Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
HUSTE.tv: Futsalisti chcú postúpiť na ME 2014 do Belgicka
Zdielať na

HUSTE.tv: Futsalisti chcú postúpiť na ME 2014 do Belgicka

BRATISLAVA / Futsalová reprezentácia SR síce v budúcotýždňovej domácej kvalifikácii o postup na ME 2014 do Belgicka nie je favoritom 2. skupiny, no v bratislavskej Hant aréne chce zabojovať o jedinú priamu miestenku na kontinentálny šampionát. Všetky zápasy pozeraj na HUSTE.tv!

V priebehu štyroch dní si zverenci trénera Jána Janíka zmerajú sily s výbermi Bosny a Hercegoviny, Nórska a Azerbajdžanu. Na majstrovstvá Európy postúpi priamo iba víťaz skupiny, miestenku do septembrovej baráže si zabezpečia tímy na druhých miestach zo všetkých siedmich kvalifikačných skupín a najúspešnejšie mužstvo z tretej pozície.

"Musíme si klásť len tie najvyššie ciele. Chceme postúpiť z prvého miesta, no musíme ísť od zápasu k zápasu. Pevne verím, že ak získame v prvých dvoch dueloch šesť bodov, v rozhodujúcom súboji Azerbajdžan zdoláme alebo uhráme taký výsledok, ktorý nám zabezpečí postup z prvého miesta," povedal kapitán slovenského výberu Ladislav Mikita a doplnil: "Hlavným cieľom je nastupovať na posledný duel proti favorizovanému Azerbajdžanu so šancou na prvé miesto v skupine."

Gro reprezentácie od majstra

V nominácii na tréningový kemp pred kvalifikáciou figuruje takmer kompletný káder úradujúceho slovenského šampióna Slov-matic FOFO Bratislava. Okrem dvojice brankárov Mário Gašparovič, Peter Brndiar je v ňom desať hráčov v poli vrátane kapitána Ladislava Mikitu či najlepšieho futsalistu za rok 2012 Dušana Rafaja. Tréner SR Ján Janík zverejnil zúženú 16-člennú nomináciu v piatok, vo výbere sú naďalej dvaja legionári Tomáš Drahovský (Benago Zruč nad Sázavou/ČR) a Gabriel Rick (Tango Brno/ČR). Zraz reprezentácie je naplánovaný na nedeľu 24. marca v Bratislave, o dva dni neskôr Ján Janík oznámi konečnú 14-člennú nomináciu. "Absolvovali sme vynikajúce sústredenie v Španielsku, kde sme našli ideálne podmienky a odohrali viacero vynikajúcich zápasov. Nastúpili sme proti mužstvám, ktoré hrajú podobným štýlom ako Azerbajdžan, čo nám môže veľmi pomôcť. V nominácii sú najlepší slovenskí hráči, v kádri nik nechýba," informoval kouč slovenskej reprezentácie a pokračoval: "Domáce prostredie by mohlo prispieť k nášmu zvýšenému sebavedomiu a súperi nemusia byť v cudzom prostredí až takí adaptovaní na miestne podmienky. Aj to môže zohrať svoju úlohu. Máme dobrý tím, hráči sú dôkladne pripravení. Z tejto stránky by malo byť všetko optimálne, ale našu dlhodobú pripravenosť preveria až kvalifikačné zápasy. Bude to náročné, no sme optimisti."

Súperov máme zmapovaných...

"Kľúčová vec je poznať súperov, v čom sú nebezpeční. Azerbajdžan je brazílska škola, majú tam niekoľko naturalizovaných hráčov a trénera z tejto krajiny. Majú vyvážený tím, sú favoritom skupiny a ich futsal je technický nátlakový. Duel proti Bosne a Hercegovine bude kľúčový. Majú hravých futsalistov, ktorí dokážu hrať veľmi dobre jeden na jedného. Musíme na nich špeciálne ušiť taktiku a vnútiť im našu hru. Očakávam veľmi vyrovnaný zápas, pretože aj oni si uvedomujú, o čo v tom súboji pôjde. Nóri predvádzajú silovú hru, musíme ich prinútiť hrať futsal. Chceli by sme ich vypojiť z hry, predvádzať dlhé kombinácie s trpezlivosťou a zakončením. Hrajú na pivota s nábehmi, musíme sa na to veľmi dobre pripraviť," zamyslel sa pred blížiacou kvalifikáciou tréner výberu SR Ján Janík.

Organizátorom kvalifikačného turnaja v súvislosti s návštevnosťou na stretnutiach situáciu trochu skomplikovala skutočnosť, že podujatie vyvrcholí počas veľkonočného víkendu. Na sobotu 30. marca je o 19.00 h naplánovaný duel Azerbajdžan - Slovensko, v ktorom by sa mohlo rozhodovať o priamom postupe na ME. "Trochu nás zaskočilo, že sa záver turnaja koná počas sviatkov, ale postihlo to všetky krajiny. Snažíme sa prilákať ľudí na tribúny, aj preto sme zvolili nízke vstupné. Navyše, deti a študenti budú mať voľný vstup. Verím, že sa nám v prvom zápase podarí dosiahnuť dobrý výsledok a aj v ďalších dueloch si ľudia nájdu cestu do haly," prezradil prezident Slovenského futsalu Juraj Totka.

Nominácia slovenskej reprezentácie vo futsale na sústredenie pred kvalifikáciou o postup na ME 2014 do Belgicka (Bratislava, 27. - 30. marca 2013):

Brankári: Mário Gašparovič, Peter Brndiar (obaja Slov-Matic FOFO Bratislava), Dalibor Repa (Across Pinerola Bratislava)
Hráči v poli: Dušan Rafaj, Martin Rejžek, Attila Fehérvári, Ladislav Mikita, Peter Kozár, Peter Haľko, Vojtech Várady, Marek Bahna, Gabriel Bartošek, Anton Brunovský (všetci Slov-Matic FOFO Bratislava), Matúš Kyjovský (RCS Košice), Tomáš Drahovský (Benago Zruč nad Sázavou/ČR), Gabriel Rick (Tango Brno/ČR)

Program 2. skupiny kvalifikácie o postup na futsalové ME 2014 do Belgicka (hrá sa v Hant aréne v Bratislave):
streda 27. marca: Azerbajdžan - Nórsko (14.30), Slovensko - Bosna a Hercegovina (17.00)
štvrtok 28. marca: Bosna a Hercegovina - Azerbajdžan (17.30), Slovensko - Nórsko (20.00)
sobota 30. marca: Nórsko - Bosna a Hercegovina (16.30), Azerbajdžan - Slovensko (19.00)

Súvisiace články