Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tréner zobral prehru s Arménskom na seba, Škrtela mrzí žltá karta
Zdielať na

Tréner zobral prehru s Arménskom na seba, Škrtela mrzí žltá karta

Po zápase Arménsko-Slovensko 3:1 (1:1)

Domáci od úvodu "vybehli" na reprezentantov SR, ktorí sa museli mať najmä v defenzíve na pozore. Vietor robili v defenzíve hostí najmä Pačadžjan a Movsisjan. Druhý menovaný napokon v 23. min dokázal využiť dieru v slovenskej obrane a pomedzi nohy brankára Muchu otvoril skóre. "Weissovci" sa dlho nevedeli dostať do tempa a z letargie ich vytrhol až Weiss junior v 37. min, keď si rutinérsky spracoval v domácej šestnástke odrazenú loptu, poradil si aj s obrancami a nekompromisnou strelou vyrovnal. Negatívom prvého dejstva bola 18. min, v ktorej dostal stopér Škrtel žltú kartu za faul na Movsisjana a keďže bola už jeho druhá v tejto kvalifikácii, v utorok proti Írsku v ďalšom súboji tejto eliminácie s určitosťou nenastúpi. V druhom polčase Slováci nedokázali zlepšiť svoju hru a už v 50. min dostali z kopačky Ghazarjana druhý gól. Ani tento moment hostí nenakopol, naopak, na ich bránku sa valil jeden protiútok za druhým. V 89. min napokon prišiel zaslúžený klinec do slovenskej rakvy, keď domácu akciu zakončil presnou strelou k pravej žrdi Mchitarjan.

"Prehru beriem na seba. Gratulujem domácim k zaslúženému víťazstvu, výbornej hre aj úspešnému výsledku. Boli lepším mužstvom, dynamická rýchlosť a kvalita bola na ich strane. Z nášho mužstva sedem či osem hráčov zahralo podpriemerne, s takým výkonom sa nedal dosiahnuť dobrý výsledok. Nerobíme však z toho tragédiu, skupina je ešte otvorená," vyhlásil na pozápasovej tlačovej konferencii slovenský kouč, ktorý si za tieto slová vyslúžil potlesk domácich novinárov. Weiss sa potom vyjadril aj na adresu absencie Martina Škrtela pre ďalší duel. "Okrem neho sme navyše možno prišli aj o zraneného Miňa Stocha, nad ktorého zdravotným stavom visí otáznik. Budeme sa s tým musieť vyrovnať a do utorňajšieho zápasu s Írskom niečo zmeniť. Dal som šancu tým hráčom, ktorým som dal, ale nesplnili to, čo som od nich očakával. Menovať nebudem, to si nechám pre seba, keďže nás čaká ďalší duel."

Už v utorok 12. 10. nastúpia Slováci v Žiline na štadióne pod Dubňom proti silným "ostrovanom". "Máme šesť bodov, rovnako ako po troch zápasoch v kvalifikácii MS 2010. Musíme sa vrátiť k tomu, čo nás zdobilo doteraz. V utorok sa budem snažiť postaviť desať zdravých hráčov, ktorí odovzdajú maximum. Budem sa musieť trafiť do zostavy a navyše musím povolať aj niekoho na stopérsky post. A môžete všetci hádať koho..." skonštatoval 46-ročný lodivod SR. Tým menom by mohol byť Ján Ďurica, obranca ruského Lokomotivu Moskva, ktorý sa v najcennejšom drese nepredstavil od MS 2010.

Slovenský tréner priznal, že do druhého polčasu za vyrovnaného stavu 1:1 poslal svojich zverencov predovšetkým neurobiť chybu. "Stále som im ukazoval, že hráč s číslom 13 si loptu zasekáva na ľavú nohu, robí to podobne ako Robben. Napriek tomu pri druhom inkasovanom góle Zabavník aj Kopúnek opustili priestor. Už keď som videl rozcvičku domácich a ich nákopy, vedel som, že nás čaká náročná úloha," dodal Vladimír Weiss st.

Ani proti Holanďanom v osemfinále tohtoročných majstrovstiev sveta v Juhoafrickej republike nebola defenzíva slovenskej futbalovej reprezentácie pod takým tlakom ako v piatkovom dueli v B-skupine kvalifikácie ME 2012 v Arménsku. Domáci hráči nastúpili na zápas na štadióne Republican neskutočne motivovaní a hnaní výborným publikom sa od prvej minúty pustili do svojho súpera ako hladná hyena do svojej koristi. Obrana Slovákov na čele s Martinom Škrtelom, ktorý zažiaril v septembrovom kvalifikačnom súboji v Rusku, často nevedela, kam skôr skočiť. Prvýkrát hostia inkasovali v 23. min z kopačky Movsisjana a hoci o 14 minút vyrovnal Vladimír Weiss ml. a do kabín sa odchádzalo za nerozhodného stavu, domáci nepoľavili ani po zmene strán. V 50. min pridali zásluhou Gevorga Ghazarjana druhý gól a Slováci už boli potom nútení otvoriť hru, čo bola voda na rozbehnutý kaukazský mlyn. Minútu pred koncom riadneho hracieho času napokon spečatil triumf domácich aktívny Mchitarjan.

"Tento zápas nám vôbec nevyšiel, Arméni hrali lepšie ako my a vyhrali úplne zaslúžene. Ťažko povedať, kde hľadať príčiny nášho výkonu. Všetci mohli vidieť, že domáci na ihrisku takmer celý zápas dominovali, boli lepší skoro vo všetkých činnostiach. Krátko po zmene strán sme inkasovali druhý gól, čo nás položilo do kolien. V ďalšom zápase musíme hrať oveľa lepšie," povedal po stretnutí v improvizovanej mixzóne 25-ročný stopér SR Martin Škrtel.
Dvojnásobného najlepšieho futbalistu Slovenska veľmi rozčúlila 18. min, v ktorej mu hlavný arbiter Daniele Orsato udelil žltú kartu po jeho vôbec prvom nedovolenom zákroku v stretnutí. "Vedel som, že mám na konte v kvalifikácii už jednu žltú kartu a nemôžem ísť do nejakého zbytočného sklzu. Prišiel však prvý súboj a rozhodca mi dal žltú bez akéhokoľvek upozornenia, ako keby na to čakal. Som nahnevaný a veľmi ma mrzí, že nebudem hrať proti Írom," okomentoval okamih z prvého polčasu handlovský rodák, ktorý po prvom polčase pri schádzaní z trávnika len neveriacky krútil hlavou nad výrokom arbitra: "Rozmýšľal som nad tým talianskym rozhodcom, ani neviem, ako ho mám nazvať. Zdalo sa mi, akoby na mňa čakal a hneď mi dal žltú kartu. Podľa mňa to vôbec nebol faul na žltú. Dostúpil som hráča, ruky som dal od seba, no aj tak mi dal kartu. Mohol ma najskôr upozorniť, veď to bol môj prvý faul v zápase. Pískal však strašne úzkostlivo. Potom som už celý čas myslel na to, či vôbec dohrám tento duel. Už som ani nechodil príliš do súbojov, pretože som nechcel inkasovať červenú kartu a zbytočne oslabiť mužstvo."
Martin Škrtel dúfa, že vedenie anglického veľkoklubu FC Liverpool mu dovolí zotrvať s A-tímom SR až do utorňajšieho žilinského duelu proti Írsku, hoci v tomto súboji nebude môcť hrať. "Veľmi rád by som zostal pri mužstve, ešte sa však musím spojiť s trénermi v Liverpoole a počkať si na ich vyjadrenie," dodal  Martin Škrtel.

Súvisiace články