Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Luka Modrič zosadil z futbalového trónu Ronalda a Messiho. Získal Zlatú loptu 2018
Zdielať na

Luka Modrič zosadil z futbalového trónu Ronalda a Messiho. Získal Zlatú loptu 2018

PARÍŽ / Zlatá éra Christiana Ronalda a Lionela Messiho skončila po dlhých desiatich rokoch. Luka Modrič zvíťazil v prestížnej bilančnej ankete Zlatá lopta 2018 (Ballon d'Or), ktorú organizuje francúzsky odborný časopis France Football.

Tridsaťtriročný Chorvát v službách Realu Madrid ovládol hlasovanie premiérovo v kariére, z pomyselného futbalového trónu zosadil niekdajšieho spoluhráča z madridského "bieleho baletu" - Portugalčana Cristiana Ronalda (Juventus Turín), ktorý skončil druhý.

​V najlepšej trojke ocenených bol aj francúzsky majster sveta Antoine Griezmann (Atlético Madrid). Lionel Messi skončil až na 5. mieste. 

"Ako deti máme všetci svoje sny. Mojím snom bolo hrať za veľký klub a získať s ním významné trofeje, čo sa mi podarilo. Zlatá lopta pre mňa bolo niečo viac ako detský sen. Je pre mňa veľkou cťou, že tu môžem stáť s touto trofejou," uviedol Modrič, ktorý nezabudol poďakovať svojim spoluhráčom a trénerom z Realu Madrid i chorvátskej reprezentácie. Nezabudol ani na rodinu, svoju manželku a deti.

Časopis France Football prvýkrát v histórii udelil aj trofej Ballon d'Or Féminin pre najlepšiu futbalistku sveta a Kopa Trophy pre najlepšieho mladého hráča. Medzi ženami ocenili Nórku Adu Hegerbergovú, mladíkom roka 2018 sa stal Francúz Kylian Mbappé.

"Špílmacher" Realu Madrid Modrič výkonmi v rozhodujúcich fázach uplynulej sezóny prispel k tretiemu triumfu "bieleho baletu" v Lige majstrov po sebe a štvrtému v priebehu ostatných piatich ročníkoch. V decembri môže pridať aj titul na MS klubov. V drese chorvátskej reprezentácie žiaril na tohtoročných MS v Rusku, na ktorých "vatreni" postúpili až do finále. V ňom síce futbalisti od Jadranu podľahli Francúzom (2:4), ale rodáka zo Zadaru vyhlásili za najlepšieho hráča "mundialu". Modrič už na konci augusta získal ocenenie pre najlepšieho hráča roka podľa Európskej futbalovej únie (UEFA), v septembri mu do zbierky pribudla trofej "The Best" pre najlepšieho hráča roka 2018 podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

France Football udeľoval od roku 1956 Zlatú loptu na základe hlasovania novinárov. Najprv to bola cena pre najlepšieho európskeho hráča v danom roku, neskôr pre jednotku pôsobiacu na "starom kontinente" bez ohľadu na národnosť, od roku 2007 sa hlasovalo úplne bez obmedzenia.

Výsledky 63. ročníka prestížnej bilančnej ankety Zlatá lopta 2018: 
1. Luka Modrič (Real Madrid)
2. Cristiano Ronaldo (Real Madrid / Juventus Turín)
3. Antoine Griezmann (Atlético Madrid)
4. Kylian Mbappé (PSG)
5. Lionel Messi (FC Barcelona)
6. Mohamed Salah (FC Liverpool)
7. Raphaël Varane (Real Madrid)
8. Eden Hazard (FC Chelsea)
9. Kevin de Bruyne (Manchester City)
10. Harry Kane (Tottenham Hotspur)

Luka Modrič už v septembri získal prestížnu cenu v Londýne za najlepšieho futbalistu uplynulej sezóny. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články