení: 6:7 na 2 min, navyše: Miroslav Lažo 5+DKZ za sekunutie, Žigmund Pálffy (obaja Skalica) 10+DKZ+trest v hre za nešportové správanie, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kubuš, Brath, P. Tvrdoň, 2455 divákov

Piešťany: T. Tomek - V. Urban, Drgoň, R. Filip, Škadra, Bučka, A. Kolník, Cuník, Brňák - Šišovský, V. Nemec, T. Melichárek - J. Ručkay, Mišura, H. Ručkay - S. Saliji, Mertel, Stupka - Chylo, Peško, Haring
Skalica: M. Lipovský - Vyrůbalík, I. Jankovič, L. Kozák, Bobček, Barák, Gula, M. Srnec - Pálffy, R. Školiak, Šátek - Martin Sloboda, Lažo, Stieler - Holovič, Kutálek, R. Konečný - J. Jurík, Klejna

Skalický brankár Lipovský v 3. min ešte zlikvidoval dve Chylove dorážky, no o minútu neskôr už bol krátky na strelu švihom Henricha Ručkaya. V 10. min Pálffy pekne našiel Jankoviča, no ten nevyzrel na domáceho brankára Tomeka. V 11. min dostal trest v hre Pálffy, ktorý verbálne zosmiešňoval rozhodcu Kubuša. V 16. min bolo 2:0, Filip premenil gólovú príležitosť, ktorú mu pripravilo duo bratov Ručkayovcov. Do streleckej listiny sa mohli zapísať aj Skaličania, no Vyrůbalík pred domácou bránkou strieľal nedôrazne. Prvá časť zápasu priniesla ešte efektný Lipovského zákrok, ktorým skalický brankár zmaril Mišurovu šancu.

Hostia mohli streliť kontaktný gól v 24. min, no Kutálkovu šancu však efektným zákrokom zlikvidoval Tomek. Druhá tretina sa odohrávala prevažne v strednom pásme. V 32. min bolo rušno pred domácim brankárom, no Školiak "neupratal" puk za jeho chrbát. O tri minúty neskôr si do útočného pásma nakorčuľoval Konečný, ale ani ten neprekonal domáceho gólmana.

Tretia tretina mala vyrovnaný priebeh, no ani jedno z mužstiev si nevypracovalo výraznú gólovú šancu. Hostia sa desať sekúnd pred koncom zápasu odhodlali k hre bez brankára, no ani to im nepomohlo k streleniu aspoň kontaktného gólu. Skaličania po zápase nepodali domácim hokejistom ruky.

Roman Sýkora (asistent trénera Piešťan): "V úvode stretnutia boli hostia nervóznejší a častejšie faulovali. Hoci sme dnes dali oba góly z presilových hier, nehrali sme ich dobre. Od druhej tretiny boli Skaličania aktívnejší, ale nás držal nad vodou dobrými zákrokmi brankár Tomek. V záverečnej časti hry chlapci bojovali až do konca a získali tri body, za čo im ďakujeme."
Martin Pešout (tréner Skalice): "O osude stretnutia sa rozhodlo v úvodných minútach, keď sme prišli o dvoch kľúčových hráčov. Prvú tretinu sme takmer nevyšli z trestnej lavice. Aj keď sme od druhého dejstva boli lepším tímom, nedokázali sme streliť kontaktný gól, ktorým by sme domácich dostali pod tlak. Piešťanci môžu za dobrý výsledok ďakovať svojmu brankárovi Tomekovi."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články