Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Remíza Nemecka s USA sa nekonala, Ronaldo predsa dal gól
Zdielať na

Remíza Nemecka s USA sa nekonala, Ronaldo predsa dal gól

RECIFE / Reprezentanti Nemecka zvíťazili vo štvrtkovom súboji v G-skupine majstrovstiev sveta vo futbale v Brazílii nad tímom USA 1:0 (0:0).

Jediný a rozhodujúci gól stretnutia hraného v hustom daždi v Aréne Pernambuco v Recife strelil v 55. min Thomas Müller. Nenaplnili sa prognózy o „dohodnutej“ remíze, ktorá by vyhovovala obom tímom najmä preto, že Američania podali v ofenzíve veľmi slabý výkon a za celý zápas poriadne neohrozili Manuela Neuera v nemeckej bránke.

Nemci sa stali víťazmi G-skupiny a v osemfinále sa v pondelok 30. júna v Porto Alegre stretnú s druhým tímom z H-skupiny. Spoločne s nemeckými futbalistami postúpili do vyraďovacej fázy aj Američania, keďže v súbežne hranom zápase G-skupiny v Brasílii Portugalsko zdolalo Ghanu 2:1. Súperom USA v osemfinále bude v utorok 1. júla v Salvadore víťaz H-skupiny.

G-skupina:

USA - Nemecko 0:1 (0:0)

Gól: 55. T. Müller, ŽK: 37. O. Gonzalez, 62. Beckerman - 11. Höwedes, rozhodovali: Irmatov - Rasulov (obaja Uzb.), Kočkarov (Gruz.), 42 000 divákov

USA: Howard - F. Johnson, O. Gonzalez, Besler, Beasley - Beckerman, J. Jones - Zusi (84. Yedlin), Bradley, Davis (59. Bedoya) - Dempsey
Nemecko: Neuer - J. Boateng, Mertesacker, Hummels, Höwedes - Lahm - Schweinsteiger (76. Götze), T. Kroos - Mesut Özil (89. Schürrle), Podolski (46. Klose) - T. Müller

Nemci začali podľa očakávania náporom. Už v 2. min sa pokúšal Müller o efektné zakončenie nožničkami, ale zostali len vo virtuálnej rovine. Po desiatich minútach sa ocitli v šestnástke súpera obaja stopéri Nemecka Mertesacker a Höwedes, ale navzájom si prekážali a nič z toho nebolo. Po štvrťhodinke si Müller narazil loptu so Schweinsteigerom, vrútil sa do pokutového územia Američanov, ale Gonzalez mu včas vypichol loptu. Hráči USA ukázali prvú ucelenejšiu útočnú akciu až v 22. min, ale Zusi zakončoval z 18 m tesne nad nemeckú bránku. V 35. min ukázal peknú strelu Mesut Özil, Howard loptu vyrazil.

Do druhého polčasu nastúpil nemecký útočný žolík Klose, ktorý nahradil Podolského a už po siedmich minútach sa mohol 36-ročný veterán zapísať so streleckej listiny, ale hlavou sa len obtrel o center Schweinsteigera. Gól padol o tri minúty neskôr. Americký brankár Howard vyboxoval hlavičku Mertesackera pred kanoniera Nemcov Müllera a ten strelou bez prípravy z hranice šestnástky otvoril skóre - 1:0. Pre 24-ročného útočníka Bayernu Mníchov je to už deviaty gól v súčte jeho účastí na majstrovstvách sveta a štvrtý na brazílskom Mundiale. V 83. min mohol pridať gólovú poistku Özil, ale v ideálnej pozícii v päťke mu odskočila lopta. Nemci bez väčších problémov dotiahli zápas do víťazného konca, hoci v nadstavenom čase Bedoyovu nebezpečnú strelu zblokoval Lahm. Aj Američania sa napriek prehre a vlažnému výkonu tešili z postupu do osemfinále.

Portugalsko zdolalo Ghanu v rozlúčke so šampionátom

Futbalisti Portugalska zvíťazili nad hráčmi Ghany 2:1 vo štvrtkovom zápase G-skupiny na XX. majstrovstvách sveta v Brazílii. Úvodný gól na Estádio Nacional Mané Garrincha v Brasílii strelil v 31. min ghanský stopér John Boye, ktorý po centri Portugalčana Miguela Velosa nešťastne prekonal vlastného brankára Fataua Daudu. V 57. min vyrovnal presnou hlavičkou Asamoah Gyan, desať minút pred koncom zabezpečil Portugalčanom jedinú výhru na turnaji kanonier Realu Madrid Cristiano Ronaldo.

Portugalsko ziskom troch bodov preskočilo Ghanu v tabuľkovom poradí "géčka", no obsadilo len tretiu pozíciu. S postupu do osemfinále sa tešili Nemci a Američania, Európania zvíťazili vo štvrtkovom vzájomnom stretnutí 1:0 a triumfovali v G-skupine.

Portugalsko - Ghana 2:1 (1:0)

Góly: 31. J. Boye (vlastný), 80. Cristiano Ronaldo - 57. Asamoah Gyan, ŽK: 90.+ Joao Moutinho - 39. Afful, 55. Waris, 78. J. Ayew, rozhodovali: Shukralla - Tulefat, Saleh (všetci Bahr.), 67 540 divákov

Portugalsko: Beto (89. Eduardo) - Joao Pereira (61. Varela), Pepe, Bruno Alves, Miguel Veloso - Joao Moutinho, William Carvalho, Rúben Amorim - Nani, Cristiano Ronaldo - Éder (69. Vieirinha)
Ghana: Dauda - Afful, J. Boye, Jonathan Mensah, Kwadwo Asamoah - Atsu, Rabiu (76. Acquah), Agyemang-Badu, A. Ayew (81. Wakaso Mubarak) - Waris (71. J. Ayew), Asamoah Gyan

Už po piatich minútach hry mohol otvoriť skóre portugalský kanonier Cristiano Ronaldo, jeho pokus z pravej strany prekvapil gólmana Daudu a opečiatkoval brvno. O sedem minút neskôr opäť nepochodil hráč Realu Madrid, jeho priamy kop vyrazil ghanský brankár mimo priestoru svojej svätyne. Po dvadsiatich minútach sa mohlo meniť skóre v prospech Portugalska i Ghany - najskôr tretíkrát neuspel Cristiano Ronaldo, ktorého hlavičku zo šiestich metrov zneškodnil vynikajúcim zákrokom Dauda, na druhej strane sa nepresadil Asamoah Gyan zoči-voči brankárovi Betovi. V 31. min sa Portugalsko tešilo z úvodného gólu. Center Velosa z ľavej strany usmernil za chrbát Daudu stopér Ghany Boye, od jeho kolena sa lopta odrazila postupne do brvna a ľavej žrde do siete. O tri minúty neskôr mohol zvýšiť rozdiel v skóre Amorim, ale z hranice šestnástky trafil len bočnú sieť Daudovej bránky.

Ghančania sa vrátili do hry o víťazstvo v 57. min, center Kwadwa Asamoaha usmernil hlavou do portugalskej bránky Asamoah Gyan - 1:1. O štyri minúty strelec vyrovnávajúceho gólu ideálne našiel v pokutovom území Warisa, jeho nepresná hlavička neposunula Ghanu na postupovú pozíciu číslo dva v rámci G-skupiny. V 69. min vyskúšal šťastie strelou z diaľky striedajúci Portugalčan Varela, jeho pokus letel nad bránku Ghany. Desať minút pred koncom riadneho hracieho času potrestal zaváhanie brankára Daudu Cristiano Ronaldo, ktorý nekompromisne poslal loptu k ľavej žrdi - 2:1. Ten istý hráč mohol o dve minúty neskôr prakticky rozhodnúť o víťazovi duelu, nepremenil však vynikajúcu pozíciu v pokutovom území. V nadstavenom čase Ronaldo nepremenil ešte dve výborné príležitosti, Ghančania však už výhru Portugalčanov neohrozili.

Konečná tabuľka G-skupiny:
1. Nemecko 3 2 1 0 7:2 7 - postup do osemfinále
2. USA 3 1 1 1 4:4 4 - postup do osemfinále
3. Portugalsko 3 1 1 1 4:7 4
4. Ghana 3 0 1 2 4:6 1

Súvisiace články