Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Škandál na Zlatom pohári: Piati Mexičania dopovali!
Zdielať na

Škandál na Zlatom pohári: Piati Mexičania dopovali!

Mexická futbalová reprezentácia má problém! A veľký! Prevalil sa počas Zlatého pohára, teda majstrovstiev Severnej a Strednej Ameriky. Dopingová pliaga sa nevyhla ani futbalistom.

Sitom kontroly neprešlo hneď päť mexických reprezentantov. Testovali ich 21. mája počas tréningového kempu v USA. Tajomník Mexickej futbalovej federácie Decio de Maria potvrdil aj mená hriešnikov, u ktorých našli v odovzdaných vzorkách zakázaný clenbuterol. Je to táto pätica: brankár Gillermo Ochoa, obrancovia Francisco Rodriguez, Edgar Duenas, stredopoliari Antonio Nelson Sinha a Christian Bermudez.

"Ako nám oznámil Alfonso Sabater z disciplinárnej komisie FIFA, sankcie pre hráčov môžu byť od nuly až po dvojročný zákaz štartu. Záleží na výsledkoch vyšetrovania," povedal Decio de Maria. Fakt, že sa rovnaký zakázaný prostriedok objavil v telách hneď piatich hráčov, by podľa vedenia mexickej reprezentácie  mohol nasvedčovať tomu, že zjedli kontaminované mäso.

Proti tomu sa okamžite ohradila americká antidopingová kancelária USADA. Pravdepodobnosť, že by sa v mäse mohol objaviť clenbuterol, je vraj veľmi málo pravdepodobná. USADA na svojich internetových stránkach tvrdí, že sa posledných desať rokov bolo na svete urobených cez 75 tisíc testov, pričom pozitívny výsledok na clenbuterol bol iba jeden.

USADA zároveň pripomína, že v minulosti prešlo iba v šiestich prípadoch športovcom tvrdenie, že sa "nakazili" kontaminovaným mäsom, a unikli tak trestu. Posledným z nich je španielska cyklistická megahviezda Alberto Contador. Tomu hrozil za pozitívny dopingový nález počas druhého voľného dňa minuloročnej Tour de France, ktorú nakoniec vyhral, ročný trest. Španielska cyklistická federácia ho ale tento rok vo februári omilostila. Prípad však bude mať na jeseň dohru na medzinárodnej arbitráži.

Všetkých mexických hráčov vylúčili až do vyriešenia prípadu z turnaja. Aj bez nich však dokázali Mexičania zdolať v noci zo štvrtka na piatok Kubu jasne 5:0 a ako prví si zaistili účasť vo štvrťfinále.

Generálny tajomník futbalového zväzu Severnej a Strednej Ameriky (CONCACAF) Chuck Blazer zvolal na dnešok rokovanie všetkých zúčastnených reprezentačných tímov, kde budú riešiť vzniknutú situáciu. Je možné, že Mexiku umožnia dopísať na súpisku piatich nových hráčov.

Podľa zatiaľ neoficiálnych správ zvažuje vedenie reprezentácie Salvadoru protest proti výsledku ich vzájomného zápasu, ktorý odohrali minulý týždeň. Mexičania zvíťazili v Dallase 5:0 a do hry zasiahli aj niektorí hriešnici.

piati mexickí futbalisti dopovali

reuters

Súvisiace články