Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Bombové útoky aj v blízkosti futbalového Stade de France
Zdielať na

Bombové útoky aj v blízkosti futbalového Stade de France

PARÍŽ / Štyria ľudia zahynuli pri piatkových bombových atakoch v blízkosti parížskeho Stade de France, kde v tom čase prebiehal druhý polčas futbalového medzištátneho prípravného stretnutia medzi domácim Francúzskom a Nemeckom (2:0).

Podľa správ prichádzajúcich z francúzskej metropoly útočili traja samovražední atentátnici. Diváci po skončení zápasu nemohli odísť z dejiska a v chaose sa zhromaždili priamo na trávniku. Keď neskôr štadión núdzovo opúšťali, spievali francúzsku štátnu hymnu. Niektorých údajne varovali, nech sa vyhnú určitým východom, no neupozornili ich na rozsah udalostí vonku.

Futbalisti vývoj sledovali na monitoroch v hráčskom tuneli. "Všetci sme v šoku. Duel a góly sa v takomto okamihu dostávajú do úzadia. Na lavičke sme mali strach," priznal tréner nemeckej reprezentácie Joachim Löw. Jeho tím už predtým evakuovali z hotela pre bombovú hrozbu. "Francúzska futbalová federácia (FFF) súcití s národom," uviedol prezident FFF Noel Le Graet. Francúzsko sa malo v utorok predstaviť v londýnskom Wembley proti Anglicku, toto stretnutie však presunuli, informoval denník L'Equipe. Zrušili na sobotu naplánovanú tlačovú besedu francúzskeho národného tímu. Odložili všetky víkendové športové podujatia v administratívnom regióne Ile-de-France.

Paríž v piatok okolo 22.00 h takmer simultánne zasiahli teroristické útoky celkovo v šiestich lokalitách. Dovedna si vyžiadali viac než 120 obetí. Najkrvavejšie sa skončila rukojemnícka dráma v koncertnej sieni Bataclan, kde prišlo o život približne 100 ľudí. Na Stade de France okrem 80 000 fanúšikov boli prítomní aj francúzsky prezident Francois Hollande a minister zahraničných vecí Bernard Cazeneuve. Obidvoch politikov eskortovali do bezpečia. Hollande sa presunul k Bataclanu, vyhlásil mimoriadny stav v celej krajine a nariadil posilnenie kontrol štátnych hraníc. Armáda do hlavného mesta nasadila 1500 vojakov. V Paríži platil zákaz vychádzania.

Informácie pochádzajú z vysielania spravodajských televíznych kanálov France 24, BBC a CNN. Server BBC pripomenul, že je to najhoršie násilie vo Francúzsku od skončenia druhej svetovej vojny.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články