Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kolumbia zničila Japonsko, Samarasova penalta rozosmutnila Drogbovcov
Zdielať na

Kolumbia zničila Japonsko, Samarasova penalta rozosmutnila Drogbovcov

FORTALEZA / Futbalisti Grécka vyhrali len druhý zápas v histórii na majstrovstvách sveta a vďaka úspechu 2:1 nad Pobrežím Slonoviny na štadióne Castelao vo Fortaleze sa tešili z postupu z druhého miesta C-skupiny do osemfinále šampionátu 2014.

O všetkom rozhodol v nadstavenom čase druhého polčasu z pokutového kopu Jorgos Samaras. Gréci pred štyrmi rokmi zdolali v JAR iný africký tím Nigériu 2:1, teraz sa tešili z troch bodov proti Pobrežiu Slonoviny a prvýkrát v histórii sa dostali ďalej zo základnej časti. Navyše, Grécko len druhýkrát z deviatich súbojov na MS dokázalo skórovať. V nedeľu 29. júna nastúpia Gréci v osemfinále o 22.00 SELČ proti Kostarike.

Skóre duelu na štadióne vo Fortaleze otvoril 42. min striedajúci Andreas Samaris. Portugalský tréner gréckeho mužstva Fernando Santos musel v úvodnej štyridsaťpäťminútovke dvakrát striedať - v dvanástej minúte zraneného Panajotisa Koneho nahradil gólový strelec Samaris a v 24. min tiež zdravotne indisponovaného brankára Orestisa Karnezisa vymenil Panajotis Glykos. V druhom polčase vyrovnal Bony Wilfried, ale v nadstavenom čase rozhodol o výhre Grécka z pokutového kopu Jorgos Samaras.

Futbalisti Pobrežia Slonoviny nastúpili v utorok s čiernymi páskami na rukávoch na počesť Ibrahima Tourého, zosnulého brata reprezentantov Kola a Yayu Touréovcov. Najmladší z bratskej trojice minulý štvrtok prehral boj s rakovinou. Africkému tímu stačil na postup do osemfinále aj bod, ale napokon sa mu ho nepodarilo získať.

C-skupina:

FORTALEZA

Grécko - Pobrežie Slonoviny 2:1 (1:0)

Góly: 42. Samaris, 90.+ Samaras (z pok. kopu) - 74. Wilfried Bony, ŽK: 37. D. Drogba, 62. Kalou, 70. Serey Die (všetci Pobr. Slon.), rozhodovali: Vera - Lescano, B. Romero (všetci Ekv.)

Grécko: Karnezis (24. Glykos) - Torosidis, Manolas, Papastathopulos, Holebas - Karagunis (78. Gekas) - P. Kone (12. Samaris), Maniatis, Christodulopulos, Samaras - Salpingidis
Pobrežie Slonoviny: Barry - Aurier, Kolo Touré, Bamba, Boka - Tioté (61. Wilfried Bony), Serey Dié - Kalou, Yaya Touré, Gervinho (83. Sio) - D. Drogba (78. Diomande)

Stretnutie neprinieslo veľa futbalovej krásy a bolo dlho nezáživné. Gréci i hráči Pobrežia Slonoviny vychádzali zo zabezpečenej a veľmi kompaktnej obrany a pred oboma bránkami chýbal väčší vzruch. Akcie sa končili už ďaleko pred nebezpečnými zónami. Gréci podobne ako v zápase s Japonskom museli v prvom polčase dvakrát nútene striedať. Najskôr svalové problémy vyradili z hry v 12. min Panagiotisa Koneho a potom odstúpil aj brankár Karnezis. V 33. min po rýchlom brehku napálil tvrdo do brvna Holebas, potom jeho spoluhráč Karagunis obstrelil múr, ale brankár Barry bol pripravený. V 42. min sa európsky tím dočkal, po chybe pri rozohrávke súpera našiel Samaras presne Andreasa Samarisa, ktorý prekonal osamotený brankára Barryho - 1:0. Bol to len tretí gól Grécka v histórii svetových šampionátov.

Hráči Pobrežia Slonoviny sa začali viac snažiť, ale aj ďalšiu nebezpečnú príležitosť si vybojovali Gréci. V 54. min dostal priesto Christodulopulos, ale z dobrej pozícii na hranici pokutového územia mieril vedľa. Neskôr nebezpečne pálil Salpingidis. Hra výrazne ožila a zrýchlila sa na oboch stranách. Afričania hrozili, ale ich akciám chýbala lepšia koncovka. V 65. min trafil brvno grécky hráč Jorgos Karagunis a potom tesne ponad hornú konštrukciu bránky mieril z priameho kopu jeho spoluhráčChristodulopulos. V 74. min vypukla radosť v tábore Pobrežia Slonoviny, Serey Die vysunul kolmicou Gervinha, ktorý našiel Bonyho Wilfrieda a ten poslal loptu do siete - 1:1. Hráči Pobrežia Slonoviny sa už videli v osemfinále, ale v úvode trojminútového nadstaveného času fauloval Serey Diém v pokutovom území Samarasa a z nariadeného pokutového kopu rozhodol Samaras.

Kolumbia s prehľadom vyhrala C-skupinu

Futbalisti Kolumbie sa s plným počtom deviatich bodov stali suverénnymi víťazmi základnej C-skupiny na XX. majstrovstvách sveta v Brazílii. "Los Cafeteros" vo svojom záverečnom vystúpení pred vyraďovacou časťou šampionátu zdolali v utorok v Arene Pantana v meste Cuiabá Japoncov presvedčivo 4:1 (1:1), keď sa po zmene strán dvakrát strelecky presadil útočník Jackson Martínez. Pre Ázijčanov sa turnaj skončil, v Brazílii získali jeden bod za bezgólovú remízu s Grékmi.

Japonsko - Kolumbia 1:4 (1:1)

Góly: 45.+ Okazaki - 55. a 82. Jackson Martínez, 17. Cuadrado (z pok. kopu), 90. James Rodríguez, ŽK: 16. Konno - 63. Guarín, rozhodovali: Proenca - Miranda, Trigo (všetci Portug.)

Japonsko: Kawašima - Učida, Jošida, Konno, Nagatomo - Aojama (62. Jamaguči), Hasebe - Okazaki (69. Kakitani), Honda, Kagawa (85. Kijotake) - Okubo
Kolumbia: Ospina (85. Mondragón) - Arias, C. Valdés, Balanta, P. Armero - Cuadrado (46. Carbonero), Mejía, Guarín, Quintero (46. James Rodríguez) - Jackson Martínez, A. Ramos

V prvom polčase mali prevahu Japonci, ale gólovo ju vyjadrili až na jeho konci. Po faule na Adriána Ramosa v pokutovom území sa v 17. min nepomýlil z pokutového kopu Cuadrado a futbalisti už napevno postupujúcej Kolumbie viedli. Ázijčania búšili do súpera, často strieľali, ale brankár Ospina bol pozorný. V 26. min Kagawa nepríjemne vystrelil k jeho pravej žrdi, bol však na mieste. Na rovnaké miesto mieril v 33. min Honda, pochodil však rovnako. V 37. min to Okubo skúšal nožničkami v pokutovom území po Učidovom centri, ale neúspešne. Ujal sa až Hondov center v nadstavenom čase prvého polčasu, ktorým našiel hlavu Okazakiho a ten bránený súperom skóroval.

Oživenie do hry juhoamerického zástupcu na MS priniesol po obrátke Jackson Martínez. Strelecky sa presadil v 55. aj 82. min a o víťazstve Kolumbijčanov nebolo pochýb. V záveru duelu ho ešte prikrášlil James Rodríguez.

Konečná tabuľka C-skupiny:
1. Kolumbia 3 3 0 0 9:2 9 - postup do osemfinále
2. Grécko 3 1 1 1 2:4 4 - postup do osemfináĺe
---------------------------------------
3. Pobr. Slonoviny 3 1 0 2 4:5 3
4. Japonsko 3 0 1 2 2:6 1

Súvisiace články