Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Bez ohľadu na výsledok žrebu, Slováci sa pozerajú na seba
Zdielať na

Bez ohľadu na výsledok žrebu, Slováci sa pozerajú na seba

PARÍŽ / Nie je dôležité, koho dostanete do základnej skupiny, ale koncentrácia na vlastných futbalistov. Aj takéto posolstvo sa dalo vziať z parížskych slov asistenta trénera slovenskej reprezentácie Štefana Tarkoviča po žrebe budúcoročných majstrovstiev Európy, ktorý v Kongresovom paláci vo francúzskej metropole národnému tímu SR do B-skupiny prisúdil Anglicko, Rusko a Wales.


"Pozornosť sa sústredí na našich hráčov a družstvo. Podstatné je, aby boli zdraví a pravidelne nastupovali na klubovej úrovni. To nám umožní predviesť náš najlepší futbal. Máme za sebou krásne dva roky, dokázali sme, že dokážeme uspieť aj v ťažkých stretnutiach. Prehrali sme len tri - s Ruskom, Španielskom a nešťastné s Bieloruskom. Absolvovali sme zápasy, od akých sa dá odraziť smerom ku kontinentálnemu šampionátu. Takéto fórum musí byť motiváciou ukázať sa," zneli slová Tarkoviča v Palais de congrés na Place de la Porte Maillot.

Pomocník hlavného kouča Jána Kozáka si však zároveň uvedomuje, že o nič menšie odhodlanie nebudú mať ani zvyšní členovia "béčka": "Ostatným tiež nebude chýbať snaha. Predovšetkým mužstvá disponujúce špičkovými futbalistami do Francúzska pricestujú s ambíciou celkového prvenstva."

Do kategórie týchto tímov spadá Anglicko. "Pravdepodobne sme favorit skupiny. Na takomto podujatí však nasadenie v prvom koši nič neznamená. Všetci štyria jej účastníci totiž budú veriť, že môžu v skupine zvíťaziť a prebojovať sa do vyraďovacej fázy. Prvý kôš nám nedodal viac sebavedomia, akurát sme sa vďaka nemu vyhli silným Španielom či Nemcom," skonštatoval lodivod Angličanov Roy Hodgson, pre ktorého bude súboj so Slovákmi špecifický hneď z dvoch dôvodov - v FC Liverpool viedol Martina Škrtela a za viac než 150 duelov na lavičkách troch reprezentácií až dosiaľ nenarazil na výber SR.

Prestížne pre Hodgsona rovnako bude meranie síl s Walesanmi.

"Britská tlač to vníma špeciálne, hráči Walesu sú pre ňu známejší než futbalisti Ruska alebo Slovenska. Chris Coleman odvádza skvelú prácu, môže sa spoľahnúť na os od brankára cez Ashleyho Williamsa, Aarona Ramseyho až po Garetha Bala. Musíme sa pripraviť na túto výzvu, Chris urobí to isté. Už roky sme priatelia, výsledok tejto konfrontácie na tom nič nezmení." Spomenutý kormidelník Walesanov sa teší na atmosféru britského derby v Lens. "Stojí tam typický britský štadión s kapacitou takmer 40-tisíc divákov. Vedeli sme, že nebudeme hrať iba na jednom mieste, nachystali sme sa na cestovanie, no ešte nemáme zabezpečenú lokalitu hlavného stanu," priznal Coleman.

Ten ďalej zdôraznil, že v marcovom asociačnom termíne sa v medzištátnych prípravných stretnutiach zamerajú na súperov podobných Rusku a Slovensku, keďže tieto mužstvá nepoznajú natoľko dobre ako Anglicko. Zhodný prístup zvolili aj Slováci, ktorí si zmerajú sily s Írmi. Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik dúfa, že fanúšikovia spod Tatier na ME 2016 naplnia kvóty pridelené Európskou futbalovou úniou (UEFA): "Okrem futbalu sa im núkajú i zaujímavé mestá Bordeaux, Lille a St. Étienne. UEFA v pondelok začne predávať vstupenky, na našich portáloch poskytneme detailné informácie o nákupe lístkov."