Zatiahnuté
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Žilina proti Levski o skupinovú fázu
Zdielať na

Žilina proti Levski o skupinovú fázu

Žilina chce nad Levski zvíťaziť bez inkasovaného gólu

Cieľom obidvoch vicemajstrov z uplynulého ročníka je vybojovať si účasť v skupinovej fáze tejto druhej najvýznamnejšej pohárovej klubovej súťaže na starom kontinente. Medzi spomenutú štyridsiatku klubov však postúpi iba úspešnejší zo spomenutej dvojice, Žilinčania veria, že to budú po dvoch meraniach síl s bulharským tímom (odveta sa hrá vo štvrtok 2. októbra o 19.30 h miestneho času /18.30 h SELČ/ na domovskom štadióne Georgiho Asparuchova v Sofii s kapacitou 29 980 divákov, pozn.) práve oni.
"Levski je veľmi ťažký súper, v kádri má päť reprezentantov Bulharska, zvyšok tvoria legionári. Sobotňajšia ligová domáca remíza s Ružomberkom nám otvorila oči v tom, že nás proti Levski čaká ťažký zápas, pokiaľ nebudeme hrať disciplinovane. Jednoducho nesmieme robiť chyby. Záležať bude na tom, ako vstúpime do zápasu i na tom, ako nás podporia fanúšikovia. Verím však, že dokážeme prekvapiť a uspieť. Vo štvrtok musíme hrať pohárovo, to znamená nedostať gól a nejaké streliť. Chceme domáci zápas zvládnuť tak, aby sme mali v odvete šancu postúpiť. Na Levski bude platiť disciplína, taktika a úspešné využitie brejkových situácií," uviedol pre agentúru SITA český hlavný kormidelník žilinského tímu Pavel Vrba, ktorý má súpera zmapovaného: "Okrem môjho asistenta Vladimíra Goffu, ktorý videl zápas Levski v Plovdive (súper MŠK zvíťazil 3:2, pozn.), som sa bol na súpera pozrieť aj ja. Sledoval som ich piatkový víťazný duel proti Černo More Varna 3:0. Čaká nás kvalitný protivník, hráči Levski sú individuálne vyspelí. Na druhej strane si myslím, že pokiaľ budeme trpezliví a dobre organizovaní, bude to naša výhoda, ktorú aj využijeme. Najväčší pozor si musíme dať na ľavej strane na dvoch Brazílčanov, v útoku na Bulhara Ivanova, okrem nich sú nebezpeční aj Christov či Dimitrov."

Zo stabilných hráčov základnej jedenástky bude P. Vrbovi chýbať vo štvrtok iba český legionár Emil Rilke, ktorý dostal v odvetnom dueli 2. predkola P-UEFA proti Slovanu Liberec červenú kartu a musí nútene pauzovať.


V hráčskom tábore "zeleno-žltých" napriek víkendovému ligovému zaváhaniu s Ružomberkom (1:1) panuje pred duelom s Levski optimistická nálada. "Recept na Bulharov je jednoduchý: musíme ich doma zdolať a potom potvrdiť víťazstvo aj vonku. Vo štvrtok nesmieme inkasovať a samozrejme treba dať gól, najlepšie dva. Je úplne jedno, kto skóruje. Záleží na trénerovi, aká bude zostava, ale dôležitejšie bude víťazstvo. Levski je kvalitný tím, osobne poznám všetkých Brazílčanov, ktorí tam pôsobia. Sú dobrí, ale proti nám budú mať aj ďalšieho hráča a tým sú ich diváci, ktorí vedia v domácom prostredí vytvoriť výbornú atmosféru," poznamenal 28-ročný brazílsky útočník v drese MŠK Adauto Evandro Da Silva a pridal aj jednu spomienku: "Pre mňa to bude aj taká osobná odveta. V čase, keď som hral v Slavii Praha, sme v sezóne 2004/05 doma zvíťazili nad Levski Sofia 1:0, ale v odvete sme prehrali 0:2. Teraz urobíme všetko pre to, aby sme postúpili, musíme byť trpezliví. Teším sa na tieto zápasy. Verím, že v Žiline je teraz lepší káder ako mala vtedajšia Slavia Praha."

Svoj názor na blížiacu sa pohárovú konfrontáciu s Levski Sofia pridal aj 21-ročný slovenský reprezentant a pravý obranca žilinského tímu Peter Pekarík: 

"Bulharov máme dobre zmapovaných. Remíza s Ružomberkom nás mrzí, chceli sme vyhrať, ale teraz je pred nami Levski a pohárové zápasy sú úplne o niečom inom ako Corgoň liga. Máme na dosah účasť v skupinovej fáze Pohára UEFA a aj splnenie sna a cieľa. Určite to bude veľmi náročné, ale my sa chceme pobiť o postup."
Skúsený Vladimír Leitner má pred duelmi s Levski Sofia o motiváciu postarané. "Na klubovej scéne som so slovenským tímom nikdy neprešiel cez prvé kolo európskej pohárovej súťaže, či už to bolo pri mojom pôsobení v Trnave alebo Banskej Bystrici. Ešte pri ´starom´ systéme Pohára UEFA som sa s Teplicami dostal do 3. kola, ale tam nás vyradil Celtic Glasgow," vyjadril sa 34-ročný ľavonohý zadák a dodal: "Nálada je dobrá, na štvrtkový zápas sa všetci tešíme. Pohárová matematika a prvý zápas v domácom prostredí nám vravia, že musíme hrať na nulu vzadu. Nečaká nás nič ľahké, bulharský tím tvoria technickí hráči, ktorí sú dôrazní v súbojoch. Cesta ku gólu by mala ísť aj po krajoch. Ak nastúpim, budem sa snažiť podporiť útok, tak ako je to pri našej hre zvykom."

Výprava futbalistov Levski Sofia sa po stredajšom prílete na Letisko Milana Rastislava Štefánika v Bratislave presunula do dejiska zápasu. Zverenci trénera Emila Veleva si zabezpečili ubytovanie v hoteli Holiday Inn hneď vedľa žilinského štadióna a od 19.30 h mali v pláne oficiálny tréning na hlavnej hracej ploche tímu MŠK.

Dvadsaťpäťnásobný bulharský majster a 26-násobný víťaz národného pohára figuruje po 5. kole aktuálneho ligového ročníka 2008/2009 so ziskom 9 bodov a skóre 12:3 na 4. mieste s trojbodovou stratou na vedúci CSKA Sofia, má však k dobru jeden neodohratý zápas. "Sinite" (modrí) pomenovaní podľa národného hrdinu Vasila Levského (1837 - 1873) zažili v ostatných rokoch dve konfrontácie so slovenskými protivníkmi na kontinentálnej klubovej scéne. V predkole niekdajšieho Pohára víťazov pohárov 1997/98 sa stretli so Slovanom Bratislava a po domácej remíze 1:1 a prehre 1:2 na Tehelnom poli sa so súťažou rozlúčili hneď v jej úvode. Vo februári 2006 v šestnásťfinále Pohára UEFA zdolali Artmediu Bratislava detašovane v Trnave 1:0 a v Sofii 2:0 a napokon dokráčali až do štvrťfinále (rovnako ako v ročníku 1975/1976) proti Schalke 04 Gelsenkirchen. Zo slovenského pohľadu je v Levski zaujímavosťou pôsobenie Daniela Kissa, donedávna brankára Slovana Bratislava. Do bránky by však proti Žiline mal vo štvrtok nastúpiť Georgi Petkov.Predpokladaná zostava MŠK Žilina na štvrtkový prvý zápas 1. kola hlavnej súťaže futbalového Pohára UEFA 2008/2009 proti PFC Levski Sofia (Bulh.):D. Perniš - Pekarík, Vomáčka, Pečalka, Leitner (Tesák) - Zd. Štrba - I. Belák, Jež, Vladavič - Štyvar, Adauto