Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Hádzanári vybuchli na MS aj proti Argentíne
Zdielať na

Hádzanári vybuchli na MS aj proti Argentíne

Slovenskí hádzanári na 22. majstrovstvách sveta už takmer isto nezopakujú 10. priečku zo svojej premiéry pred dvoma rokmi. Z hľadiska postupu do štvrťfinálovej fázy v kľúčovom stretnutí v göteborskej hale Scandinavium podľahli Argentíne 18:23 a s nulovým bodovým kontom zostali na predposlednej priečke tabuľky.

Do lepšieho tucta už môžu postúpiť iba za predpokladu, že Argentína šokojúco prehrá s Chile i so Švédskom a Slováci získajú plný počet vo zvyšných dvoch dueloch. Pravdepodobnejšie však je, že ich čakajú iba súboje o 13. až 24. priečku.

D-skupina:

Slovensko - Argentína 18:23 (9:7)

Slovensko: Štochl, Paul, Pramuk - Kopčo 1, Petro 1, Mazák, T. Urban 1, T. Straňovský 4, M. Straňovský 4/1, Antl, Šulc, Tumidalský 1, Kukučka 3, Tarhai, Nižňan, D. Valo 4
Rozhodcovia: Geipel, Helbig (obaja Nem.), vylúčenia: 3:3, 7m hody: 3/3 - 5/2, 1200 divákov.

Po prvý raz v Göteborgu zaznela od mladého speváckeho zboru aj druhá sloha slovenskej hymny a Slováci sa následne s oduševnením pustili do existenčného duelu. Úvodných 20 minút predvádzali perfektnú obranu, ktorú však viackrát istil skvelý Štochl. Po nervozite nebolo ani chýru a hráči s dvojkrížmi rýchlo odskočili na 3:0. V 6. minúte Mazák po trháku trafil iba Schulzovu nohu, no napravil to Kukučka sólom cez celé ihrisko. V tomto momente však nadlho ovládla slovenský útok veľká strelecká kríza. Argentínčania sa presadili po prvý raz až v deviatej minúte zo sedmičky a neuspeli ani v dvoch presilovkách. Po osemminútových gólových suchotách sa konečne presadil Petro (5:1), ale vo všeobecnosti ofenzívne trápenie Heisterovcov proti vysunutej obrane panamerického šampióna pokračovalo. V 20. minúte sa "gaučovia" dočkali prvého gólu z hry a keďže následnú presilovku Slováci na turnaji už obligátne prehrali 0:2, Argentína sa opäť vrátila do hry (5:4). Dokonca sa dostala aj do vedenia 6:5 a 7:6, ale aspoň záver dejstva vyznel vďaka dvojnásobnej presilovke a rýchlym kontrám pre Slovákov. V šatni ale nevymysleli na argentínsku obranu absolútne nič, naopak súper prišiel s účinnými zbraňami na slovenskú obranu a onedlho viedol 14:10 a dokonca aj 16:11. Verva z úvodu duelu vyprchala, bezradnosť v útoku zotrvala. Dvanásť minút pred koncom mohol vrátiť nádej slovenskej družine Tomáš Straňovský, ale Schulz čaroval. Po hlúpej chybe jeho brata Martina v závere oslabenia, ale bolo opäť o štyri a sedem minút pred koncom bolo dielo skazy už prakticky dokonané (15:20).