Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovensko zdolalo podceňovaný Kazachstan 4:2
Zdielať na

Slovensko zdolalo podceňovaný Kazachstan 4:2

Zdroj: sita - MS 2012, Slovensko-Kazachstan

Slovenskí hokejoví reprezentanti vybojovali vo štvrtom zápase na 76. majstrovstvách sveta víťazstvo nad Kazachstanom 4:2 a so šiestimi bodmi poskočili v tabuľke fínskej skupiny na delené 3. miesto.

Slovenská hokejová reprezentácia dosiahla na 76. majstrovstvách sveta v helsinskej Hartwall Arene druhé víťazstvo, keď v stredu popoludní zdolala Kazachstan 4:2. V deviatom vzájomnom súboji si Slováci pripísali siedmy triumf, keď doteraz s týmto súperom prehrali len raz. V tabuľke H-skupiny majú hokejisti SR šesť bodov.

Najbližšie sa Slováci predstavia v sobotu 12. mája o 11.15 h SELČ proti Bielorusku.

Slovensko - Kazachstan 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)

2. Graňák (Šatan, Hudáček), 38. Hudáček (Graňák, Chára), 49. Kopecký (Baranka, Sekera), 60. Kopecký (Handzuš, Radivojevič) - 12. Rymarev (Novopašin, Šemelin), 44. Puškarjov (Žailauov, Upper)

Vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jablukov (Nem.), Jeřábek (ČR) - Dahmen (Švéd.), Šeľanin (Rus.), 3706 divákov

SR: Laco - Sekera, Baranka, Chára, Graňák, Starosta, Vydarený, Sersen - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Haščák, Bližňák, Bartovič
Kazachstan: Jeremejev - Novopašin, Šemelin, Jakovenko, Trošinskij, Fadejev, Savčenko, Kolesnikov, Korabejnikov - Žailauov, Upper, Puškarjov - Krasnoslobodcev, Rymarev, Dudarev - Bumagin, Polišuk, Romanov - Voroncov, Spiridonov, Savenkov


Slovenský tím začali v súboji proti nevýraznému Kazachstanu vynikajúco a už v 68. sekunde otvoril skóre obranca Graňák, ktorý na dva razy pretlačil puk za Jeremejeva po prihrávke od Šatana spoza bránky. Druhý gól mohli Slováci pridať v 11. min, keď Vydareného tečovaná strela prepadla za gólmana súpera a smerovala do bránky. Jeremejev však pohotovým zákrokom puk zachytil na bránkovej čiare, čo potvrdil aj viderozhodca. S pribúdajúcim časom začali Slováci kopiť chyby a aj Kazachstan si vytvoril niekoľko dobrých šancí. V 12. min Rymarev za bránkou oklamal pohybom obrancov aj gólmana J. Laca a vyrovnal - 1:1. Vedenie tímu SR mohli vrátiť Kopecký aj Sersen, no skóre sa nemenilo.

Na začiatku druhej časti pálil J. Mikúš vedľa, Marcel Hossa a Baranka len do brankára Jeremejeva. V 28. min mal veľkú šancu Tatar, ale puk z jeho hokejky zneškodnil súperov gólman. O chvíľu neskôr narobil Jeremejevovi problémy odrazený puk od korčule Spiridonova. V 38. min sa Slováci dočkali druhého gólu, keď L. Hudáček v presilovke prestrelil z ľavého kruhu brankára Kazachstanu -

Vlažný výkon Slovákov akoby pokropil živou vodou súpera, ktorý v 44. min opäť vyrovnal. Tlak hráčov Kazachstanu korunoval gólom do odkrytej slovenskej bránky Puškariov - 2:2. Zúfalé čakanie na tretí slovenský gól ukončil v 49. min T. Kopecký, ktorý po prihrávke Baranku poslal z prvej puk za chrbát Jeremejeva. Konečnú podobnú výsledku dal 14 sekúnd pred treťou sirénou opäť T. Kopecký.

Tomáš Kopecký (útočník SR): "Bol to jeden z tých ťažších zápasov na psychiku, aj médiá nás pred ním pasovali do úlohy favoritov. Ľahký súper však na týchto majstrovstvách nie je, snažili sme sa Kazachstan nepodceniť. Trochu na nás doľahla únava po troch ťažkých stretnutiach proti Kanade, Fínsku a USA, no v tretej tretine sme ukázali väčšiu vôľu po víťazstve. Vyhrali sme, treba sa tešiť, tri body sa počítajú. Potrebujeme si teraz oddýchnuť a načerpať psychické aj fyzické sily."

Súvisiace články