Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Highlighty: Trenčín uspel so Žilinou, domáce víťazstvá lídra i Košíc
Zdielať na

Highlighty: Trenčín uspel so Žilinou, domáce víťazstvá lídra i Košíc

Zdroj: sita, Trenčín-Žilina

Hokejová Tipsport extraliga pokračovala zápasmi 35.kola. Košice zdolali po skvelej tretej tretine Skalicu 5:3, líder zo Zvolena deklasoval Mountfield 5:1,

HC Košice - HK 36 Skalica 5:3 (0:0, 2:2, 3:1)

Góly: 25. T. Marcinko (P. Svitana), 34. Šeda (Jokeľ), 45. Cebák (Marek Slovák), 46. T. Marcinko (Marek Slovák, Š. Novotný), 60. Marek Slovák (Štrbák, Kolba) - 28. R. Konečný (Bobček, Kutálek), 37. Vyrůbalík (Šátek, Pálffy), 54. Kutálek (Holovič)
Vylúčení: 4:5 na 2 min, navyše Lažo, Bobček a Pálffy (všetci Skalica) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 1:1, oslabenia: 1:0, rozhodovali: T. Orolín - Gajan, Gavalier, 4246 divákov

Košice: Hylák - Cebák, M. Takáč, Kolba, Štrbák, Michal Novák, Šeda, Martin Chovan, Macejko - Marcel Haščák, Bulík, R. Jenčík - Š. Novotný, Marek Slovák, Matúš Chovan - P. Svitana, T. Marcinko, Jokeľ - Hinďoš, Pašek, Boltun
Skalica: M. Lipovský - Vyrůbalík, I. Jankovič, Bobček, L. Kozák, Jaborník, Barák, Gula, M. Srnec - Pálffy, R. Školiak, Šátek - Lažo, Stieler, Martin Sloboda - Kutálek, Holovič, R. Konečný - J. Jurík, Timotej Šille, Klejna

Košičania začali na domácom ľade aktívne. Brankár Lipovský mal v úvode plné ruky práce. Už v prvej minúte vyskúšal jeho reflexy Haščák. V 6. min bol potom v ideálnej pozícii Svitana. Pred gólmanom Skalice neuspeli ani Chovan s Boltunom. V 15. min musel zasahovať Hylák po strele Pálffyho spoza hráča. Góly začali padať až v druhej tretine. V jej 5. min Marcinko z rohu klziska nahodil puk na bránku. Lipovský ho korčuľou vykopol, ale od jeho spoluhráča sa puk dostal do bránky. Jednogólové manko Záhoráci vymazali už v 28. min . Stalo sa tak v presilovke, Bobčekovu prihrávku zužitkoval Konečný. V polovici stretnutia mal dobrú príležitosť Svitana a po ňom aj Boltun. Jeho šikovný teč Lipovský vyrazil. V 34. min Jokeľ spoza bránky našiel obrancu Šedu, a ten dostal svoj tím do vedenia. Aj na tento gól však dokázali hostia odpovedať. V 37. min po prihrávke Šáteka Vyrůbalík vyrovnal na 2:2. Ešte pred druhou prestávkou zazvonila na skalickej bránke žŕdka po strele Štrbáka.
V 45. min hrali Košičania v oslabení o dvoch hráčov. Napriek tomu sa dokázali presadiť. V prečíslení dvoch na jedného naservíroval Slovák puk Cebákovi a ten rutinérsky zakončil - 3:2. V 46. min naskočil Marcinko do hry z trestnej lavice a po individuálnej akcii zvýšil náskok domácich. Skaličanov vrátil do stretnutia v 54. min Kutálek, ktorého domáca obrana nepokryla. Záhoráci sa však už na viac nezmohli. Naopak, 6 sekúnd pred koncom inkasovali z hokejky Slováka, v čase keď hrali oceliari v početnej výhode o dvoch hráčov.

Milan Staš (tréner Košíc): "Už v prvej tretine sme si vytvorili zopár prečíslení, ale ich realizácia nebola najlepšia. V ďalšom priebehu sme sa dostali do vedenia, ale dvakrát sme zbytočne laxnosťou nechali súpera vyrovnať. Zlomovým bodom duelu bola presilovka súpera piatich proti trom, keď sme v nej dokázali skórovať. Vyhrávali sme o dva góly, ale nechali sme streliť Skalicu kontaktný gól a duel sme si sami zdramatizovali. Vhod nám padla záverečná presilovka, najskôr o jedného a potom aj o dvoch hráčov. Pre divákov to bol veľmi pekný dramatický zápas. S výsledkom aj hrou som spokojný."
Martin Pešout (tréner Skalice): "Bolo vidieť, že proti sebe hrali dve mužstvá, ktoré majú momentálne asi najväčšiu formu. Zodpovedala tomu úroveň stretnutia. Skoro 50 minút sme so súperom držali krok. Mrzí nás, že sme sem cestovali takú diaľku a potom sme spravili dve hlúpe chyby a duel stratili. Záver bol trochu hektický, nezvládli sme ho. Zbytočnými faulmi sme sa sami pripravili o možnosť niečo so zápasom ešte urobiť."

HKm Zvolen - MHC Mountfield Martin 5:1 (2:0, 2:0, 1:1)

Góly: 7. Brabenec, 14. L. Pokovič (Michal Chovan, P. Zuzin), 22. J. Mucha (L. Jurík, Michal Chovan), 24. L. Jurík (M. Výborný, J. Mucha), 55. Ľ. Zuzin (Čanky, Martin Ďaloga) - 50. M. Hollý (Michal Važan)
Vylúčení: 2:5 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Bachúrik - Rovenský, Snášel, 1820 divákov

Zvolen: M. Šimko - P. Hraško, Juraško, M. Pospíšil, J. Mucha, L. Pokovič, M. Výborný, Pichnarčík - Puliš, Brabenec, Podkonický - P. Zuzin, L. Jurík, Michal Chovan - Škvaridlo, M. Jurík, Síkela - Čanky, Ľ. Zuzin, Martin Ďaloga
Martin: Volentier (od 22. min Šúrek) - A. Novotný, J. Perniš, Tupý, S. Hriňa, Zukal, Zošiak, M. Dvořák, R. Slávik - Markovič, Vilkoits, T. Petruška - A. Themár, M. Hollý, Mikušovič - I. Raček, Murček, Michal Važan - Hús, Dírer, Kentoš

Zvolenčania v prvej tretine potvrdili úlohu favorita, i keď sa Martin snažil vzdorovať a viackrát pohrozil pred Šimkom. Hostia pykali po chybe Dvořáka, ktorý nerozohral dobre puk vo vlastnej tretine, na modrej ho zachytil skúsený Brabenec a jeho individuálna akcia znamenala prvý gól. Posledný tím tabuľky mohol vyrovnať na ľade lídra v 9. min, keď Mikušovič ideálne spoza bránky našiel Thémara, no martinský hokejista gólmana HKm neprekonal. V 14. min Zvolen opäť pohrozil, najprv sa nepresadil z dvoch metrov voľný Podkonický, no vyšlo to Pokovičovi, ktorý spoza kruhov presne mieril k ľavej žrdi.

Dvojgólový náskok domáci navýšili hneď na začiatku druhej tretiny, keď sa strelou od modrej čiary presadil Mucha. Martinčania vymenili brankára Volentiera, nahradil ho Šúrek, ale ani on neudržal čisté konto. V presilovke prešiel Lukáš Jurík zo stredného pásma až pred bránku hostí a pri jeho zakončení si puk zrazil za vlastného gólmana v 24. min Hriňa. Zvolen mal potom niekoľko ďalších šancí, najväčšiu Chovan, na opačnej strane mohli kontrovať Markovič a Mikušovič, predviedol sa však brankár Šimko, ktorý mal aj šťastie v závere tretiny, keď Petruška neposlal puk do prázdnej bránky.

Na začiatku tretej tretiny mal príležitosť dostať sa na priebežné čelo kanonierov L. Jurík, ale zoči-voči neprekonal Šúreka. Líder však poľavil a v oslabení pohrozili hostia, po rýchlom prieniku zakončoval Petruška do hornej žŕdky. Zvolenskí hokejisti nehrali dobre, tréner Mikula si zobral v 50. min oddychový čas, ale nepomohol, pretože hneď po jeho skončení sa presadil z otočky Hollý a pokazil Šimkovi nádej na čisté konto. Domácich až tento moment trochu naštartoval a v 55. min Ľ. Zuzin zvýšil na konečných 5:1 strelou spoza kruhov.

Peter Mikula (tréner Zvolena):"Po prehre v Nitre som urobil korektúry v zostave. Vedeli sme, že Martin príde s defenzívnou taktikou, pripravili sme sa na to a súpera sme dostali v prvej tretine viackrát pod tlak. Góly sme strelili po individuálnych chybách hostí, sústavným korčuľovaním a medzihrou sme mali vývoj zápasu pod kontrolou. Iba tretia tretina bola v určitých fázach z nasej strany lachtikárska. Chceli sme hrať na nulu, zobral som aj oddychový čas, ale tento ťah sa mi vypomstil. Inkasovali sme zbytočný gól. Napriek tomu sme však boli lepším mužstvom a zvíťazili sme zaslúžene."
Ján Galamboš (asistent trénera Martina): "V tomto zápase sme chceli ´hrať´ stredné pásmo. Zmenili sme systém hry, ale naša taktika sa nám nedarila realizovať na ľade. Neraz sa stalo, že sme puk z tretiny nedostali von, aj keď sme ho mali na hokejke. Upozorňoval som hráčov, že súper ma šikovných hokejistov, ktorí nám brali puky a napokon nás dostávali aj pod tlak. Druhá tretina bola z našej strany lepšia, vytvorili sme si šance, ale opäť sme po individuálnej chybe dostali tretí gól. Najviac sa nám vydarila tretia tretina, ale súper zrejme pod dojmom vyššieho vedenia poľavil. Zvolen bol jednoznačne lepší."

Dukla Trenčín - MsHK DOXXbet Žilina 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)

Góly: 13. Jakub Gašparovič (Martin Filo), 48. Tybor (E. Bagin, Sojčík) - 18. Richard Huna (D. Devečka)
Vylúčení: 7:7 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Štefík - Návratek, Holienka, 1330 divákov

Trenčín: Kristín - J. Koma, E. Bednár, E. Bagin, Pozník, T. Bokroš, Nechala, Vizváry, Imrich - O. Mikula, T. Klíma, Marosz - Tybor, Sojčík, Lelkeš - Martin Filo, Jakub Gašparovič, O. Rusnák - Jakúbek, F. Nemček, Otčenáš
Žilina: Žigárdy - D. Devečka, Harant, Drábek, I. Rúfus, Leško, J. Dlouhý - R. Krajči, Róbert Huna, Richard Huna - M. Kokavec, T. Varga, V. Škoda - Jozef Mihálik, T. Troliga, O. Ďuriš - S. Horanský, Valášek, K. Jass

Vyrovnaný súboj dvoch mužstiev z konca tabuľky bol viac bojovný ako príťažlivý. Vedenia sa ujal Trenčín, keď sa v 13. min Gašparovič individuálne predral až k bránke a zavesil pod hornú žŕdku. Hostia v 18. min využili presilovku na vyrovnanie, kombináciu zakončil strelou zblízka Richard Huna.

Rozháraná hra plná nepresností spojená s absenciou tvorivosti pokračovala aj v druhej tretine. Domáci opäť zlyhávali v početných presilovkách a ani Žilinčania sa nedokázali strelecky presadiť, takže vyrovnaný stav sa dlho nemenil.

Divákov zo spánku nad nezáživným zápasom prebral až v 48. min domáci Tybor, ktorý poslal odrazený puk do odkrytej žilinskej bránky a Trenčín opäť viedol. Onedlho hostia nič nevyťažili z 1,5-minútovej početnej prevahy o dvoch hráčov. Keď Žilina napriek niekoľkým dobrým príležitostiam nezúročila ani svoj záverečný nápor vrátane prerušovanej hry bez brankára, vydreté tesné víťazstvo a plný bodový zisk zostali pod Matúšovým hradom.

Róbert Kaláber (tréner Trenčína): "Nepodarilo sa nám zopakovať výkon z nášho predchádzajúceho zápasu proti Piešťanom. Vinou slabého pohybu sa nám príliš nedarila kombinácia, navyše súper veľmi dobre prehusťoval stredné pásmo. Keď sme sa už dostali do šancí, v zakončení sme až príliš vymýšľali a neriešili sme veci jednoduchšie. Napriek tomu sa nám v tretej tretine podarilo streliť víťazný gól a dôležité pre naše víťazstvo bolo aj to, že sme potom dokázali ustáť oslabenie troch proti piatim. Naša hra síce nebola podľa predstáv, ale za snahu a bojovnosť môžem hráčov pochváliť."
Slavomír Chlebec (tréner Žiliny): "Mali sme síce skúsenejšie mužstvo, ale domáci viac chceli a ukázali väčšiu bojovnosť i túžbu po víťazstve, čo sa odrazilo na konečnom výsledku. Naši hráči síce bojovali, ale to je povinnosť, napriek tomu im nemám príliš čo vyčítať."

HK Poprad - HK Nitra 4:5 po sam. nájazdoch (1:1, 1:2, 2:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 8. Ľ. Vaic (Jabrocký, Sabolič), 24. Vandas (M. Šterbák, Klouda), 50. D. Buc, 57. Jabrocký (Klouda, R. Suchý) - 14. Nádašdi (P. König, M. Laco), 23. M. Bača (Podstavek, E. Piatak), 27. R. Tománek (Nádašdi), 47. M. Kováčik (Rais), rozhodujúci sam. nájazd premenil Stümpel
Vylúčení: 10:8 na 2 min, navyše: Jáchym a Hvila 10 min za nešportové správanie, Balán 10 min za nešportové správanie a 10 min za hrubosť, Ľ. Vaic (všetci Poprad) 5+DKZ za napadnutie hlavy a krku, M. Bača (Nitra) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lauff - M. Korba, P. Korba, 1605 divákov

Poprad: Westlund - M. Šterbák, R. Suchý, Kovačevič, Jáchym, Fabian, Špelda, M. Kurali, Dinda - Vandas, Klouda, Hvila - R. Tomas, Balán, D. Buc - Sabolič, Ľ. Vaic, Jabrocký - Gríger, S. Takáč, B. Rapáč
Nitra: M. Laco - Ordzovenský, Rais, Nádašdi, P. König, M. Bača, Vosátko, F. Kuzma, Trefný - M. Kováčik, Jokila, Mašlonka - R. Tománek, Stümpel, Martin Segľa - Podstavek, E. Piatak, Pupák - Kmeč, Bene, Hrnka

V prvej časti boli aktívnejší domáci. Najskôr mohol skórovať Rapáč, v 5. min pred Lacom nepochodil s dorážkou Jabrocký, naopak vyslúžil si menší trest. Popradský útočník si však svoj trest odsedel celý, po návrate na ľad poslal do úniku Ľubomíra Vaica a domáci otvorili skóre. „Kamzíci“ mohli svoje vedenie zvýšiť, no naopak Westlund inkasoval lacný gól z Nádašdiho hokejky a bolo vyrovnané. Pár sekúnd pred prvou sirénou mohol požičané vrátiť Buc, no Laco sa pri jeho dorážke zaskvel.

Ani v prostrednej časti oba tímy zbytočne na defenzívu nemysleli. Najskôr nitrianskemu Bačovi dovolili domáci prekľučkovať sa až k bránke, vzápätí na vedúci gól hostí odpovedal nikým neatakovaný Vandas - 2:2. Nitra stále hrala svoju hru a v 27. min Tománek po veľkom nápore poslal hostí do vedenia. Regulárnosť zásahu arbitri ešte overovali na videu, gól však platil. V ďalšom priebehu sa šance striedali na oboch stranách, no brankári aj so šťastím odolávali.

Poprad vstupoval do tretej časti s úmyslom vyrovnať, no v 43. min sa do konca stretnutia nechal vylúčiť Vaic, za ním Balán a z presilovky piatich na troch rezultovala trefa Kováčika - 2:4. Popradčania boli nervózni, nedisciplinovaní, ale z agónie ich vytrhol kontaktný gól Buca spoza kruhu. Poprad napokon dokázal aj vyrovnať, po Suchého strele sa v správnom čase na správnom mieste ocitol Jabrocký - 4:4.

Záver tretej časti ani predĺženie gól nepriniesol, a tak rozhodovali samostatné nájazdy, kde sa ako jediný presadil Jozef Stümpel.

Milan Jančuška (tréner Popradu): "S bodovým ziskom nie som spokojný. Dnes sme si zaslúžili vyhrať. Po prvej tretine sme mohli pokojne vyhrávať o 2 - 3 góly. Potom sme hrali dlho oslabení, čo sa prejavilo na góloch. Nech si úsudok urobí každý sám. Hokej je kontaktný, emotívny a agresívny šport, ale dnes mám zmiešané pocity. Naša snaha a bojovnosť za nepriaznivého stavu boli obrovské."
Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Chceli sme tlak domácich zvládnuť aktívnou obranou. V zápase bolo mnoho nepresností a nervozity. Ujali sme sa vedenia 4:2 a mali sme duel doviesť do konca za tri body. Za nerozhodného stavu sme chceli dotiahnuť stretnutie do samostatných nájazdov, pretože sa nám v nich darí. Napokon sme radi za dva body."

ŠHK 37 Piešťany - HC'05 Banská Bystrica 3:2 po sam. nájazdoch (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0, 1:0)

Góly:13. R. Filip (Stupka, Šišovský), 50. Haring (Drgoň, Cuník), rozhodujúci sam. nájazd Šišovský - 40. B. Jankovič (Heizer, Kubka)
Vylúčení: 5:7 na 2 min, navyše V. Urban (Piešťany) 10 min za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kubuš - Kacej, Šefčík, 1863 divákov

Piešťany: T. Tomek - V. Urban, Drgoň, R. Filip, Škadra, Brňák, A. Kolník, Cuník, A. Hruška - S. Saliji, V. Nemec, T. Melichárek - J. Ručkay, Mišura, H. Ručkay - Chylo, Peško, Haring - Stupka, Mertel, Šišovský
Banská Bystrica: Dzubina - Bambúch, M. Richter, Biro, Kubka, Novajovský, J. Predajniansky, Styk - Ján Sýkora, Heizer, Juraj Sýkora - Lamper, Češík, Marcinek - B. Jankovič, T. Zigo, P. Kopecký - Ketner, Michal Hlinka, Petro

V 5. min hrali domáci presilovku, ale veľmi sa im nevydarila. O tri minúty neskôr mali pre zmenu presilovku hostia, ale tiež bez šancí a gólového efektu. Hokej bol naďalej kúskovaný vylúčeniami. Divákov prebudil v 13. min domáci kapitán Filip, keď jeho strela prepadla Dzubinovi za chrbát a domáci viedli 1:0. V 16. min nevyužil výbornú šancu Peško. V závere prvej časti mali veľkú šancu na vyrovnanie hostia, keď hrali presilovku piatich proti trom. Tá sa preniesla aj do druhej tretiny.

Na začiatku druhej časti sa Piešťany ubránili oslabeniu o dvoch hráčov a vzapätí mali oni výhodu presilovky, ale gólovú šancu si nevytvorili. V 32. min mal veľkú príležitosť domáci Melichárek, ale nepretlačil puk za Dzubinov chrbát. V 40. min prišlo vyrovnanie ako blesk z jasného neba, keď presná prihrávka Heizera spoza bránky našla Jankoviča a ten netiesnený nedal šancu Tomekovi.

Tretiu časť začali s veľkou šancou domáci, ale kapitán Filip prestrelil bránku. V 47. min v prečíslení dvaja na jedného mal tutovú šancu Mišura, ale hosťujúci brankár Dzubina mu ju efektným semaforom zneškodnil. V 50. min rozjasal pri signalizovanom vylúčení hľadisko Haring, keď tečoval tvrdú strelu Drgoňa od modrej čiary - 2:1. Potom mali postupne šance hosťujúci Ján Sýkora, Kubka i Bambúch, ale spoľahlivý Tomek to poriešil. Záver stretnutia sa niesol v nervóznom duchu. Na konci 59. min po oddychovom čase odvolali "barani" brankára a 30 sek pred koncom stretnutia netrafil domáci Nemec prázdnu bránku. To mohlo domácich mrzieť, lebo niekoľko sekúnd pred koncom Ján Sýkora vyrovnal a nasledovalo predĺženie. V 61. min domáci Haring z medzikružia tvrdou strelou neprekonal Dzubinu. V ďalšom priebehu nebolo úspešné gólovo ani jedno mužstvo, a tak prišli na rad samostatné nájazdy. Domáci kouč poslal do bránky špecialistu na nájazdy Jozefa Ondrejku, a ten všetky tri súperove pokusy chytil. Rozhodujúci a víťazný nájazd domácich premenil Peter Šišovský.

Roman Sýkora (asistent trénera Piešťan): "Čakali sme ťažký zápas, aj keď sme vedeli, že Banská Bystrica prišla bez štyroch hráčov z NHL. Našich zverencov sme upozorňovali, že to nebude jednoduché. Duel to potvrdil, hral sa dynamický, vyrovnaný hokej. Dostali sme sa dvakrát do vedenia, ale zbytočnými chybami v závere sme sa pripravili o víťazstvo v riadnom hracom čase. Sme radi aspoň za dva body.“
Vladimír Országh (tréner B. Bystrice): "Diváci videli podľa mňa dobrý zápas plný nasadenia, aj keď šancí na oboch stranách bolo pomenej. Bolo to spôsobené dobre organizovanými obranami. Piešťany sa v záverečnej desaťminútovke dostali do vedenia a pri našej power-play stálo pri nás obrovské šťastie, keď domáci v nájazde netrafili prázdnu bránku a nám sa následne podarilo vyrovnať. Za dnešný bojovný výkon si chlapci aspoň bod zaslúžili.“

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články