Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Zakliate Arménsko, Slováci prehrali v Jerevane 3:1
Zdielať na

Zakliate Arménsko, Slováci prehrali v Jerevane 3:1

Arménsko-Slovensko 3:1 (1:1)

Zostávajú tak na šiestich bodoch a mrzieť ich môže najmä skutočnosť, že prepásli možnosť prebojovať sa na čelo tabuľky.

Do Arménska cestovali Slováci v pozícii favoritov a tá im evidentne zväzovala nohy. V 23. minúte ich schladil Jurij Movsisjan, ale v 37. minúte sa podarilo vyrovnať Vladimírovi Weissovi - pre 20-ročného syna reprezentačného kormidelníka to bol premiérový gól v najcennejšom drese. V 50. minúte však naklonil misky váh na stranu lepšieho Arménska Gevorg Ghazarjan a na jeho gól už Slováci nedokázali odpovedať. Naopak, v 89. minúte Henrich Mchitarjan spečatil triumf družiny Vardana Minasjana.

Jesenný cyklus kvalifikácie v tomto kalendárnom roku uzavrie slovenská reprezentácia v utorok 12. októbra (20.30 h), keď v Žiline privíta Írov.

kvalifikácia EURO 2012, B-skupina:

Arménsko - Slovensko 3:1 (1:1)
Góly: 23. Movsisjan, 50. Ghazarjan, 89. Mchitarjan - 37. Weiss. Rozhodovali: Orsato - Ayroldi, Di Fiore (všetci Tal.), ŽK: K. Mkrtčjan - Škrtel, Kopúnek, Zabavník, 8000 divákov.

Arménsko: Berezovskij - Hovsepjan, Arzumanjan (79. Arakeljan), Mkojan, Artak Jedigarjan - Mchitarjan, K. Mkrtčjan - Pačadžjan (46. Manučarjan), Pizzelli (72. Artur Jedigarjan), Ghazarjan - Movsisjan
SR: Mucha - Pekarík, Škrtel, Saláta, Zabavník (81. Šebo) - Karhan, Kopúnek (57. Kucka) - Weiss, Hamšík, Stoch (57. Hološko) - Šesták

Úvodné minúty zápasu potvrdili, že slovenský tím nečaká ľahká misia na ceste za tromi bodmi. Domáci hrozili po nápaditých kombináciách, keď si ofenzívne tykadlá zabiehali za chrbát súperovej defenzívy, ktorá musela byť neustále v strehu. V 14. minúte dali o sebe prvýkrát vedieť aj hostia. Stoch z výhodnej pozície, tzv. "malého rohu", zakrútil loptu na Škrtela, ale jeho hlavička z piatich metrov preletela nad bránu. V 20. minúte sa po rýchlej akcii z pravej strany dostal k strele Pizzelli, ale vypálil len do bočnej siete. V 23. minúte však už ďalší rýchly výpad Arménov mal gólovú bodku. Movsisjan sa rútil sám na Muchu, snažil sa ho síce križovať Karhan, ale nešiel do sklzu a domáci útočník v poslednom momente poslal loptu medzi nohy slovenského brankára - 1:0. O dve minúty v poli lepší Arméni neboli ďaleko od druhého gólu, keď priamy kop Movsisjana zo šestnástkového oblúka vytesnil Mucha s námahou na roh. Slováci sa trápili, nevedeli si viackrát po sebe presne prihrať a dlhé minúty nenašli účinnú protizbraň na konsolidovanú obrannú hru domáceho tímu. V 37. minúte sa im však predsa len podarilo vyrovnať. Center z pravej strany ešte Hamšík v dobrej pozícii zluftoval, ale lopta doputovala až k Weissovi, ktorý sa preštrikoval cez dvojicu brániacich hráčov a na jeho pokus nemal brankár Berezovskij nárok - 1:1. Agilný Movsisjan mohol nakloniť misky váh na stranu Arménov, keď v závere prvého polčasu nebezpečne vystrelil z uhla, ale Mucha bol pripravený a dobre zasiahol.

Vstup do druhého polčasu hosťom vôbec nevyšiel. V 50. minúte sa po strate lopty na súperovej polovici vyskytli v ich obrane trhliny a tie Arméni potrestali. Prudkú centrovanú loptu z pravého krídla ešte Mucha vyrazil, ale len pred seba a dobre postavený Ghazarjan nemal problém dokopnúť ju zblízka do siete - 2:1. V 57. minúte zareagoval tréner Weiss na nevýrazný herný prejav svojho tímu dvojitým striedaním, keď na ihrisko poslal Kucku s Hološkom namiesto Kopúnka a zraneného Stocha. V 65. minúte mohlo byť vyrovnané, ale na razantnú hlavičku Salátu vytiahol Berezovskij parádny zákrok. V 72. minúte mohlo zahrmieť aj na opačnej strane ihriska, keď sa v dvojici rútili Arméni na Muchu, ale Movsisjan loptu zle trafil a v čistej gólovej šanci iba nastrelil vybiehajúceho slovenského brankára. V závere už Slovákom nevyšiel ani ťah so zaradením Šeba na hrot a v Jerevane museli stráviť trpkú pilulku v podobe prehry, ktorú si málokto pripúšťal. V 89. minúte zatĺkol klinec do ich rakvy Mchitarjan, ktorý z hranice šestnástky utešenou strelou k ľavej žrdi prepálil Muchu a stanovil konečný rezultát 3:1.

Vladimír Weiss, tréner SR: "Gratulujem domácim k výbornej hre a zaslúženému víťazstvu. Skoro počas celého zápasu bolo Arménsko lepším mužstvom. My sme sa dobre pripravili, ale dynamická kvalita bola na strane domácich. Naši siedmi-ôsmi hrači zahrali podpriemerne. Skupina je tak otvorená. Tragédia to nie je, ale závery z tejto prehry vyvodíme. Prišli sme o Škrtela, ktorý dostal druhú žltú kartu a proti Írom nebude môcť hrať. Zranil sa nám Miňo Stoch, takže do utorka sa s tým musíme nejako vyrovnať a niečo zmeniť."
Vardan Minasjan, tréner Arménska: "Zaslúžene sme dnes vyhrali. Boli sme lepší vo väčšine herných ukazovateľov a konečne sme získali tri body. Naši hráči predviedli výkony na hranici svojich možností, bojovali a zdolali silného súpera. Oživili sme naše šance v kvalifikačnej skupine."

Vladimír Weiss, stredopoliar SR: "Dostali sme facku. Teraz sa musíme pred zápasom s Írskom vrátiť na zem. Keď som vyrovnal na 1:1, dúfal som, že sa ešte zápas otočí v náš prospech. Dnes nám to nevyšlo podľa predstáv, ale treba vyzdvihnúť aj kvality súpera, ktorý bol veľmi rýchly. Možno pred štartom kvalifikácie by sme šesť bodov brali, ale teraz sme sklamaní."
Martin Škrtel, obranca SR: "Boli sme na Arménov pripravení dobre, ale prekvapili ma kvalitnou hrou. Boli veľmi rýchli, nečakal som, že budú hrať tak dobre. Mám ťažké srdce na talianskeho rozhodcu, ktorý od začiatku čakal, kedy mi môže dať žltú kartu. Bola to prísna karta a od toho momentu som sa obával, či mi nedá aj červenú."
Filip Šebo, útočník SR: "Naskočil som do zápasu za stavu 1:2 s tým, že mám niečo na hrote vymyslieť. Skúšali sme sa dostať do šestnástky aj dlhými loptami, ale domáci boli v laufe a zaslúžene vyhrali."
Filip Hološko, útočník SR: "Už dlho som nevidel hrať takto dobre súpera v kvalifikácii. Arméni nás prevýšili po všetkých stránkach a zaslúžene vyhrali. Musíme sa z toho otriasť, pretože kvalifikácia sa ešte neskončila. Treba doma zdolať Írsko a potom budeme opäť v hre."

Súvisiace články