Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Trenčín nenapodobní Žilinu a Slovan. Odveta vo Viedni formalitou
Zdielať na

Trenčín nenapodobní Žilinu a Slovan. Odveta vo Viedni formalitou

ŽILINA / Futbalisti AS Trenčín si na 99 percent nezahrajú v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA 2016/2017 a nestanú sa po Žiline (sezóna 2008/2009) a Slovane Bratislava (2011/2012 a 2014/2015) tretím slovenským klubom, ktorému sa to podarilo.

Štvrtková prehra úradujúceho slovenského majstra z Trenčína s rakúskym Rapidom Viedeň 0:4 na umelej tráve v Žiline prakticky znamená koniec sna tímu AS predstaviť sa v hlavnej fáze kontinentálneho futbalového klubového pohára číslo dva. Hrdinom štvrtkovej prvej konfrontácie v rámci play-off sa stal pod Dubňom 21-ročný autor hetriku Louis Schaub, na 3:0 pre hostí zvýšil kapitán Stefan Schwab.

"Dá sa povedať, že futbal nás v tomto stretnutí vyzliekol donaha. Duel sa mi nehodnotí vôbec ľahko a jednoducho. Samozrejme, ten výsledok 0:4 je pre nás veľmi krutý. Chceli sme uspieť, ísť na víťazstvo, ale musím podotknúť, že Rapid bol naozaj lepší," vyjadril sa po stretnutí tréner AS Trenčín Martin Ševela a pokračoval v analýze zápasu: "Súper dominoval vo všetkých herných činnostiach a vyhral zaslúžene. My sme mali len nejaké ojedinelé šance, napríklad Udeh, ale neskórovali sme. Dobre sme vstúpili do II. polčasu, z našej strany tam bola silná osemminútovka, kde Aliko Bala mohol ísť do príležitosti, ale sám sa z nej dostal, že spomalil. V šestnástke súpera musíme byť priamočiarejší a riešiť to jednoducho. Následne prišiel rohový kop a inkasovali sme na 0:2. Chceli sme s týmto stavom čosi urobiť, hrali ofenzívne - a boli sme za to potrestaní. Štyri góly v našej sieti, to je kruté. Taká je však realita. Rapid ukázal svoju kvalitu, určite bol o triedu lepší ako predtým Legia Varšava. Hráči rakúskeho tímu boli agresívnejší, rýchlejší, v týchto komponentoch na trávniku dominovali."

Spokojnosť naopak neskrýval nemecký tréner Rapidu Michael Büskens, ktorý je pri mužstve len od júna 2016. "Samozrejme, že s výsledkom som spokojný. Vedeli sme, že to nebude jednoduché, štvorgólový triumf je výborný. Využili sme náš potenciál mužstva a presvedčivo zvíťazili," uviedol na klubovom webe 48-ročný rodák z Düsseldorfu a doplnil: "V prvom polčase sme mohli streliť viac ako iba jeden gól. Trenčín na začiatku druhého polčasu zvýšil obrátky, snažil sa vyrovnať. My sme však po štandardnej situácii pridali druhý gól, čo bol dôležitý moment. Vyhrali sme jednoznačne, ale odvetu nemôžeme podceniť. Musíme sa zodpovedne pripraviť aj na druhý vzájomný zápas a potvrdiť postup."

V zostave a bránke rakúskeho vicemajstra nechýbal slovenský reprezentant Ján Novota, ktorý bol v prvom polčase takmer bez práce, po zmene strán však podržal svoj tím. "Víťazstvo je jednoznačné, ale Trenčín hral veľmi dobrý futbal. Loptu držali, vypracovali si aj šance. Môžeme byť radi, že nešli do vedenia, pretože by to bolo oveľa náročnejšie. Umelej trávy sme sa trochu obávali. Bolo trochu čudné, že som bol v Žiline ako súper, ale som rád, že sme vyhrali. Odvetu neberieme tak, že je to hotová vec, vo futbale sa niekedy stanú aj neuveriteľné veci. Pripravíme sa svedomito," poznamenal 32-ročný rodák z Matúškova.

V trenčianskom tábore pochopiteľne zavládol smútok. "Rapid bol o triedu kvalitnejší ako my, kompaktný, silný v hre s loptou i v defenzíve, nedovolil nám forsírovať našu typickú hru. Navyše sa vyznačoval veľkou efektivitou, možno zo šiestich šancí štyri premenil na gól. My sme urobili veľa individuálnych chýb, zbytočne sme strácali ľahké lopty, potom sme behali bez nej a nemali sme silu ísť dopredu. Hlavná príčina prehry však spočíva v tom, že proti nám stál veľmi kvalitný súper. Klobúk dole pred výkonom Rapidu," zhodnotil štvrtkový večer v Žiline kapitán AS Trenčín Peter Kleščík. Skúsený stopér však neklesá na duchu, ale burcuje: "Treba dať hlavy hore, vrátiť sa späť na zem, kde sme boli, keď sme začínali účinkovanie v pohárovej Európe. Možno takýto výsledok pomôže mužstvu i celému trenčianskemu klubu. Odveta bude určite veľmi náročná. Do Viedne odcestujeme s tým, aby sme zvíťazili a hrali svoj futbal, na ktorý sme zvyknutí. Očakávam aj viac rakúskych fanúšikov, teraz v Žiline ich bolo možno tisíc a bolo ich dosť počuť, o týždeň ich príde možno aj 20 000. Tešíme sa na dobrú atmosféru, na krásny štadión."

Súvisiace články