Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ronaldo opäť kráľom futbalu. Získal už piatu Zlatú loptu
Zdielať na

Ronaldo opäť kráľom futbalu. Získal už piatu Zlatú loptu

PARÍŽ / Portugalčan Cristiano Ronaldo sa môže naďalej pýšiť prívlastkom "najlepší futbalista planéty". Tridsaťdvaročný rodák z Madeiry vo štvrtok obhájil víťazstvo v prestížnej bilančnej ankete Zlatá lopta 2017 (Ballon d'Or), ktorú organizuje francúzsky odborný futbalový časopis France Football. Líder ofenzívy Realu Madrid ovládol hlasovanie piatykrát v kariére (predtým v rokoch 2008, 2013, 2014 a 2016, pozn.) a vyrovnal sa v úspešnosti Argentínčanovi Lionelovi Messimu.

Ronaldo víťazstvom podčiarkol dominanciu medzi futbalistami v ostatnej poldekáde, počas ktorej ukoristil spomenuté ocenenie až štyrikrát. Druhé miesto sa opäť ušlo spomenutému Messimu, tretí bol Brazílčan Neymar. "Samozrejme, som šťastný, je to ďalšia veľká chvíľa v mojej kariére. Na túto slávnosť sa teším každý rok. Ďakujem spoluhráčom aj všetkým, ktorí ma podporovali. K tejto trofeji mi pomohli aj klubové úspechy," povedal na slávnostnom ceremoniáli Cristiano Ronaldo.

Vo večnom súboji futbalových velikánov na diaľku Ronaldo proti Messimu vyrovnal skóre v počte Zlatých lôpt na 5:5. "Pozoruhodné. Ronaldo prehrával s Messim 1:4, ale už to je 5:5. Preklopí to Cristiano v budúcnosti na svoju stranu?," napísal jeden z množstva obdivovateľov Cristiana Ronalda na twitteri.

Cristiano Ronaldo svojimi gólmi v rozhodujúcich fázach uplynulej sezóny prispel k triumfu "bieleho baletu" v Primera División a k historickej obhajobe prvenstva v Lige majstrov. Celkovo v tomto kalendárnom roku nastúpil na 56 zápasov, v ktorých strelil 49 gólov. Vo finále LM v Cardiffe navyše prekonal hranicu 600 súťažných gólov v kariére. S madridským tímom taktiež získal kontinentálny aj národný superpohár, v decembri môže pridať aj titul na MS klubov. Kapitána portugalských majstrov Európy už v auguste UEFA vyhlásila za najlepšieho hráča minulej sezóny 2016/2017 pôsobiaceho na "starom kontinente". FIFA mu v októbri udelila spomenutý honor najlepšieho svetového futbalistu The Best.

Portugalský klenot sa na slávnosti pristavil aj pri špekuláciách ohľadne jeho odchodu z Realu Madrid. Vyslovil túžbu ukončiť kariéru v najúspešnejšom klube sveta. "Dúfam, že budem môcť hrať na najvyššej úrovni ešte pár rokov. Súboj s Messim pokračuje, obaja sa snažíme o to najlepšie pre naše tímy. Cítim sa dobre, uvidíme, čo prinesie budúcnosť. V Reale som šťastný, určite chcem zostať a ak by to bolo možné, rád by som v tomto klube ukončil kariéru," skonštatoval CR7 pre L'Equipe TV.

Dlhoročný kouč Manchestru United Sir Alex Ferguson netají obdiv k svojmu niekdajšiemu zverencovi z Old Traffordu. Podľa 75-ročného Škóta sú C. Ronaldo aj Messi skvelí futbalisti, no za lepšieho považuje portugalského útočníka: "Medzi nimi je veľký rozdiel a poviem vám, v čom. Keď má Messi loptu na kopačkách, je to, ako by mal na sebe papuče. Nenechajte sa pomýliť. Messi je fantastický, je to hráč pre Barcelonu, ale Ronaldo by mohol hrať hoci aj za Stockport County a strelil by hetrik. Je skvelý vo vzduchu a má dve nohy." "Fergie" mu venoval mnoho priestoru aj vo svojej autobiografii. "Ak sa aj stane, že Cristiano Ronaldo hrá zle alebo sa mu nedarí, v zápase sa napriek tomu dokáže dostať do 3-4 šancí," napísal Ferguson v jednej z kapitol.

"Ak má možnosť v tréningu streliť desať gólov, tak ich aj dá. To je presne to, čo ma na ňom fascinuje. Za každých okolností je ambiciózny. Som hrdý, že som jeho tréner," uviedol podľa agentúry AP Ronaldov súčasný kormidelník v Reale Zinedine Zidane.

Podľa niekdajšieho brazílskeho reprezentanta Roberta Carlosa madridský ostrostrelec nepovedal posledné slovo. "Určite získa aj ďalšie trofeje," myslí si bývalý ľavý obranca. "Túto cenu si zaslúži a sme tu, aby sme to s ním oslávili," nadviazal Portugalčanov brazílsky menovec Ronaldo.

Súvisiace články