Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Hádzanári prosia o milosť, na MS sľubujú maximum
Zdielať na

Hádzanári prosia o milosť, na MS sľubujú maximum

Na jednej strane túžba, čo najskôr resetovať pamäť po zdrvujúcom kolapse proti Švédom, na strane druhej ľútosť z utrpenia, ktoré si museli nielen sami prežiť na palubovke, ale aj ktoré spôsobili verným fanúšikom pred televíznymi obrazovkami.

Slovenskí hádzanári sa pred trojicou zvyšných zápasov v D-skupine MS, z ktorých každý bude existenčný z hľadiska postupu, chceli ospravedlniť za druhopolčasový výkon proti domácim Švédom (8:23) a sľúbili, že pre účasť v najlepšom tucte turnaja ešte spravia všetko, čo je v ich silách. Po dni voľna ich v pondelok čaká prvá šanca trojdielneho reparátu stratenej dôvery - duel s panamerickým šampiónom z Argentíny.

"Každý zápas sa začína od nuly a nás by som vôbec nenazýval favoritmi. My sa ale pokúsime spraviť všetko preto, aby sme vyhrali a napravili si chuť a potešili divákov, ktorí nám držia palce. A takto by som sa im aj chcel ospravedlniť za zápas so Švédskom, lebo v druhom polčase sme jednoducho vybuchli," mrzelo pivota Andreja Petra, ktorý ešte dodal: "Nechcem, aby to vyznelo hlúpo, ale život ide ďalej aj po takejto prehre. Samozrejme, že sa musíme sa z tejto prehry poučiť, aby sa nám to už nestalo v ďalších zápasoch. Ale treba to rýchlo hodiť za hlavu, lebo naše dôležité zápasy ešte len prídu proti Argentíne, Chile a Kórejskej republike."

Vo vzkriesenie kolektívu počas voľného dňa pred Argentínou veril aj skúsený strelec František Šulc, no nepredpokladal, že zvyšné súboje v skupine budú v porovnaní s prvými dvoma duelmi s favoritmi jednoduché. "Nič nie je ľahké. My sme si to trochu skomplikovali, no tento deň voľna nám pomôže a uvidíme, čo bude. Tento mančaft trochu poznám a predsa len prídu ľahšie zápasy. Ak zabudneme na tento jeden polčas a nadviažeme na predchádzajúce výkony, tak verím, že ďalšie zápasy zvládneme," zdôraznila spojka maďarského Szegedu, ktorá je presvedčená, že k totálnej demontáži Slovákov nemuselo prísť, ak by do druhého dejstva išli s miernym náskokom jeho spoluhráči. V prvom dejstve však trestuhodne premrhali presilovky a vôbec nepomohli skvelému Štochlovi v bránke po odrazených loptách. "Nebola tam dobrá dohoda. Obe naše krídla šprintovali do útoku a dvojky vedľa nich nezatvárali priestor. Veľkú úlohu tam však zohralo aj šťastie, že lopty sa im tam odrážali a to bola fakt veľká škoda, lebo my sme mohli viesť po prvom polčase o tri góly a zase by to bol iný zápas," analyzoval Šulc a ešte si povzdychol: "Už som to niekedy povedal, šport je krásny, ale aj krutý. A pre nás bol teraz dvakrát krutý, s Poliakmi výborný výkon a nešťastná prehra a teraz po výbornom prvom polčase si myslím, že prehra je až príliš krutá pre jeden, aj keď veľmi nevydarený polčas."

Aj keď súčasná generácia Švédov nie je práve najsilnejšou v histórii hádzanárskej veľmoci a štvornásobných majstrov sveta, Slovákom to proti severanom vôbec nejde. Zo štyroch doterajších stretnutí s nimi odohrali vyrovnaných 60 minút iba raz, pred dvoma rokmi v Záhrebe, inak trikrát inkasovali o desať a viac gólov, z toho dva razy to bola najvyšší debakel v celej samostatnej ére slovenskej hádzanej. Šulc si ale nemyslí, že by to jeho tím na "tre kronor" vôbec nevedel. "Aj dnes sme sa polčas držali, no keď sa dostanú do laufu, už súpera nemilosrdne ničia." Fikciu úspešného druhého polčasu rozvinul aj Tomáš Straňovský: "Boli sme presvedčení, že to bude fungovať, ako v prvom polčase. Keď sme ale začali prehrávať o tri-štyri góly, zlomili sme sa a naopak Švédi sa zbavili tlaku, hrali už uvoľnene ľahko a pre divákov. Aj tak si myslím, že v našej hre je viac pozitív ako negatív a z toho sa treba odraziť a do zvyšných troch zápasov dať všetko. Jednoducho už musíme. Prišli sme sem s tým, že v týchto prvých dvoch zápasoch môžeme niečo získať. Nepodarilo sa a teraz už musíme tieto tri zápasy vyhrať, ak chceme postúpiť zo skupiny, takže nie je o čom."

Bundesligový kanonier Daniel Valo sa presadil len dvakrát a tiež odchádzal so zvesenou hlavou, ale postup zo skupiny do štvrťfinálovej fázy, kam mieria prví traja, ešte stále vidí reálne. "Náš cieľ máme stále na dosah, chceme postúpiť zo skupiny a máme to vo svojich rukách. Sklamanie je, to áno a ten zápas nás mrzí, ale v podstate to nehrá žiadnu úlohu. Ak by sme aj tieto dva zápasy vyhrali a potom prehrali s Argentínou a Kóreou, nič by nám to nepomohlo. Ide len o to, že sme prehrali s veľkým rozdielom a to by sa nám stávať nemalo," zdôraznila spojka z Wetzlaru a vytýčila ďalší postup: "Musíme sa dať dokopy a porozprávať sa v pokoji o tom, čo bolo. Musíme sa snažiť odstrániť zlé veci a stavať na tých dobrých. Opakujem, stále máme postup vo svojich rukách a môžem sľúbiť všetkým divákom na Slovensku, že o ten postup zabojujeme a urobíme maximum. Taká už je hádzaná, včera sme boli na koni a víťazstvo nám utieklo iba tesne, dnes sme na dne. Ale postup je náš cieľ a pôjdeme za ním. Ešte to skúsime."

Súvisiace články