Polojasno
17°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Hádzanárky do búrlivej Čiernej Hory
Zdielať na

Hádzanárky do búrlivej Čiernej Hory

Zdroj: TASR

Popluhárov cieľ nepodľahnúť panike

"V búrlivom prostredí sa môže stať, že sa domácim v niektorých fázach bude dariť viac, no pre nás bude dôležité, aby sme vtedy nepodľahli tlaku a nezložili sa úplne," prízvukoval pred odletom Popluhár. Slovenky majú s bývalou exjuhoslovanskou školou neblahé skúsenosti - v uplynulej dekáde v srbskom Niši dvakrát ich odpor bývalý federálny výber zlomil a úspešne vymazal manko zo slovenskej palubovky. Hoci tentoraz sa kvalifikácia hrá v skupine a nie vyraďovacím spôsobom, z Popluhárovho pohľadu je po úvodných dvoch kolách už jasné, že o postupe pravdepodobne rozhodne vzájomný dvojzápas s Čiernohorkami.
     

Tie zatiaľ stopercentne potvrdzujú povesť čierneho koňa skupiny - v úvodnom kole šokovali v Poľsku domáce víťazstvom o desať gólov a následne uhrali doma remízu s Ruskami, ktoré sa o dva mesiace na to stali majsterkami sveta. Slovenky majú o bod menej, v Rusku síce statočne bojovali, no prehrali a doma naplno zabodovali so sklamaním skupiny - Poľkami. Na decembrový šampionát do Dánska a Nórska postúpia prvé dva tímy. "Nevyvíja sa to pre nás zatiaľ dobre. V každom prípade musíme spraviť všetko preto, aby sme do posledného dvojkola vstupovali so šancou postúpiť," túžil Popluhár.

Na rozdiel od súperiek, ktoré majú za sebou týždenné intenzívne sústredenie vyšperkované dvoma medzištátnymi prípravnými zápasmi s Tureckom (31:24 a 34:28), absolvovala slovenská družina pred odletom na juh Európy jediný spoločný tréning. A to nie úplný. "Alžbeta Tóthová pre problémy s lakťom mala individuálny tréning. Inak sme sa snažili sústrediť na zohrávanie s dvojicou hráčok Glankovičovou a Porvazníkovou, ktoré sa vrátili do reprezentácie po dlhšom čase. Hoci budeme čeliť ťažkému súperovi, nálada v tíme vôbec nie je zlá," zdôraznil slovenský kormidelník.

Jeho zverenky už poznajú všetky dejiská svojho zostávajúceho programu v kvalifikácii. Nedeľňajšiu odvetu s Čiernou Horou privíta Hlohovec a v rovnakej hale odohrajú Slovenky aj domáci duel so svetovými šampiónkami z Ruska. Kvalifikačné ťaženie zavŕšia súbojom s Poľskom v Piotrkowe Trybunalskom.

      Nominácia SR na kvalifikačný zápas v Čiernej Hore:
      brankárky: Žaneta Tóthová (NKSE Békéscsaba/Maď.), Adriana Grandtnerová (Slovan Duslo Šaľa)
      pivotky: Martina Halásová (TV 05 Mainzlar/Nem.), Ivana Trochtová (Šaľa)
      krídla: Dagmar Stuparičová (Team Esbjerg/Dán.), Lucia Súkenníková (Britterm Veselí nad Moravou/ČR), Eva Hodošková, Zuzana Janšáková (obe ŠKP Bratislava)
      spojky: Lýdia Jakubisová (DJK/MJC Trier/Nem.), Denisa Glankovičová (TSV Bayer 04 Leverkusen/Nem.), Zuzana Porvazníková (Borussia Dortmund/Nem.), Veronika Pajtášová (Cercle Dijon Bourgogne/Fr.), Petra Popluhárová, Alžbeta Tóthová (obe Šaľa), Petra Beňušková, Andrea Hrmová (obe ŠKP Bratislava)

      Tabuľka 6. skupiny:
      1. Čierna Hora 2  1  1  0  59:49  3
      2. Rusko       2  1  1  0  61:54  3
      3. Slovensko   2  1  0  1  58:61  2
      4. Poľsko      2  0  0  2  49:63  0

      Ďalší program 6. skupiny kvalifikácie ME 2010 hádzanárok:
      streda, 31. marca: Poľsko - Rusko (18.00, Chorzow), Čierna Hora - Slovensko (18.00, Pljevlja)
      nedeľa, 4. apríla: Slovensko - Čierna Hora (11.00, Hlohovec), Rusko - Poľsko (15.00, Čechov)
      sobota, 26. mája: Slovensko - Rusko (Hlohovec)
      26./27. mája: Čierna Hora - Poľsko
      nedeľa, 30. mája: Poľsko - Slovensko (Piotrkow Trybunalski)
      nedeľa, 30. mája: Rusko - Čierna Hora (15.00, Čechov)