Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
NHL: Maratóny rokovaní dávajú nádej na ukončenie výluky
Zdielať na

NHL: Maratóny rokovaní dávajú nádej na ukončenie výluky

V hokejovej NHL sa možno už čoskoro skončí výluka. Nádeje na to dáva posledný vývoj udalostí v New Yorku, kde od utorka absolvujú rokovacie maratóny tímy vedenia súťaže a hráčskej asociácie NHLPA.

K definitívnej dohode je však podľa zdrojov zámorských médií ešte poriadne ďaleko. Obe strany majú za sebou päťhodinovú štvrtkovú schôdzku a sú odhodlané stretnúť sa opäť aj v piatok. K obsahu rokovaní sa nechcú vyjadrovať. "Pracujeme," povedal stručne komisár NHL Gary Bettman a pokračoval: "Tri dni sme sa stretávali s hráčskymi odbormi a rokovania máme aj v piatok. Nebudem hovoriť o čiastkovom obsahu rozhovorov. Dotýkajú sa však kľúčových a dôležitých bodov."

K dohode stále ďaleko...

V podobnom duchu sa vyjadroval aj výkonný riaditeľ NHLPA Donald Fehr. Problémom je rozdelenie príjmov ligy, ktoré v poslednom ročníku dosiahli sumu 3,3 miliardy dolárov. "Nechcem charakterizovať rokovania. Poviem iba toľko, že vždy je lepšie sa stretávať a rokovať, ako len sedieť a nerobiť nič," uviedol Donald Fehr.

Vedenie NHL zareagovalo vo štvrtok na návrhy NHLPA, ktoré sa týkajú rozdelenia príjmov a podielu na zisku. Všetko smeruje k tomu, že ligové výnosy sa medzi majiteľov klubov a hráčov budú deliť v pomere 50:50. Doteraz to bolo 57:43 v prospech hokejistov. Kľúčovým bodom dohody bude predovšetkým fakt, aby v konečnom dôsledku neboli hráči stratoví a nemuseli sa im znižovať platy. Ak by na tom NHL trvala, k dohode pravdepodobne nedôjde. NHL už zareagovala na návrhy NHLPA a predložila na ich základe aj jeden vlastný.

NHL i NHLPA dôkladne tajili miesto rokovaní

Vo štvrtok však pred jednou z právnických kancelárií na Manhattane Bettmana a spol. prekvapili novinári. Komisár ligy nepočítal s ich prítomnosťou neďaleko od miesta, kde sa v roku 2005 zrodila predchádzajúca kolektívna zmluva po výlukovej sezóne 2004/05. Obe strany majú za sebou maratón rokovaní. Počas uplynulého týždňa spolu hovorili 25 hodín. Vyjednávači rušia svoj ďalší pracovný program. Zástupca komisára NHL Bill Daly sa vo štvrtok ospravedlnil z vystúpenia pred kanadským parlamentom.

Absencia kolektívnej dohody vyústila 15. septembra do vyhlásenia výluky, ktorá naďalej trvá. Vedenie zámorskej profiligy už zrušilo 326 zápasov základnej časti a aj novoročný duel Winter Classic. Ďalšie súboje pravdepodobne zruší liga v prípade, že zmluva nebude podpísaná do dvoch týždňov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, Gary Bettman

Súvisiace články