Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
VT UNICEF začína novú éru, so Zaninim v úlohe trénera
Zdielať na

VT UNICEF začína novú éru, so Zaninim v úlohe trénera

Zdroj: sita, Zanini

Taliansky volejbalový tréner Emanuele Zanini sa oficiálne stal kormidelníkom Volley Teamu UNICEF Bratislava. V utorok 21. augusta podpísal dvojročnú zmluvu s opciou na ďalšiu sezónu s ambicióznym klubom, ktorý v uplynulej sezóne ako extraligový nováčik získal v najvyššej republikovej súťaži strieborné medaily a vybojoval si Slovenský pohár.

Návrat volejbalového velikána na Slovensko

Vedenie klubu angažovaním trénera svetových kvalít verejne prezentovalo svoje vysoké ambície. V predchádzajúcej sezóne bol hrajúcim trénerom „bielych tigrov“ Branko Pistovič. „Dospeli sme k názoru, že bez kvalitného trénera, ktorý dokáže schopnosti hráčov pretaviť do výsledkov a bude sa môcť koučovaniu venovať plnohodnotne, to asi nepôjde. Branko Pistovič, ktorý po zisku striebra ohlásil ukončenie športovej kariéry a už sa bude venovať iba manažérskej činnosti, už s Emanuelem Zaninim v minulosti spolupracoval pri reprezentácii. Veľmi dobre sa poznajú, sú priatelia. Keďže Branko pôsobil v Taliansku, nie je medzi nimi ani jazyková bariéra. Pred pár mesiacmi sa stretli v Bratislave a tam sa položili základy dnešnej reality. "Postupne sme sa dopracovali k zmluve, ktorá je obojstranne akceptovateľná a pán Zanini je tu,“ prezradil proces hľadania stabilného trénera a tvorby zmluvy s ním prezident bratislavského klubu Ladislav Hampl.

Špičkový tréner určite nebude lacnou záležitosťou

Prvý muž VT UNICEF však vie, čo si môže volejbalový klub na Slovensku dovoliť. „Určite by v Taliansku mal lepšie finančné podmienky zmluvy. Priznávam, že bude mať u nás viac, ako by sme mohli dať akémukoľvek slovenskému trénerovi. Aby sme si to mohli dovoliť, museli sme rokovať s mnohými partnermi. Máme ústne dohodnutú participáciu viacerých subjektov na finančných nákladoch Volley Teamu všeobecne a špeciálne s dôrazom na náklady spojené s príchodom pána Zaniniho. Rozpočet na nasledujúcu sezónu máme prakticky už dnes pokrytý,“ pokračoval Ladislav Hampl.

Volejbal na Slovensku týmto dostáva nový rozmer

„Je to akoby začiatok novej éry v slovenskom klubovom volejbale. Chcem sa poďakovať, že práve mňa si Volley Team vybral na tento projekt,“ povedal po podpise zmluvy Emanuele Zanini, ktorý v rokoch 2008 - 2011 viedol slovenskú mužskú reprezentáciu. Priviedol ju k triumfu v prestížnej Európskej lige a skvelému 5. miestu na majstrovstvách Európy.

Vysoké ciele si vyžadovali výrazné posilnenie kádra. Na súpiske sa už objavilo sedem nových mien. Do tímu prichádzajú nahrávač Daniel Končál (Hypo Tirol Innsbruck), Matej Paták (VKP Bratislava), Peter Kašper (VK Chemes Humenné), Tomáš Halanda (COP Trenčín), kvarteto slovenských hráčov dopĺňa trojica legionárov z USA - univerzál Robby Stowell, smečiar Joe Sunder a nahrávač Joe Clarence Kauliakamoa. Vedenie klubu na čele s Ladislavom Hamplom pritom upozorňuje, že súpiska ešte nie je definitívne uzavretá. „Káder sme doplnili o hráčov, o ktorých mal tréner záujem. Jednoznačne chceme postaviť tím, ktorý bude úspešný aj na medzinárodnej scéne. Úspech na domácej scéne s takýmto kádrom považujeme za povinnosť,“ pokračoval prezident „bielych tigrov“.

Slovensko, Stredoeurópska liga i Challenge Cup

V nadchádzajúcom ročníku klubových súťaží bude VT UNICEF účinkovať nielen v najvyššej domácej súťaži, ale aj v Stredoeurópskej lige a bude skúšať šťastie aj v tretej najvýznamnejšej európskej klubovej súťaži vo Vyzývacom pohári (Challenge Cup). „Uspieť na troch frontoch je veľmi ťažké. Musíme si dať nejaké priority. Tou prvou bude pre nás jednoznačne Vyzývací pohár. V druhom kole kvalifikačnej fázy sa stretneme so špičkovým tureckým klubom Galatasaray Istanbul. Bude to taká prvá malá čerešnička na torte. Verím, že na zápas s nimi bude hala na Pasienkoch praskať vo švíkoch. V Stredoeurópskej lige chceme ísť do Final Four. Na domácej scéne máme samozrejme najvyššie ciele - chýba nám titul, chceme obhájiť Slovenský pohár. Najdôležitejší ale bude pre nás divák. Chceme napĺňať našu halu do maxima na každý zápas,“ zosumarizoval ciele klubový manažér Branko Pistovič.

Aktuálny káder Volley Team UNICEF Bratislava pre sezónu 2012/2013:

Matej Hukel, Richard Nemec, Martin Benčič, Peter Kašper, Milan Hriňák, Matej Paták, Mikuláš Csicsay, Robby Stowell, Joe Clarence Kauliakamoa, Joe Sunder, Daniel Končál, Filip Gavenda, Tomáš Halanda

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.