Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Niekdajší šampióni proti sebe v Amazonskom pralese
Zdielať na

Niekdajší šampióni proti sebe v Amazonskom pralese

MANAUS / Veľká horúčava, nadmerná vlhkosť a nekvalitný trávnik sú faktory, ktoré do značnej miery ovplyvnia duel dvoch bývalých majstrov sveta vo futbale Anglicka a Talianska na XX. svetovom šampionáte v Brazílii.

Zápas sa uskutoční v sobotu 14. júna s úvodným výkopom o 24.00 h SELČ v Manause, ktorý sa nachádza v Amazonskom dažďovom pralese. Z pozície hlavného arbitra ho povedie Holanďan Björn Kuipers, na čiarach mu budú pomáhať krajania Sander van Roekel a Erwin Zeinstra.

Manaus je najexotickejšie mesto z dvanástich dejísk tohtoročných MS a hneď v úvodnej fáze turnaja privíta stretnutie druhej najúspešnejšej krajiny z pohľadu počtu titulov Talianska (4 primáty v rokoch 1934, 1938, 1982, 2006) s kolískou futbalu Anglickom, ktoré dominovalo na svetovom šampionáte v roku 1966. Skupinová fáza MS 2014 ponúkne len tri duely, v ktorých sa stretnú niekdajší majstri sveta, zhodou okolností všetky budú v "déčku", keďže jeho členom je aj dvojnásobný šampión Uruguaj (1930, 1950).

Ani jeden z dvojice európskych tímov nepricestoval do Brazílie v úlohe favorita podujatia, no na veľkých turnajoch najmä Taliani pravidelne dosahujú kvalitné výsledky. Lídrami "azúrovej squadry" sú špílmacher Andrea Pirlo a nevyspytateľný kanonier s ghanskými koreňmi Mario Balotelli. Albión povedú za úspechom "motorová myš" Wayne Rooney a srdciar na pohľadanie Steven Gerrard. Všetci budú mať na ihrisku čo robiť, keďže predpoveď počasia hlási v čase súboja teplotu okolo 32 stupňov Celzia, vlhkosť bude určite minimálne na hranici 80 percent a samotný správca priznal, že trávnik na štadióne Arena da Amazonia pre niečo vyše 40-tisíc divákov je v zlom stave.

Angličania strávili pred príchodom do Brazílie pár dní v slnečnom Miami, kde sa svojským spôsobom pripravovali na extrémne podmienky. Hoci im tam pršalo, trénovali aj v horúčavách s niekoľkými vrstvami oblečenia, aby sa čo najlepšie pripravili na úmorné počasie. Taliani sa zase pripravovali v saune. Teraz musia obe futbalové veľmoci zaostriť nielen na podmienky, ale i na silné stránky súpera. "Je dôležité, aby sme dobre pokryli Pirla a nedali mu veľa priestoru. Tento hráč dokáže rozhodnúť zápas," varoval kapitán Angličanov a na klubovej úrovni ikona FC Liverpool Gerrard. Pre 35-ročného špílmachra "squadry" Pirla môže byť šampionát v Brazílii posledným veľkým turnajom v kariére. "Cítim, že starnem, čoskoro budem nepoužiteľný," žartoval majster stredu poľa vo farbách Juventusu Turín a potom vážnejšie dodal: "Skutočne už nie som najmladší. Ak dostanem pozvánku do reprezentácie, vždy rád prídem. Ale keď raz zacítim, že už na to nemám, radšej zostanem doma."

Súvisiace články