Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V kvalifikácii o ME už vyhrávajú aj Faerské ostrovy
Zdielať na

V kvalifikácii o ME už vyhrávajú aj Faerské ostrovy

Zdroj: sita - Faerské ostrovy

Mužstvo, ktoré v drvivej väčšine prípadov ťahá za kratší koniec, zdolalo na vlastnej pôde Estónsko 2:0.

Nemecká futbalová reprezentácia kráča kvalifikačnými bojmi o účasť na budúcoročnom kontinentálnom šampionáte v Poľsku a na Ukrajine bez zaváhania. V utorok si zverenci Joachima Löwa poradili s Azerbajdžanom 3:1, po siedmich kolách majú na konte maximálnych možných 21 bodov, impozantné skóre 22:3 a definitívu účasti minimálne v baráži. Jediným súperom Nemcov v A-skupine zostáva Turecko, ktoré síce zaostáva za lídrom o priepastných 11 bodov, má však o zápas menej a ako jediné môže teoreticky vymeniť "Nationalelf" na poste lídra. "Bolo pre nás veľmi dôležité rozlúčiť sa so sezónou víťazstvom. Je to náš siedmy úspech v skupine, pomaly sa tešíme na majstrovstvá Európy," uviedol nemecký kapitán Philipp Lahm.

V C-skupine sa národnému výberu Faerských ostrovov podaril významný úspech. Mužstvo, ktoré v drvivej väčšine prípadov ťahá za kratší koniec, zdolalo na vlastnej pôde Estónsko 2:0, čím zároveň s najväčšou pravdepodobnosťou zmarilo postupové nádeje súpera. Ostrovania sa pritom naposledy tešili z kvalifikačného víťazstva v roku 1995, keď zdolali ďalšieho európskeho trpaslíka San Maríno. Faerčania majú od roku 1990 domácu bilanciu v bojoch o postup na ME štyri úspechy z 55 pokusov.

V D-skupine si podľa očakávania poradili Bielorusi s Luxemburčanmi (2:0) a Bosna a Hercegovina zdolala Albánsko (2:0). Oba národné výbery dýchajú na krk favorizovaným Francúzom, zaostávajú za nimi iba o jeden, resp. tri body. Bielorusi však odohrali o zápas viac.

Najúspešnejším strelcom utorkového večera bol Švéd Zlatan Ibrahimovič, ktorý v severskom derby nastrieľal Fínom pri víťazstve 5:0 hetrik. "Musím sa poďakovať Johanovi Elmanderovi, ktorý mi veľmi pomohol. Som nadmieru spokojný so svojou bilanciou, pretože som po zranení absolvoval iba dva tréningy," uviedol kanonier AC Miláno. Naplno bodovali v "éčku" aj Maďari, keď na pôde San Marína uspeli v pomere 3:0.

Súhrn výsledkov utorkových stretnutí kvalifikácie o postup na futbalové majstrovstvá Európy 2012 do Poľska a na Ukrajinu:

A-skupina:
BAKU
Azerbajdžan - Nemecko 1:3 (0:2)
Góly: 89. Husejnov - 30. Özil, 41. Mario Gomez, 90.+ Schürrle, rozhodoval: Koukoulakis (Gréc.)

C-skupina:
TOFTIR
Faerské ostrovy - Estónsko 2:0 (1:0)
Góly: 43. Benjaminsen (z pok. kopu), 47. A. Hansen, ČK: 89. Justinusen - 57. Puri, rozhodoval: Munukka (Fín.)

D-skupina:
MINSK
Bielorusko - Luxembursko 2:0 (0:0)
Góly: 48. Kornilenko (z pok. kopu), 73. Putilo, rozhodoval: Salmanov (Azer.)

ZENICA
Bosna a Hercegovina - Albánsko 2:0 (0:0)
Góly: 67. Medunjanin, 90.+ Maletič, ČK: 87. Lila (Albánsko), rozhodoval: Blom (Hol.)

E-skupina:
ŠTOKHOLM
Švédsko - Fínsko 5:0 (3:0)
Góly: 31., 35. a 53 Ibrahimovič, 12. Källström, 84. Bajrami, rozhodoval: Gautier (Fr.)

SERRAVALLE
San Maríno - Maďarsko 0:3 (0:1)
Góly: 40. Lipták, 49. Szabics, 83. Koman, rozhodoval: Radovanovič (Č. Hora)

Súvisiace články