Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Päť gólov v sieti Casillasa. Španielsko s debaklom od Holandska!
Zdielať na

Päť gólov v sieti Casillasa. Španielsko s debaklom od Holandska!

SALVADOR / Futbalisti Holandska zvíťazili nad úradujúcimi svetovými šampiónmi Španielmi 5:1 v piatkovom zápase B-skupiny na XX. majstrovstvách sveta v brazílskom Salvadore.

Úvodný gól na štadióne Arena Fonte Nova strelil v 27. min stredopoliar "La Furia Roja" Xabi Alonso, ktorý premenil pokutový kop. Minútu pred koncom prvého polčasu vyrovnal hlavičkou Robin van Persie po centri z polovice ihriska v podaní Daleya Blinda. Po zmene strán skórovali už len Holanďania, v rozpätí jedenástich minút sa presadili Arjen Robben a Stefan de Vrij. Na 4:1 upravil po chybe brankára Ikera Casillasa svojím druhým presným zásahom Van Persie. Konečnú podobu výsledku určil po individuálnom prieniku v 80. min krídelník Robben.

Holanďania figurujú zásluhou zisku troch bodov na čele tabuľkového poradia B-skupiny. Účastníkmi "béčka" sú aj Čile a Austrália, ich piatkový vzájomný zápas v meste Cuiabá sa začne o 24.00 h SELČ.

B-skupina:

Španielsko - Holandsko 1:5 (1:1)

Góly: 27. Xabi Alonso (z pok. kopu) - 44. a 72. Van Persie, 53. a 80. Robben, 64. S. de Vrij, ŽK: 65. Casillas - 25. J. de Guzmán, 41. S. de Vrij, 66. Van Persie, rozhodovali: Rizzoli - Faverani, Stefani (všetci Tal.)

Španielsko: Casillas - Azpilicueta, S. Ramos, Piqué, J. Alba - Xabi Alonso (63. Pedro Rodríguez), Busquets - David Silva (78. Fábregas), Xavi Hernández, Iniesta - Diego Costa (62. F. Torres)
Holandsko: Cillessen - Janmaat, Martins Indi, Vlaar, S. de Vrij (77. Veltman), Blind - N. de Jong, Sneijder, J. de Guzmán (62. Wijnaldum) - Van Persie (79. Lens), Robben

Úvodnú príležitosť zápasu nevyužil vo 8. min holandský stredopoliar Sneijder, ktorý sa po prihrávke od Robbena rútil sám na brankára Casillasa, no gólmana Realu Madrid strelou z hranice šestnástky neprekonal. Španieli sa usilovali prekonať defenzívu súpera presnými prihrávkami, po jednej z nich sa v 13. min dostal k zakončeniu útočník s brazílskymi koreňmi Diego Costa, neohrozil však bránku Holandska. O sedem minút neskôr mohol skórovať David Silva, v dobrej pozícii sa ešte neúspešne pokúsil o prihrávku. V 26. min spadol v šestnástke Diego Costa, taliansky rozhodca Rizzoli nariadil pokutový kop a ten premenil Xabi Alonso - 1:0. Dve minúty pred koncom úvodnej časti hry mohol pridať druhý gól Španielov David Silva, ale skvelým zákrokom mu radosť zmaril brankár Cillessen. V predposlednej minúte udreli Holanďania, center Blinda usmernil do bránky hlavou Van Persie a vyrovnal na 1:1.

Po zmene strán posunul "Oranjes" do vedenia v 53. min Robben, ktorý sa uvoľnil cez Piquého a prekonal Casillasa. O sedem minút neskôr napálil loptu do brvna Van Persie. Holanďania si naďalej vytvárali príležitosti a zaskočeným Španielom uštedrili tretí úder - v 64. min skóroval po centri Sneijdera stopér De Vrij. O tri minúty dostal loptu do siete Holandska David Silva, ale jeho gólovú radosť zmaril ofsajdový verdikt rozhodcov. V 72. min sa svojho druhého gólu v Brazílii dočkal Van Persie, ktorý využil zaváhanie Casillasa pri rozohrávke a skóroval do prázdnej bránky - 4:1. Útočníka Manchestru United napodobnil Robben, druhý gól krídelníka nemeckého Bayernu Mníchov padol v 80. min po tom, čo sa Holanďan pohral s brániacimi hráčmi aj gólmanom Casillasom. Poltucet v španielskej sieti mohol zavŕšiť striedajúci Wijnaldum, ale Casillas predviedol vynikajúci zákrok. Poslednú príležitosť na skórovanie nevyužil útočník Španielska Torres, ktorý v stopercentnej pozícii nezasunul loptu do opustenej bránky Holanďanov.

Súvisiace články