Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kedy začne futbalová sezóna v Španielsku?
Zdielať na

Kedy začne futbalová sezóna v Španielsku?

Zdroj: TASR

Tento víkend to veru nečakajte. Kolektívna zmluva futbalistom nedá spávať. Hviezdy svetového futbalu teda štrajkujú...

V piatok stroskotal aj posledný pokus dopracovať sa ku kolektívnej zmluve medzi vedením súťaže (LFP) a hráčskou úniou (AFE) a odvrátiť tak avizovaný štrajk futbalistov. Znamená to, že zápasy úvodného kola dvoch najvyšších španielskych súťaží naplánované na sobotu a nedeľu sa odkladajú. V piatok to potvrdila LFP.

"Obe strany predostreli svoje pozície, ktoré boli značne vzdialené. Teraz sa sústredíme na to, aby sme zachránili druhé kolo," povedal prezident LFP José Luis Astiazarán. Ďalšie rokovania sa majú uskutočniť v nedeľu a pondelok.

Jadrom sporu sú hráčmi požadované garancie riadneho platenia príjmov, pretože kluby majú dlhy voči viac ako 200 futbalistom. AFE chce zakotviť pravidlo, že klub, ktorý si nebude plniť svoje zmluvné povinnosti, zostúpi do nižšej súťaže.

Štrajk ohlásil prezident AFE José Luis Rubiales už pred vyše dvoma týždňami. Sedem klubov Primera División dlhuje hráčom viac ako 58 miliónov eur. "Nechceme viac peňazí, chceme len, aby si kluby vážili hráčov a vyplatili im to, čo si zaslúžia. Dali sme návrhy vychádzajúce z tých, ktoré uplatňujú v Holandsku, Nemecku, Francúzsku a Anglicku. Ide o prevenciu. V týchto krajinách klub, ak neplatí hráčom, nemôže hrať," uviedol Rubiales.

Súvisiace články