Oblačno
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Čaká futsal ďalší debakel? Reprezentačný tréner konečne prehovoril!
Zdielať na

Čaká futsal ďalší debakel? Reprezentačný tréner konečne prehovoril!

BRATISLAVA / Slovenský futsal sa zmieta v dlhoch, v poslednom zápase bez hráčov majstra inkasoval historický dvojciferný debakel.

Bezproblémovému chodu futsalovej reprezentácie Slovenska nezištne pomáhal do neúspešnej baráže s Chorvátskom v roku 2013 aj prezident Slov-Maticu Martin Grendár, ktorý už dnes bohužiaľ nie je medzi živými. Od januára prebral mužskú reprezentáciu futsalový odborník zo Španielska, Marcos Angulo. Začiatkom roka prijali Slováci pozvanie na dvojzápas do Talianska, od tímu, ktorý následne získal v belgických Antverpách titul majstrov Európy! Tesné prehry zo San Vita el Tagliamente 1:3 a 0:3 ukázali dobre nastolenú cestu v reprezentačnom futsale. Problémy však nenechali na seba dlho čakať a každým ďalším reprezentačným zrazom a mesiacmi, sa iba prehlbovali, až vyústili do vzdania sa štrnástich najlepších hráčov krajiny majstrovského tímu Slov-Maticu FOFO Bratislava práva reprezentovať svoju krajinu. Predseda Slovenského futsalu (ďalej iba SF) Dušan Dobšovič viackrát pre média vyhlásil, že dôvod ich rozhodnutia nepozná. V obsiahlom štatúte reprezentanta sa píše: SF má za povinnosť vytvárať reprezentantovi vhodné podmienky pre dosahovanie cieľov reprezentácie, uhradiť odmeny a finančné nároky reprezentanta. Október má za sebou pomaly prvú tretinu dní, slovenskí futsalisti však od januára nevideli ani jediné euro. Nemal by byť problém riešenia „A“ reprezentácie prioritou? SF postupne vysporiadava podlžnosti, uspokojil už delegátov i rozhodcov, kedy prídu na rad reprezentanti, ani dnes nikto nevie. Aká je výška dlhu Slovenského futsalu? Na konferencii v Poprade bola prezentovaná v astronomickej výške desiatok tisíc eur, časom však určite ešte rastie, najmä keď sa postupne odhaľujú aj ďalšie nevyplatené záväzky.

Prvé exluzívne vyjadrenie trénera pre médiá

Toto je prvýkrát, kedy ma niekto z oficiálnych médií na Slovensku kontaktoval, v minulosti sa objavilo viacero mojich tvrdení aj na stránke futsalslovakia.sk, ktoré však neviem od koho prišli. Neprináleží mi komentovať finančnú situáciu vo zväze, každý asi vie, že prechádza aktuálne renováciou a finančnou reštrukturalizáciou. Ja som prišiel pomôcť futsalu na Slovensku... Verím však, že sa táto situácia čo najskôr vyrieši ku spokojnosti všetkých strán...“ povedal pre náš športový web reprezentačný tréner Slovenska Marcos Angulo.

Bude teraz potrebné konečne začať pracovať so širším výberom hráčov, čo tu dlhodobo absentovalo. Musí dôjsť k zlepšeniu komunikácie medzi reprezentačnými a klubovými trénermi. Bude na každom jednotlivcovi, aby dokázal sám sebe, že kritika systému ´jeden klub = reprezentácia´ bola oprávnená. Podľa mňa sme mohli už počas prvého polroka viac využiť trénera Angula na to, aby sledoval a dal šancu širšiemu okruhu hráčov. Hráči Slov-maticu boli až príliš vyťažovaní množstvom rôznych akcií a to mohlo reprezentačnému futsalu viac uškodiť ako pomôcť. Čaká nás náročná práca, keďže v marci je na programe kvalifikácia na ME, ale ja to nejako čierno nevidím. Na slovenských či českých palubovkách sa pohybuje viacero hráčov, ktorí by sa mohli onedlho výraznejšie presadiť aj na reprezentačnom poli.“ vyjadril sa pre viaceré média Dušan Dobšovič. Čo hovorí na jeho slová reprezentačný tréner?

Vážim si slová nášho prezidenta, ale nestotožňujem sa s nimi, pretože v národnom tíme, potrebujeme tých najlepších hráčov, a každý dobre vie, že ich nájdeme práve v Slov-Maticu. Rovnako však požadujem rešpekt aj pre hráčov, ktorí hájili farby Slovenska a štartovali na turnaji Visegrad v Brne. Pracovali tvrdo, patrí im veľká vďaka. Nič to však nemení na mojom názore, že by som rád pracoval s najlepšími hráčmi v krajine.“ kontroval muž poverený vedením národného mužstva Angulo.

Turnaj višegrádskej štvorky podľa očakávania

Absencia skúseností na reprezentačnom poli ukázala svoju pravú tvár v Brne, kde Slováci na úvod prehrali s Maďarskom 0:6, aj keď ho tomto roku v júni s hráčmi majstra dokázali na jeho pôde zdolať 6:5 a remizovať 5:5. V druhom  zápase Slovensko zdolalo futsalistov Poľska, posledné vystúpenie však prinieslo zdrvujúci historický debakel s domácim Českom 1:10 a obsadili posledné miesto! S akými hráčmi by rád tréner absolvoval kvalifikačný turnaj o ME v Srbsku na jar v chorvátskom Dubrovníku?

Myslím si, že som jasne na to odpovedal už v predchádzajúcej otázke, chcem mať na ihrisku najlepších hráčov krajiny. Pred posledným dňom si to chceme rozdať s domácim Chorvátskom o priamy postup na ME. Chorváti v baráži pred rokom s nami dvakrát vyhrali, ja však verím, že na jeden rozhodujúci duel je v našich silách mužstvo kvalitne pripraviť. Ak nemáte k dispozícii najlepších hráčov, bude neľahké skončiť aj na druhom mieste pre prípadnú baráž a nieto ešte konkurovať domácim.“

Hlavné mesto futsalu sa obracia vedeniu chrbtom

Zástupcovia Bratislavy na konferencii SF v septembri v Poprade ukázali viac krát, že každý z nich na rozdiel od niektorých ostatných delegátov, ktorých futsalová obec ani nepoznala, má svoj vlastný názor a ten vyjadrili podľa svojho vedomia i svedomia. Hneď v úvode navrhli, aby sa každý zo 40 delegátov predstavil jednou vetou, odkiaľ je a koho reprezentuje a ako je vo futsale činný (klub, región, rozhodcov a pod.). Išlo len o jedinú vec. Povedať, kto vlastne rozhodoval o budúcnosti SF. Tento návrh bol Konferenciou zamietnutý. Nepodarilo sa im ani presadiť návrh rozšíriť počet hlasov (delegátov) na Konferencii SF o extraligové kluby (každý klub = 1 hlas), keďže mali za to, že majú čo do futsalu povedať. Je verejným tajomstvom, že väčšina extraligových klubov nepodporuje súčasné vedenie futsalu. Našli sa body, kedy jednoznačne deviati z desiatich z nich nepodporili politiku súčasného vedenia SF a vyjadrili poľutovanie, že niektoré body prešli. Predložený návrh rozpočtu bol neprijateľný, pretože neobsahoval plán oddlženia SF. Ostro vystúpili aj v otázke správy revíznej komisie, o ktorej chcela dať konferencia hlasovať aj napriek faktu,  že dvaja z piatich členov komisie nepodpísali správu kvôli chýbajúcim informáciám, jeden sa nevyjadril a  jeden člen prehlásil danú správu za neplatnú. Ako jeden z dôsledkov navrhli aj odstúpenie súčasného vedenia, čo samozrejme neprešlo. Ďalej navrhli, aby SF fungoval ako SF-Bratislava na princípe transparentných účtov, čo bolo rovnako zamietnuté a prehlasované. Na hlasovaní o novom predsedovi SF sa preto ani nezúčastnili a odišli na protest domov. Martin Mlynarovič, predseda SF-Bratislava prítomným oznámil, že na najbližšej konferencii v Bratislave sa budú vážne zaoberať vystúpením zo Slovenského futsalu. Priamu zodpovednosť za prešľapy z minulosti nikto nezobral, VV SF tak bude pracovať v rovnakom zložení, ako v období, keď sa SF zadĺžil.

Nie je mojou úlohou komentovať ľudí vo Výkonnom výbore SF, ja som len tréner, a mám pred sebou veľa práce. Ako môžeme pomôcť slovenskému futsalu v tejto situácii ? Riešenie máme na stole, vo všetkých európskych krajinách, je národný tím riadený futbalovou federáciou. Požaduje to UEFA, a tak by me to mali všetci rýchlo pochopiť, stačí sa pozrieť na iné krajiny, ako Maďarsko, Českú republiku, Španielsko, Taliansko, Portugalsko, Francúzsko a tak by som mohol pokračovať aj s ďalšími 53 krajinami. Riadenie národného tímu by malo byť v kompetencii SFZ, vo všetkých krajinách sa výkonný výbor stará iba o chod národnej súťaže a všetko je to tak oveľa jednoduchšie, pretože jednotlivé záujmy klubov nie sú pomiešané s tými na reprezentačnej úrovni. Nesmieme zabúdať na to, že ak národný tím hrá medzinárodné stretnutia, háji farby Slovenska a SFZ, nikdy nie farby výkonného výboru SF.

Angulo chce pomôcť slovenskému futsalu

Národného trénera ste mohli stretnúť aj na turnaji v Berettyóújfalu, kde Slov-Matic postúpil medzi elitnú šestnástku tímov v Európe v UEFA Futsal Cupe, kde vycestoval na vlastné náklady. „Slov-Matic dosiahol svoj cieľ postúpiť do Elite Round aj napriek prehre v poslednom zápase. Nemali by sme zabúdať, že Berettyóújfalu hral doma, s ôsmymi  hráčmi maďarského národného tímu, a v záverečnom zápase hral o zotrvanie v tejto súťaži. Oranjes už boli jasne postupujúci a netreba zabúdať aj na okolnosti, za akých do Maďarska cestovali, keď dva dni pred odchodom stratili svojho najdôležitejšieho človeka, prezidenta klubu. Chcem by som zároveň vyjadriť podporu všetkým členom Slov-Matic rodiny, zvlásť rodine pána Martina Grendára, pretože nie len slovenský futsal stratil jednu zo svojich obrovských osobností.“

Ako proti kvalitnej Ukrajine?

Na konci októbra čaká futsalové Slovensko dvojzápas v Humennom s Ukrajinou. Dočkáme sa bez najlepších hráčov ďalšieho debaklu? Otázok je nemálo, všetci však veríme, že obe strany nájdu spoločnú reč a slovenský futsal bude iba napredovať. Do dnešného dňa neprišlo k osobnému stretnutiu predsedu SF s hráčmi, aj keď po ňom volajú obe strany. Nemalo by ukázať ústretovosť problém riešiť vedenie Slovenského Futsalu, keď „poškodení“ sú v pravom zmysle slova práve hráči reprezentácie? Tým absentuje najmä nekomunikácia predsedu zväzu s nimi (aj keď na poslednom zraze bez hráčov majstra to problém nebol), neošetrenie poistenia pri reprezentačných zrazoch, chýbajúca odborná zdravotná starostlivosť na tréningoch, nekorektné vyjadrenia na osobu bývalého kapitána a hráčov Slov-Maticu v médiách, plánovaná negatívna kampaň na ich osoby, dlh voči hráčom a realizačnému tímu, servis okolo hráčov počas reprezentačných zrazov. Predseda zväzu však dôvod ich rozhodnutia stále nepozná...

Súvisiace články