Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nemeček má vo voľbách minimálne deväť súperov
Zdielať na

Nemeček má vo voľbách minimálne deväť súperov

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Igor Nemeček bude mať v stredajšom volebnom súboji o miesto v exekutíve Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) na kongrese organizácie v Tokiu minimálne deväť protikandidátov.

Podľa volebného poriadku sa však počet ašpirantov do exekutívy môže zvýšiť o neúspešné ženy, ktoré budú voliť najskôr samostatne. Exekutíva IIHF musí mať totiž aspoň dve ženy, o miesto sa usiluje pätica Beate Gruppová z Nemecka, Monique Scheierová-Schneiderová z Luxemburska (obe sú doterajšie členky VV IIHF), Shirley Ruraková z Austrálie, Zsuzsanna Kolbenheyerová z Maďarska a Kateřina Radostová z Českej republiky. Prípadné neúspešné kandidátky zo ženského súboja sa môžu následne uchádzať o miesto spoločne s mužmi. Okrem Nemečka na ďalších sedem miest v najvyššom výkonnom orgáne IIHF kandidujú aj súčasní členovia exekutívy Frank González zo Španielska, Christer Englund zo Švédska a Anthony Rossi z USA, ďalšími adeptmi sú Vladislav Tretiak z Ruska, Joaquín de la Garma z Mexika, Luc Tardif z Francúzska, Slavko Azman zo Slovinska, Henrik Bach Niesen z Dánska a Vidar Gardasson z Islandu. Spomedzi mužských kandidátov je 51-ročný Nemeček tretím najmladším. Slovensko doteraz vo výkonnom výbore IIHF zastupoval Juraj Široký.

Na kongrese IIHF v Tokiu budú v stredu voliť aj prezidenta a troch viceprezidentov. Nové orgány budú pracovať najbližšie štyri roky. Jediným kandidátom na prezidentský post je doterajší šéf IIHF René Fasel, ktorý je vo funkcii už od roku 1994. Na zvolenie stačí Švajčiarovi jednoduchá väčšina hlasov. Viceprezidenti budú zastupovať geografické zóny. Za Európu a Afriku kandiduje súčasný viceprezident Kalervo Kummola z Fínska, za americkú zónu Kanaďan Bob Nicholson a za Áziu a Oceániu Thomas Wu z Hongkongu.

Na audítora IIHF kandiduje bývalý člen exekutívy vrcholného orgánu svetového hokeja a niekdajší prezident SZĽH Juraj Široký spoločne so Švajčiarom Fabiom Ötterlim.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články