Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
"Postup je z ríše fantázie," zhodujú sa hráči Slovana
Zdielať na

"Postup je z ríše fantázie," zhodujú sa hráči Slovana

Slovenský klubový futbal bude mať v jesennej fáze európskych pohárových súťaží zastúpenie vďaka ŠK Slovan Bratislava.

Zverenci Vladimíra Weissa st. v play-off Európskej ligy UEFA nečakane vyradili taliansky veľkoklub AS Rím. Už víťazstvo "belasých" 1:0 v prvom, bratislavskom zápase bolo prekvapením, no remízu 1:1 vo večnom meste je možné označiť za menší futbalový zázrak. Všeobecne sa totiž predpokladalo, že Rimania, ktorí na Slovensku nenastúpili v najsilnejšom možnom zložení, nenechajú na domácej pôde nič na náhodu a predĺžia si účinkovanie na medzinárodnom fóre. Mementom v tomto smere bol dvojzápas AS Rím s MFK Košice spred dvoch rokov. Východniari vtedy cestovali do talianskej metropoly s remízou 3:3, no na Olympijskom štadióne im tím okolo Francesca Tottiho uštedril lekciu a zvíťazil rozdielom dvoch tried 7:1. Nič takého sa však v auguste 2011 nezopakovalo. Domáci síce už v prvom polčase zmazali jednogólové manko a počas celého duelu mali výraznú prevahu, streliť postupový zásah sa im však nepodarilo a naopak, v záverečnej desaťminútovke inkasovali z kopačky striedajúceho Petra Štepanovského.

"Keď sme cestovali do Ríma, mnohí mali obavy a pochybovali o nás. Teší nás, že sme im to vyvrátili. Bolo vidieť, že hráči AS Rím sú ľudia ako my. Hrali sme dobre a vyplatilo sa. Splnili sme všetky taktické pokyny trénera a napokon sme uhrali postupovú remízu. Bolo to predovšetkým o behaní a taktickej disciplíne, dôležité bolo, že inkasovaný gól nás nepoložil. Cez prestávku sme si v kabíne povedali, že sa s nimi dá hrať a napokon to vyšlo," uviedol pre agentúru SITA stredopoliar Jiří Kladrubský. K českému legionárovi sa pridal aj jeho kolega zo zálohy belasých Erik Grendel: "Je to zatiaľ môj najväčší úspech v kariére. Teším sa na zápasy v Európskej lige UEFA, ktoré nás určite posunú ďalej. Myslím si, že APOEL bol v Lige majstrov náročnejším súperom, ale nechcem znižovať váhu nášho úspechu. Slovenskému futbalu sme urobili dobrú reklamu."

K rýchlo inkasovanému gólu sa v pozápasovom hodnotení vrátili všetci hráči bratislavského tímu, ktorí sa zhodli v jednom: dôležité bolo, že domáci nezlomili psychiku Slovana. "Po prvom góle sme sa museli spamätávať, pretože sme inkasovali z prvej akcie súpera, čo bolo pre nás psychicky náročné. Rýchlo sme sa však otriasli, nehrali sme iba na nakopávané lopty, ako sa predpokladalo, ale kombinačne, čo by si na ihrisku AS Rím iba málokto dovolil. Domáci mali tlak, to sa však dalo očakávať. Osobne som veril, že pôjdeme minimálne do predĺženia a dúfal som, že dáme gól," hodnotil obranca Marián Had. "Bol to veľmi ťažký zápas, v ktorom sme nechceli hneď na začiatku inkasovať. Bohužiaľ sa tak stalo. Prvý polčas sme dohrali celkom dobre, v druhom mal súper viacero šancí, my sme mali aj šťastie, ale to k tomu patrí. Teší ma, že sme niečo vymysleli aj vpredu. Po vyrovnávajúcom góle sme si na ihrisku všetci vraveli, že nám to nemôže ujsť a navzájom sme sa povzbudzovali. Teraz už môžem povedať, že môj zásah z prvého zápasu je zatiaľ najdôležitejším v doterajšej kariére. Postup je pre nás rozprávkou, splneným snom," doplnil Hada ďalší zadák Martin Dobrotka.

V piatok od 13.00 h je v Monaku na programe žreb zloženia základných skupín európskej pohárovej súťaže číslo 2, Slovan figuruje v štvrtom koši. Hráči tímu z Pasienkov nemajú zoznam mužstiev, s ktorými by sa chceli stretnúť, no na "Európou" spestrenú jeseň sa vedno tešia.

"Je jedno, koho v žrebe dostaneme. V Európe hrajú super mužstvá. Som zvedavý a prajem si atraktívnych súperov. Na jeseň budeme pokračovať v pohárovej Európe, čo je pre nás odmena, ktorú sme si zaslúžili," povedal Kladrubský, na ktorého slová nadviazal Grendel: “V skupinovej fáze si už súpera nevyberiete, sú tam silné mužstvá. Dnes sme však ukázali, že ak vhodne zvolíme taktiku, môžeme hrať vyrovnanú partiu aj s tímami zvučného mena."

Slovan si na európskej scéne nechce urobiť hanbu a v tejto súvislosti pociťuje potrebu posilnenia kádra, tento imperatív vyzdvihol aj generálny riaditeľ Petr Kašpar: "Budeme uvažovať o čo najskoršom posilnení mužstva o jedného či dvoch hráčov, chceli by sme to stihnúť ešte do konca augusta. Potrebovali by sme záložníka, určite budú nasledovať konzultácie vedenia s trénerom.“


Súvisiace články