Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Neymar strelil už 300 gólov. Proti Bolívii prišiel takmer o oko
Zdielať na

Neymar strelil už 300 gólov. Proti Bolívii prišiel takmer o oko

NATAL / Neymar má iba 24 rokov, ale v Brazílii už má status futbalového poloboha. Vo štvrtkovom súboji kvalifikácie MS 2018 proti Bolívii (5:0) zaokrúhlil počet gólov vo svojej kariére na 300 a v reprezentačnom drese sa presadil po štyridsiaty deviaty raz.

Viac presných zásahov v národnom tíme päťnásobných majstrov sveta dosiahli iba najväčšia legenda Pelé (95) a dve nemenej slávne mená - Ronaldo (67) a Romário (56). Neymar aktuálne predstihol ďalšieho veľkého muža histórie brazílskeho futbalu Zica, ktorý má na konte 48 zásahov v drese "selecaa".

Oficiálny portál Brazílskej futbalovej konfederácie (CBF) pripomína, že Neymarovi začali jeho "seniorské" góly rátať v roku 2009 a ďalších 18 dosiahol ešte ako člen juniorských brazílskych výberov vo 17 a 20 rokov a tiež olympijského tímu. Práve s výrazným prispením Neymara sa "kanárici" nedávno na domácom trávniku v Riu de Janeiro stali prvýkrát v histórii olympijskými víťazmi. Pre úplnosť treba dodať, že z 300 jeho gólov strelených na všetkých úrovniach v kariére dosiahol 138 v drese jeho prvého klubu FC Santos a ďalších 95 pridal aktuálne pod značkou FC Barcelona.

"Treba si uvedomiť, že Neymar góly nielen rád strieľa, ale ich aj pripravuje pre spoluhráčov. V Arene das Dunas mal veľký podiel aj na zásahoch Filipeho Luisa a Gabriela Jesusa. Celkovo bol veľmi aktívny, dribloval, prihrával, režíroval hru a aj skóroval. To je Neymar, vždy ho zaujíma iba to, ako pomôcť zaťažiť konto súpera. Kombináciou týchto vlastností sa dostal k 300 gólom a my mu želáme ďalších 300," napísal o Neymarovi portál CBF.

Päť gólov uštedrili futbalisti Brazílie súperom z Bolívie v súboji 9. kola juhoamerickej časti kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2018 do Ruska. V Arene das Dunas v Natale bolo rozhodnuté už po prvom polčase, keď sa presadili Neymar (10.), Philippe Coutinho (25.), Filipe Luis (38.) a Gabriel Jesus (43.). Po prestávke pečatil na 5:0 v 75. min Roberto Firmino. Brazílska prevaha počas celého zápasu bola zjavná, brankár Alisson sa sotva dotkol lopty. Podľa údajov Brazílskej futbalovej konfederácie Neymarov gól bol tristým v jeho kariére. Zároveň domáci útočný klenot videl tretiu žltú kartu, čo znamená, že najbližší utorok proti Venezuele bude tímu chýbať. Utrpel aj zranenie v oblasti tváre, ktoré však rozhodca neposúdil ani ako faul.

Súvisiace články