Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Copa América: Uruguaj o rekordný 15. titul, Paraguaj o tretí
Zdielať na

Copa América: Uruguaj o rekordný 15. titul, Paraguaj o tretí

Juhoamerický šampionát vo futbale sa dostal do záverečnej fázy.

Po semifinálových dueloch zostáva na Copa América 2011 odohrať už len posledné dva zápasy o cenné kovy. V stretnutí o konečné tretie miesto sa v sobotu od 21.00 h SELČ stretnú prekvapenia turnaja Peru a Venezuela. Finále medzi Uruguajom a Paraguajom je na programe v nedeľu taktiež od 21.00 h v Buenos Aires.

Štvrtý tím minuloročných majstrovstiev sveta v Juhoafrickej republike Uruguaj postúpil cez Peru zásluhou dvoch gólov kanoniera FC Liverpool Luisa Suáreza. Ten je s tromi presnými zásahmi na čele poradia strelcov Copa América 2011, rovnako tri góly zaznamenal aj útočník Argentíny Sergio Agüero. "Mojím cieľom nie je stať sa najlepším kanonierom turnaja. Chcem pomôcť Uruguaju k titulu. Individuálne úspechy idú bokom," nechal sa počuť 24-ročný zakončovateľ. Paraguajčania sa dostali do finále zásluhou penaltového triumfu nad Venezuelčanmi a to aj napriek tomu, že od 103. min dohrávali oslabení o vylúčeného Jonathana Santanu.

Uruguaj má na konte 14 celkových prvenstiev na juhoamerickom šampionáte. V tejto štatistike sa delí o prvé miesto s Argentínou a v prípade triumfu v nedeľňajšom dueli proti Paraguaju sa môže osamostatniť na čele poradia. Paraguajčania získali zatiaľ dva kontinentálne tituly. Zverenci trénera Gerarda Martina na Copa América remizovali vo všetkých piatich zápasoch, pričom vo štvrťfinále zdolali v penaltovom rozstrele aj favorizovaných Brazílčanov. Venezuela sa predstavila v semifinále vôbec prvýkrát v histórii, čo znamená, že jej reprezentanti majú šancu na zisk prvých medailí z kontinentálneho šampionátu. "Prehrali sme s favorizovaným súperom, ale nevešiame hlavy. Stále máme na dosah historický úspech. Prišli sme do Argentíny s cieľom prekvapiť, zatiaľ sa nám to darí a verím, že po našom záverečnom zápase budeme môcť byť hrdí," vyhlásil kouč Venezuely César Farías. Jeho zverenci prehrali na turnaji len raz, a to práve v semifinále.

Finále nemá jednoznačného favorita, aj keď mnohí odborníci si myslia, že zvíťazí Uruguaj. "Náš výber do 20 rokov sa kvalifikoval na budúcoročné olympijské hry. ´Sedemnástka´ skončila druhá na svetovom šampionáte vo svojej vekovej kategórii a my sme boli štvrtí na MS 2010. Uruguajský futbal zaznamenáva veľký progres. Dúfam, že na Copa América 2011 sa nám podarí ďalší úspech," vyhlásil kouč Uruguaja Óscar Tabárez.

Súvisiace články