Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Neapol aj Benfica s postupom. Besiktas zmrzol v kyjevskej zime
Zdielať na

Neapol aj Benfica s postupom. Besiktas zmrzol v kyjevskej zime

LISABON/KYJEV / Futbalisti talianskeho klubu SSC Neapol zvládli posledný zápas B-skupiny Ligy majstrov, na pôde portugalskej Benfiky Lisabon triumfovali 2:1 a postúpili z 1. miesta do jarného osemfinále.

Spolu s "Partenopei" idú ďalej "lisabonskí orli". Do postupu z "béčka" mohol v utorok prehovoriť aj Besiktas Istanbul, Turci však totálne pohoreli v Kyjeve, kde miestnemu Dynamu podľahli vysoko 0:6.
"Je to nádhera. Sme tam. Do stretnutia sme išli s tým, že chceme dosiahnuť taký výsledok, ktorý nám zabezpečí postup. Nechceli sme sa spoliehať na pomoc Dynama Kyjev. Mali sme dobrý vstup do zápasu. Boli sme aktívni a nebezpeční. Už v prvom polčase sme mohli skórovať. Nakoniec góly prišli v druhom dejstve a zaslúžene sme vyhrali. Sme radi, že sme postúpili, navyše sme vyhrali skupinu. Ďakujeme za podporu našim fanúšikom, opäť boli skvelí," referoval prostredníctvom svojej oficiálnej stránky slovenský kapitán SSC Marek Hamšík.

Neapolčania postúpili premiérovo do osemfinále LM už v sezóne 2011/2012, vtedy to bolo z druhého miesta. Tentoraz prenikli medzi najlepšiu európsku šestnástku ako víťaz svojej skupiny. "Koho by som si želal v osemfinále? Sú tam zaujímavé mužstvá. Uvidíme, koho nám vyžrebujú. Teraz na pár týždňov zabudneme na Ligu majstrov. Čakajú nás dôležité zápasy Serie A," doplnil 29-ročný rodák z Banskej Bystrice, ktorého v 72. min vystriedal Poliak Piotr Zieliňski.

Dôležitou postavou Neapola v Lisabone bol belgický krídelník Dries Mertens: na prvý gól v 60. min prihral Josému Callejónovi, v 79. min sám pridal druhý zásah SSC. Benfica tesne pred koncom už iba znížila, v 87. min sa presadil Raúl Jiménez. "Mám radosť, že sme na ihrisku silného súpera odohrali skvelý duel. Veľmi sa teším a rovnako by som to prežíval aj keby som v Lisabone nehral. Som rád za celý Neapol a víťazstvo v našej skupine. Proti Benfice sme boli mimoriadne koncentrovaní, dokonca aj tí, čo boli na lavičke. V nedávnych stretnutiach sme mali aj trochu smoly, ale opäť sme ukázali, že sme schopní dosiahnuť veľké veci. Keď som sa dozvedel výsledok Besiktasu, najprv som tomu nechcel uveriť. Myslím si, že v Kyjeve to mal ťažké, keďže tam dosť mrzlo," vyhlásil Mertens podľa webu football-italia.net. Dvadsaťdeväťročný rodák z Leuvenu bol v skupinovej fáze najlepším strelcom talianskeho klubu, strelil štyri góly.

"Chceli sme vyhrať skupinu, pretože Neapolu sa to nikdy v minulosti nepodarilo. V prvom polčase sme hrali veľmi dobre. Benfica po prestávke trochu ubrala plyn a my sme si vytvorili viac šancí na strelenie gólu. Mrzí ma akurát inkasovaný gól, naša defenzíva si za svoj výkon zaslúžila čisté konto," vyhlásil podľa oficiálnej stránky Európskej futbalovej únie (UEFA) neapolský kouč Maurizio Sarri. "Môj tím ukázal veľkú zrelosť a charakter. Myslím si, že sme v našej skupine predvádzali najlepší futbal a právom sme ju napokon vyhrali. V osemfinále nepreferujem žiadneho súpera. Kohokoľvek dostaneme, nebude to ľahké," dodal 57-ročný odborník.

Besiktas si utorňajším vyvrcholením B-skupiny trúfal na obsadenie jednej z prvých dvoch priečok, no Turci na Ukrajine doslova zamrzli. V kyjevskom mraze, keď ortuť teplomera bola počas celého zápasu pod nulou, utrpeli zdrvujúcu prehru 0:6. Istanbulský tím zažil katastrofálny prvý polčas, v ktorom až štyrikrát inkasoval. Cenou útechy pre Besiktas môže byť aspoň 3. miesto zaručujúce účasť v jarnom šestnásťfinále Európskej ligy. "Utrpeli sme ťažkú prehru, ale získali niekoľko cenných skúseností. Konečný výsledok považujem za moje zlyhanie, ale už je to história. Po prvom góle Dynama hráči úplne stratili koncentráciu a duel dohrali v porazeneckej nálade. Myslím si, že v takej situácii musíme zachovať chladnú hlavu a sústredenosť. Z rezultátu sme veľmi rozrušení. Cítili sme, že máme mužstvo schopné kvalifikovať sa do osemfinále. Škoda, že jednoročné úsilie zmaril jeden nevydarený večer," vyhlásil po stretnutí tréner Besiktasu Senol Günes. "Prehrali sme prvý zápas v sezóne. Chceli sme postúpiť, ale po chybách, aké sme predviedli, si to nezaslúžime. Dúfame, že v EL dosiahneme lepšie výsledky," povedal stredopoliar Besiktasu Olcay Sahan.

Dynamo zaznamenalo tri góly v prvom polčase zápasu Ligy majstrov prvýkrát od roku 1997, keď sa na barcelonskom Camp Nou zaskvel hetrikom legendárny Andrij Ševčenko. Kyjevčania dosiahli najvyššie víťazstvo v kontinentálnom pohári číslo jeden. "Vzhľadom na predošlé výsledky a výkony si nemyslím, že si Besiktas zaslúžil až takú krutú prehru. My sme hrali disciplinovane v obrane aj v útoku. Hráči vykonali presne to, čo som od nich žiadal. Mužstvo ukázalo, že pred sebou máme dobrú budúcnosť. Odohrali sme skvelý zápas, škoda, že už nemohol nič zmeniť na našom umiestnení v skupine," vyhlásil Sergij Rebrov, Ševčenkov niekdajší útočný partner a momentálne tréner kyjevského Dynama.

Súvisiace články