Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Budúcnosť Heistera je dvojakou otázkou
Zdielať na

Budúcnosť Heistera je dvojakou otázkou

Reprezentačný tím hádzanárov sa od roku 2006, kedy sa ku kormidlu dostal Zoltán Heister, dlho a postupne posúval výkonnostne dopredu a získaval stále lepšie meno.

Nevyhol sa krízam, zakopnutiam a aj menším pádom, ale vzostupný trend bol evidentný, podpretý troma účasťami na špičkových podujatiach v priebehu štyroch rokov.

Vlani dosiahol absolútny vrchol v bravúrnej odvete play off o MS s Ukrajinou a suverénnom vstupe do kvalifikácie ME 2012. V Göteborgu sa ešte tri polčasy Slováci viezli na vlne avšak následne prišlo k hlbokému prepadu späť, možno až niekam za štartovaciu čiaru.

Situácia po prehre s Argentínou sa zdala byť bezvýchodisková a otázka na ďalšie zotrvanie trénera vo funkcii preto úplne logická. "Nie je to však iba otázka na mňa, ale aj na vedenie zväzu. Má to dvojaký rozmer. Z mojej strany prežívam obrovské sklamanie a cítim sa veľmi zahanbene. Na tomto tíme je aj moja pečať, ja som ich sem dostal a v podstate vychovával. Od chlapcov som čakal oveľa, oveľa viac a veril som im. Bohužiaľ, ale toto je realita," tvrdil sklamaný Heister a pokračoval: "Môžu nastať výkyvy v priebehu zápasu, môže aj prísť nevydarený duel ako doma proti Ukrajine, ale potom sme to vedeli vygumovať, chlapci ukázali srdce a ukázali, že na to majú. Vo všetkých troch zápasoch tu sa ale ukazujú tie isté chyby a tie isté negatíva, ktoré by sa takýmto hráčom stávať nemali."

Heister pritom nevedel pomenovať príčinu úpadku a aj s odstupom času by prakticky nič nemenil, či už v príprave, v konečnom personálnom obsadení tímu a ani v taktike na celý turnaj, či jednotlivých zápasoch. "Po vojne môže byť každý múdry. V príprave pred MS by som určite nerobil zmeny, to bolo v poriadku. Chlapci, ktorí sú tu, ma presvedčili v predchádzajúcich dueloch a veril som im. Boli možno jeden-dvaja, ktorí zostali doma a nad ktorými som rozmýšľal, ale viac hráčov súcich na vystúpenie tu ani nemáme. Nemyslím si ani, že sme sa mali sústrediť iba na posledné tri zápasy v skupine, lebo na tých Poliakov sme jednoznačne mali. A bez pochýb sme mali aj na Argentínu. Ani súper nehral bez chýb, ale jeho hráči sa prekonávali, bojovali a rozhodlo väčšie srdce. Náš kolektívny duch sa akoby vytratil. Nestačí len pred zápasom zakričať a zrevať, ale zvnútra musí niečo prísť. No my sme ako vyhoretí," zdôraznil slovenský kouč, ktorý si už ničím nebol istý ani pred duelom s najväčším outsiderom skupiny z Chile. "Kedysi by som neveril, že to poviem, ale dnes hovorím, že to bude 50 na 50," skepticky poznamenal Heister a dodal: "Neviem čoho budú schopní. Som rozčarovaný z tohto kolektívu, lebo nie takto som ich poznal a nie takto sme spolu pracovali."

Súvisiace články