Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Brazília po takmer 94 rokoch utrpela prehru o šesť gólov
Zdielať na

Brazília po takmer 94 rokoch utrpela prehru o šesť gólov

BELO HORIZONTE / Futbalová reprezentácia Brazílie len druhýkrát v histórii prehrala o šesť gólov, v semifinále domáceho svetového šampionátu v Belo Horizonte nestačila v utorok večer na Nemcov 1:7.

Doteraz jediná prehra o šesť gólov Brazílčanov až tak veľmi nebolela, zrodila sa totiž takmer pred 94 rokmi (18. septembra 1920) v čilskom Viňa del Mar s Uruguajom (0:6) na juhoamerickom šampionáte v čase, keď sa ešte ani len nechyrovalo o majstrovstvách sveta (prvý šampionát bol v roku 1930 v Uruguaji, pozn.). V utorok sa 200-miliónová Brazília musela skloniť pred umením Nemcov a na domácom svetovom šampionáte nezíska zlato, čo je pre futbalu zasľúbenú krajinu veľká tragédia. Doteraz najvyššia prehra Brazílie na scéne MS bola finálová 0:3 na MS 1998 s domácim Francúzskom.

Nemci sa postarali o najvyššie semifinálové víťazstvo v histórii svetových šampionátov a ako prvý tím sa prebojovali do finále ôsmykrát v histórii. Zatiaľ majú na konte tri tituly z rokov 1954, 1974 a 1990. Brazília dostala minimálne päť gólov na svetových šampionátoch len druhýkrát, v roku 1938 zdolala Poľsko 6:5. V utorok v Belo Horizonte však nemala žiadnu šancu na podobný výsledok. Brazílčania prehrali súťažný zápas na domácej pôde prvýkrát od roku 1975, keď na štadióne Mineirao v Belo Horizonte neuspeli na Copa América s Peru (1:3). V príprave naposledy prehrali Brazílčania doma s Paraguajom v roku 2002.

"Chceli sme potešiť ľudí doma, teraz sa im musíme ospravedlniť. Bol to jeden nevydarený večer. Ľudia museli veľmi trpieť, preto sa ešte raz ospravedlňujem za celý tím," povedal obranca David Luiz, ktorý mal v utorok večer na rukáve kapitánsku pásku.

Súvisiace články