Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Volejbalisti cestujú do Poľska s ambíciou postúpiť zo skupiny
Zdielať na

Volejbalisti cestujú do Poľska s ambíciou postúpiť zo skupiny

Zdroj: sita - Volejbalisti Slovenska v Sofii

KODAŇ/GDANSK / V sobotu 20. septembra sa v Dánsku a Poľsku začnú 28. majstrovstvá Európy vo volejbale mužov. Dejiskami súbojov budú v Dánsku mestá Odense, Herning, Aarhus a Kodaň a v Poľsku Gdansk a Gdynia.

Hrací model mužského šampionátu zostal oproti predchádzajúcim ME 2011 nezmenený. Šestnásť družstiev je rozdelených do štyroch štvorčlenných skupín základnej fázy, v ktorých sa stretnú systémom každý s každým. Víťazi jednotlivých skupín postúpia priamo do štvrťfinále. Tímy na druhých a tretích priečkach sa stretnú v play-off o účasť vo štvrťfinále, pre družstvá na posledných priečkach sa ME skončia. Kvarteto úspešných štvrťfinalistov si to v Kodani rozdá o účasť vo finálovom stretnutí a medaily. Noví majstri Európy budú známi v nedeľu 29. septembra po finálovom stretnutí v metropole Dánska.

Titul z predchádzajúceho šampionátu v roku 2011 v Česku a Rakúsku budú obhajovať Srbi, ktorí vo finálovom stretnutí zdolali Talianov 3:1. Bronzovú priečku si vo Viedni vybojovali Poliaci po víťazstve nad ruskými reprezentantmi rovnako 3:1.

Na kontinentálnom šampionáte sa predstavia po štvrtý raz v sérii aj slovenskí volejbalisti, celkovo štartovali reprezentanti spod Tatier na ME sedemkrát v ére samostatnosti. Slováci, ktorí obhajujú piate miesto z ME 2011, figurujú v základnej B-skupine v meste Gdansk spoločne s domácimi Poliakmi, Francúzmi a hráčmi Turecka. Prvý duel na šampionáte odohrajú zverenci trénera Štefana Chrtianskeho st. v piatok 20. septembra od 17.00 h s hráčmi Francúzska. "Do úvodného zápasu pôjdeme s maximálnym nasadením. Myslím si, že na sieti máme o niečo vyspelejšie mužstvo ako náš súper," povedal na margo prvého súpera kormidelník SR. "Tešíme sa na skupinové duely. Verím, že sa budeme vracať s pozitívnym výsledkom. Európa sa počas ostatných rokov ešte viac vyrovnala. My však pôjdeme za naším cieľom - postúpiť zo skupiny - čo znamená vyhrať minimálne jeden zápas. Následne uvidíme, na koho natrafíme. V prípade postupu budeme hrať proti niekomu zo štvorice Rusko, Bulharsko, Nemecko, Česko; v tom jednom zápase sa môže stať všetko. Bolo by pekné obhájiť piate miesto z predchádzajúceho šampionátu," uviedol Štefan Chrtiansky st. a na margo zdravotného stavu smečiara Františka Ogurčáka dodal: "Verím, že Fero sa dá do poriadku, má problém s chrbtom. Starajú sa o neho lekári, ktorí odvádzajú veľmi dobrú prácu. Verím, že do začiatku šampionátu sa jeho stav zlepší."

Podľa nahrávača a kapitána slovenskej reprezentácie Michala Masného vedie najpriechodnejšia cesta k postupu zo skupiny cez víťazstvo nad aspoň jedným súperom z dvojice Francúzsko - Turecko, dopredu však neskladá zbrane ani proti domácim favoritom. "Ak chceme postúpiť, musíme vyhrať zápas nad Francúzskom alebo Tureckom. Samozrejme, nikde nie je napísané, že nemôžeme zdolať Poliakov, ktorí budú doma pod veľkým tlakom. Myslím si, že s nimi môžeme tiež hrať vyrovnanú partiu a vyhrať. V našej skupine je každý zdolateľný; dôležité bude, aký výkon predvedieme," povedal Masný pred odchodom na kontinentálny šampionát.

Zo štyroch skupín základnej fázy je "papierovo" jednoznačne najťažšia D-skupina so sídlom v poľskej Gdyni. Hrajú v nej úradujúci olympijskí šampióni a zároveň víťazi Svetovej ligy Rusi, dva tímy z elitnej desiatky svetového renkingu - deviati Bulhari a desiati Nemci - a nevyspytateľní Česi, ktorí figurujú na 22. mieste poradia Medzinárodnej volejbalovej federácie (FIVB).

Medzi najväčších favoritov na celkové prvenstvo patria ruskí reprezentanti, druhí vo svetovom renkingu, ktorí nezískali kontinentálny titul od roku 1991. Nemožno zabudnúť na obhajcov zlata zo Srbska, domácich Poliakov či na veľkých turnajoch tradične silných Talianov a Bulharov. Ambiciózni Nemci a Francúzi sa s určitosťou pokúsia výraznejšie prehovoriť do celkového poradia na popredných priečkach. V uplynulých rokoch zaznamenali výkonnostný progres Belgičania, Fíni či Turci. Zrak slovenských fanúšikov sa bude upierať na vystúpenia reprezentantov spod Tatier v rámci základnej B-skupiny.

Konečná nominácia Slovenska na ME vo volejbale mužov v Dánsku a Poľsku (20. - 29. 9. 2013):

nahrávači: Michal Masný (Jastrzebie/Poľ.), Juraj Zaťko (Varšava/Poľ.)
smečiari: František Ogurčák (Tono Callipo Calabria/Tal.), Štefan Chrtiansky ml. (Nantes/Fr.), Matej Paták (Beauvais/Fr.), Róbert Hupka (České Budějovice/ČR)
blokári: Emanuel Kohút (Cuneo/Tal.), Tomáš Kmeť (Berlín/Nem.), Michal Hruška (Aich Dob/Rak.)
univerzálni hráči: Martin Nemec (KAL Jumbos Incheon/Kór.rep.), Milan Bencz (Atripalda/Tal.)
libero: Roman Ondrušek (Cambrai/Fr.)

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články