Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Alžírsko prvýkrát v histórii postúpilo zo skupiny, výhra Belgicka
Zdielať na

Alžírsko prvýkrát v histórii postúpilo zo skupiny, výhra Belgicka

CURITIBA / Štvrtkový duel medzi reprezentáciami Alžírska a Ruska v základnej H-skupine na futbalových XX. majstrovstvách sveta v Brazílii sa skončil nerozhodne 1:1, čo stačí africkému tímu na postup do osemfinále.

Zverenci trénera Vahida Halilhodžiča sa prvýkrát v histórii kvalifikovali do ďalšej fázy svetového šampionátu, v predchádzajúcich troch prípadoch (1982, 1986 aj 2010) skončili účinkovanie na MS už po troch zápasoch v základnej skupine. Súperom Alžírska vo vyraďovacej časti bude v pondelok 30. júna v Porto Alegre víťaz G-skupiny Nemecko.

Rusi sa ani tretíkrát po rozpade Sovietskeho zväzu neprebojovali do vyraďovacej fázy, predtým v rokoch 1994 a 2002 zostali tiež pred bránami osemfinále.

V úvodnom dejstve štvrtkového stretnutia v Arena da Baixada v Curitibe strelil prvý gól už v 6. min Kokorin po centri Kombarova. Vyrovnanie a napokon aj postup zariadil pre „púštne líšky“ po hodine hry tiež hlavou Slimani.

H-skupina (Curitiba):

Alžírsko - Rusko 1:1 (0:1)

Góly: 60. Slimani - 6. Kokorin , ŽK: 39. Mesbah, 87. Ghilas, 90.+ Cadamuro (hráč na lavičke) - 57. D. Kombarov, 59. Kozlov, rozhodovali: Cakir - Duran, Ongun (všetci Tur.), 39 000 divákov

Alžírsko: M'Bolhi - Mandi, Belkalem, Halliche, Mesbah - Medjani, Bentaleb - Feghouli, Brahimi (71. Yebda), Djabou (77. Ghilas) - Slimani (90.+ Soudani)
Rusko: Akinfejev - Kozlov, V. Berezutskij, Ignaševič, D. Kombarov - Samedov, Glušakov (46. I. Denisov), Fajzulin, Šatov (67. Dzagojev) - Kokorin - Keržakov (81. Kanunnikov)

V úvode duelu síce mali miernu prevahu reprezentanti Alžírska, ale Rusi na opačnej strane „udreli“ hneď pri svojej prvej šanci - Kombarov v 6. min využil na ľavom krídle absenciu ošetrovaného Feghouliho, poslal center do pokutového územia a Kokorin hlavou otvoril skóre. V 26. min skúsil Šatov šťastie z diaľky a jeho pokusu nechýbalo veľa, aby Rusi viedli 2:0. Alžírčania sa snažili o vyrovnanie, ale proti bola ruská defenzíva aj brankár Akinfejev.

Hneď po zmene strán mal veľkú šancu Samedov, ale zblízka trafil len do gólmana M'Bolhiho. Africký tím hrozil najmä po štandardných situáciách a jednu z nich aj využil - po hodine hry Akinfejev nedočiahol center Brahimiho a Slimani vyrovnal na 1:1. Rusi potom vrhli všetky sily do útoku, no hráči Alžírska si už remízu a postup do osemfinále nenechali ujsť.

Oslabení Belgičania zdolali aj Kórejčanov

Futbalisti Belgicka prešli základnou H-skupinou na XX. majstrovstvách sveta bez prehry. Zverenci Marca Wilmotsa zdolali Kórejskú republiku 1:0 napriek tomu, že celý druhý polčas hrali oslabení o vylúčeného Stevena Defoura. O jediný gól duelu sa v 78. min postaral kapitán Jan Vertonghen. Belgičania ako víťazi "háčka" nastúpia v osemfinále proti USA.

Kórejská republika - Belgicko 0:1 (0:0)

Gól: 78. Vertonghen, ŽK: 35. Hong Čong-ho - 50. Dembélé, ČK: 45. Defour (Belgicko), rozhodovali: Williams - Cream, Anaz (všetci Aus.)

Kórejská republika: Kim Sung-gju - Li Jong, Kim Jong-kwon, Hong Čong-ho, Jun Suk-jong - Han Kuk-jong (46. Li Kun-ho), Ki Sung-jung - Li Čchung-jong, Ku Ča-čchol, Son Hung-min (73. Či Tong-won) - Kim Šin-wuk (66. Kim Po-kjung)
Belgicko: Courtois - Vanden Borre, Van Buyten, Lombaerts, Vertonghen - Defour, Dembélé - Mertens (60. Origi), Fellaini, Januzaj (60. Chadli) - Mirallas (87. E. Hazard)

Napriek viacerým vzruchom v prvom polčase prišiel ten najpodstatnejší až na jeho konci - stredopoliar Defour ďaleko od bránky zasiahol holennú kosť Kim Šin-wuka a rozhodca tasil červenú kartu. Napriek oslabeniu favorizovaní "červení diabli" strhli víťazstvo na svoju stranu. V 78. min šancu striedajúceho Origiho brankár Kim Sung-gju ešte kryl, ale na Vertonghenovu dorážku bol prikrátky - 0:1. Zakrátko mohol vyrovnať Li Kun-ho, mieril však nad Courtoisovu bránku. Ani jedna z 18 striel Kórejčanov sa neujala a Belgičania sa dočkali aj tretieho víťazstva na šampionáte.

Konečná tabuľka H-skupiny:
1. Belgicko 3 3 0 0 4:1 9 - postup do osemfinále
2. Alžírsko 3 1 1 1 6:5 4 - postup do osemfinále
***********************************************
3. Rusko 3 0 2 1 2:3 2
4. Kórejská republika 3 0 1 2 3:6 1

Súvisiace články