Jasno
32°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Prešov v osemfinále Pohára EHF proti Celje so Štochlom
Zdielať na

Prešov v osemfinále Pohára EHF proti Celje so Štochlom

Utorňajší žreb vo viedenskom sídle Európskej hádzanárskej federácie (EHF) zároveň určil, že prvý zápas 13., resp. 14. februára odohrá slovenský majster na palubovke haly Zlatorog v Celje

Utorňajší žreb vo viedenskom sídle Európskej hádzanárskej federácie (EHF) zároveň určil, že prvý zápas 13., resp. 14. februára odohrá slovenský majster na palubovke haly Zlatorog v Celje, odvetu o týždeň neskôr na domácej pôde.

Prešovčania už v najlepšej šestnástke Pohára EHF mohli len sotva dúfať, že dostanú ľahkého súpera. Navyše papierovo najschodnejšia cesta cez iný slovinský klub Trimo Trebnje sa zarúbala hneď pri žrebovaní úvodnej osemfinálovej dvojice, v ktorej sa z priazne šťasteny potešili v španielskom Aragone. Meno kvalitného protivníka trénera Tatrana Rastislava Trtíka príliš nepotešilo. "Je to škoda, reálne to asi znamená našu konečnú," poznamenal najskôr prešovský kouč a pokračoval: "Slovinské Celje je svojou kvalitou určite na úrovni najlepších bundesligových tímov. Už dlhé roky sa v krajine buduje ako prioritný klub tvoriaci jadro národnej reprezentácie, pred aktuálnou sezónou sa posilnil o niekoľko navrátilcov ako Zorman, Pajovič, či Vugrinec, hrá tam obrovitý Kozlina a chytá špičkový a skúsený brankár Štochl. Na teoretickej úrovni sme proti nim bez šance, neznamená to ale, že budeme skladať zbrane a že sa nepokúsime ich aspoň doma pohrýzť. V každom prípade je to atraktívny súper."

Celje má za sebou neúspešnú sezónu, v ktorej raritne nezískalo národný titul a zároveň priamu miestenku v Lige majstrov. Napriek tomu malo možnosť zahrať si najprestížnejšiu európsku súťaž, no v kvalifikačnom turnaji tímov, ktoré dostali od EHF voľnú kartu tesne neuspelo. Do osemfinále Pohára EHF sa potom Štochlov tím prebojoval v 3. kole cez ukrajinské Záporožie, ktoré doma deklasoval o 16 gólov (37:21) a v odvete iba o gól prehral.

V novodobej histórii EHF má Celje bezchybnú bilanciu v súbojoch so slovenskými protivníkmi - v sezóne 1996/97 v šestnásťfinále LM dvakrát deklasoval VTJ Agro Topoľčany (33:16 a 33:18) a dobré spomienky na tento klub nemajú ani v Považskej Bystrici, kde v ročníku 2003/04 v základnej F-skupine MŠK prehrali najskôr doma 32:39 a v odvete utrpeli výprask 25:40.

Dlhoročná opora slovenskej reprezentácie Štochl dres slovinského velikána oblieka od letnej prestávky po príchode z maďarského Dunaferru. Pikantný nádych jeho plánovanej návšteve v Prešove 20., alebo 21. februára dodáva aj skutočnosť, že v rokoch 1994 až 1998 pôsobil práve v službách Tatrana.

Púť Prešova do osemfinále Pohára EHF sa začala tiež v predkole Ligy majstrov. Po neúspechu v poľských Kielcoch Trtíkova družina najskôr vyradila islandský Fram Reykjavík v 2. kole a v 3. kole si poradila s bývalým Štochlovým zamestnávateľom maďarským Dunaferrom SE (27:19 doma, 22:23 vonku).

Svojich súperov spoznali aj ďalší slovenskí legionári v pohárovej Európe. Rovnako v Pohári EHF žreb podobne ako Prešovčanov nepotešil ani Petra Kukučku. Strednú spojku národného tímu známa svojou averziou voči lietaniu čaká so švajčiarskym tímom Kadetten Schaffhausen vyše 3000 km dlhý let ku Kaspickému moru, kde účinkuje ruská Zarja Kaspija Astrachaň. V Pohári víťazov pohárov si niekdajšia pravá spojka slovenského národného tímu Erik Hučko s dánskym klubom Team Tvis Holstebro zahrá s tureckým Izmirom.

Žreb osemfinále Pohára EHF mužov:

(prvé zápasy 13./14. februára, odvety 20./21. februára):
Celje Pivovarna Laško (Slovin.) - TATRAN PREŠOV (SR)
RK Trimo Trebnje (Slovin.) - CAI BM Aragon (Šp.)
Frisch Auf! Göppingen (Nem.) - AaB Handbold (Dán.)
Kadetten Schaffhausen (Švajč.) - Zarja Kaspija Astrachaň (Rus.)
TBV Lemgo (Nem.) - Sport Benfica Lisabon (Port.)
Naturhouse La Rioja (Šp.) - Haukar Hafnarfjördur (Isl.)
SG Flensburg-Handewitt (Nem.) - Istres Ouest Provence HB (Fr.)
Dunkerque HB Grand Littoral (Fr.) - GOG Svendborg (Dán.)

Súvisiace články