Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Polícia má chuligánov plné zuby! Nasadí tajných!
Zdielať na

Polícia má chuligánov plné zuby! Nasadí tajných!

Extrémizmus a masové vyčíňanie futbalových fanúšikov sa zrejme skončí. Polícia už má toho plné zuby a preto bude k ťažkoodencom na rizikové akcie nasadzovať aj antikonfliktné tímy. Tie budú zasahovať ako prvé s cieľom minimalizovať dôvody na použite sily.

Antikonflitné tímy chce Ministerstvo vnútra SR využívať  prioritne na akciách, kde hrozia prejavy extrémizmu a na športových podujatiach, na ktorých polícia už pravidelne bojuje s diváckym násilím. Členovia takýchto tímov, oblečení v civile, sa budú pohybovať v dave. Zasiahnú, až keď bude treba. "Ich úlohou bude eliminovať napätie pred možnosťou vykonania zákroku. Nesnažíme sa demonštrovať silu ťažkoodencov a techniky, ktorú má polícia k dizpozícii," vysvetľuje Ľubomír Ábel, viceprezident Policajného zboru SR.

Cieľom polície nie je biť!

Takýto model už existuje v Česku aj v Nemecku. U susedov pomáhal tímy zakladať politológ Miroslav Mareš. "Tímy majú predovšetkým komunikovať,  ukazovať priateľskú tvár štátu a polície a vlastne naznačovať, že nie je ich cieľom demonštrantov zbiť!", tvrdí Miroslav Mareš, politológ Masarykovej univerzity.

Členovia antikonfliktných tímov budú špeciálne vyškolení na boj s extrémizmom. Budú zdatní aj z psychológie, vyjednávačstva a parlamentarizmu. "V rámci koncepcie uvažujeme o zriadení dvoch takýchto tímov na profesionálnej úrovni", hovorí Ľubomír Ábel, viceprezident Policajného zboru SR.

Aj futbalový zväz chce spolupracovať

 "Je to dobré riešenie, pretože vždy je lepšie problémom predchádzať, ako ich následne riešiť!", mieni Juraj Čurný, hovorca SFZ. Česi už majú s nasadzovaním antikonfliktných tímov skúsenosti. "Celkom sa osvedčili. Sú nasadzované na demonštrácie a na akcie súvisiace s extrémizmom," hovorí Miroslav Mareš, politológ Masarykovej univerzity.

"Títo ľudia vedia tlmiť vášne, ktoré by mohli prepuknúť", poznamenáva Juraj Čurný, hovorca SFZ. Ak ale násilie bude pokračovať, polícia zvolí ďalší krok. "Polícia musí použiť svoje nástroje, aby nastolila verejný poriadok",  s presvedčením dodáva Ľubomír Ábel.

Antikofliktné tímy budú využívať aj na akcie typu Gorila protesty, na ktorých podľa policajného viceprezidenta robia problémy skupinky extrémistov. Reálne zriadenie tímov je v pláne mesiac po marcových voľbách.

sita

Súvisiace články