Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tatar bude hrať za Piešťany, má povolenie od Detroitu
Zdielať na

Tatar bude hrať za Piešťany, má povolenie od Detroitu

Hokejový útočník Tomáš Tatar môže v najbližších týždňoch hrať na Slovensku, kde si bude obliekať dres nováčika extraligy ŠHK 37 Piešťany. Vedenie Detroit Red Wings dalo členovi striebornej slovenskej reprezentácie z MS 2012 povolenie hrať v rodnej krajine do 12. októbra, keď sa začína nový ročník AHL. Následne by sa mal Tatar hlásiť na farme Detroitu v tíme Grand Rapids Griffins.

Vedenie Detroit Red Wings dalo členovi striebornej slovenskej reprezentácie z MS 2012 povolenie hrať v rodnej krajine do 12. októbra, keď sa začína nový ročník AHL. Následne by sa mal Tatar hlásiť na farme Detroitu v tíme Grand Rapids Griffins.

"Chcel som jednoducho hrať na Slovensku a čo sa týka podmienok, boli jednoznačne dané. Klub z Európy mi mal na svoje náklady zabezpečiť letenku, poistku i poplatok za prestup. A Piešťany to všetko splnili. Mal by som za nich odohrať zatiaľ sedem stretnutí a potom sa uvidí, ako sa bude vyvíjať situácia v zámorí," prezradil Tomáš Tatar, ktorý je momentálne ešte v zámorí. V piatok by však mal debutovať v Piešťanoch v súboji 2. kola extraligy proti Skalici. "Možno budem trochu unavený z cesty, ale už sa teším na zápas," dodal Tatar, ktorý nastúpi v drese s číslom 90.

Detroit dal zelenú Tatarovmu štartu. "V najbližších desiatich dňoch sa nebude nič diať, pretože kempy v AHL sa začnú 30. septembra. Požiadal nás, či by mohol nastupovať doma. V decembri bude mať 22 rokov a chce hrať hokej. Bude hrať na Slovensku namiesto toho, aby nerobil nič," povedal pre mlive.com generálny manažér Red Wings Ken Holland. Tatar má s Detroitom zmluvu ešte na dva roky. Povolenie môžu Red Wings po troch týždňoch predĺžiť. "Momentálny plán je, že keď sa začne sezóna AHL, bude späť," dodal pre mlive.com Holland.

Zástupca hráča Peter Neveriš potvrdil pre agentúru SITA informácie o povolení hrať na obmedzené obdobie v Európe. Ilavský rodák Tatar rokoval v uplynulých dňoch o zmluve s Duklou Trenčín, do tohto klubu však napokon nezamieril. "Pre Tomáša by bolo ideálne hrať v KHL, kde má na neho práva na základe draftu Petrohrad. Keďže tímy KHL môžu mať na svojich súpiskách maximálne troch hráčov z NHL, ktorých sa týka výluka, bolo by z hľadiska krátkosti povolenia pre klub tejto súťaže jeho angažovanie neracionálne. V rámci extraligy sa uskutočnili rokovania s Trenčínom. Podmienky boli jasne dané. Išlo v podstate o náklady, poistku, letenku a poplatok za transfer. Nerokovalo sa o výške platu. Andrej Kollár z Trenčína urobil maximum, no musel dohodu, žiaľ, zrušiť. K celej situácii sa postavil chlapsky. Momentálne majú v rámci splátkového kalendára povinnosti voči svojim hráčom a bolo by to z ich strany nekorektné. Majú nastavené financovanie a vznikla by reálna hrozba, že by nedokázali plniť záväzky voči svojim chlapcom. Veľmi si vážime otvorenosť a džentlmenský postoj pána Kollára a Dukly Trenčín," uviedol Peter Neveriš v stanovisku.

Za tím spod hradu Matúša Čáka Duklu Trenčín hrával Tatar ešte ako dorastenec v sezóne 2007/2008, v prvom tíme však nenastúpil. Odchovanec dubnického hokeja nastupoval v extralige v ročníku 2008/2009 za Zvolen. Následne odišiel do zámoria, kde hrával predovšetkým v Grand Rapids Griffins. V prvom tíme Detroitu dostal šancu v deviatich zápasoch.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TASR

Súvisiace články