Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Od tragickej smrti velikána Petroviča uplynie už dvadsať rokov
Zdielať na

Od tragickej smrti velikána Petroviča uplynie už dvadsať rokov

ZÁHREB / BRATISLAVA 6. júna (SITA) - V piatok 7. júna uplynie dvadsať rokov od tragickej smrti niekdajšieho skvelého chorvátskeho basketbalistu Dražena Petroviča (nar. 22. októbra 1964).

Hoci prílev hráčov z Európy do zámorskej basketbalovej NBA koncom osemdesiatych rokov v súvislosti s pádom komunizmu vo východnej Európe akceleroval, na nikoho z krajín bývalého Sovietskeho bloku sa nečakalo tak netrpezlivo ako naňho. Obletovaný juhoslovanský ostrostrelec už mal v zbierke bronz z olympijských hier v Los Angeles 1984 a striebro zo Soulu 1988, keď v roku 1989 zakotvil v Portlande. Oslnil však až v New Jersey, kde sa v tom čase vyprofiloval na jedného z najlepších strieľajúcich rozohrávačov - dvojok v lige. Jeho legendárne číslo 3 na drese Nets na jeho počesť vyradili z kolekcie.

Tragédia pri bavorskom Denkendorfe

Po svojej najúspešnejšej sezóne v zámorskej NBA 1992/1993 cestoval rodák zo Šibenika ako spolujazdec vtedajšej partnerky - nemeckej modelky a basketbalistky Klary Szalantzyovej (v súčasnosti manželka manažéra nemeckej futbalovej reprezentácie Olivera Bierhoffa, pozn.) autom z Nemecka domov do Záhrebu. Do cieľa však pre tragickú podvečernú zrážku s kamiónom na dažďom zmočenej diaľnici pri bavorskom Denkendorfe blízko Ingolstadtu nikdy nedošiel. Vo Volkswagene Golf umrel v tom čase spiaci a bezpečnostným pásom nepripútaný Petrovič vo veku 28 rokov.

Svoj posledný zápas v reprezentácii aj živote odohral deň predtým 6. júna 1993 v poľskom Vroclave proti Slovinsku. Keď sa reprezentačný výber Chorvátska presúval domov do Záhrebu, "Amadeus" či "Mozart" zo Šibenika Petrovič prikývol na priateľkinu ponuku na zvezenie a z Frankfurtu vyrazili na Balkán.

"S Draženom sme sa prechádzali po frankfurtskom letisku, keď sa náhle otočil a zahlásil: 'Uvidíme sa zajtra na tréningu. Mám skvelé spojenie do Záhrebu.' Vtisol som mu do ruky letenku a podotkol, že v prípade akýchkoľvek problémov sa k nám môže znova pripojiť. Čakali sme štyridsať minút, kým sa objavil jeho brat Aleksandar a oznámil nám, že Dražen práve nasadol a odišiel," spomínal na chvíle pred tragédiou tréner Mirko Novosel.

Strieborný a bronzový olympijský medailista

Dražen Petrovič (196 cm) odštartoval svoju profesionálnu kariéru, počas ktorej sa vyprofiloval na nebezpečného strelca, v rodnom Šibeniku v miestnom tíme KK Šibenka. Neskôr pokračoval v záhrebskej Cibone a španielskom Reale Madrid, od roku 1989 pôsobil v NBA - v Portlande (1989 - 1991) a New Jersey Nets (1991 - 1993). Posmrtne ho zaradili do Siene slávy zámorskej NBA.

"Dražen Petrovič je pre mňa najlepším neamerickým hráčom v dejinách NBA. Obdivoval som jeho strelecké schopnosti. Išlo o veľmi atletický typ hráča, ktorý sa nebál zakončovať," povedal o ňom najlepší basketbalista súčasnosti LeBron James, ktorý mal v čase Petrovičovej smrti deväť rokov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

sita, Drazen Petrovič

Súvisiace články