Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Van Gaal oficiálne trénerom Manchestru United
Zdielať na

Van Gaal oficiálne trénerom Manchestru United

Zdroj: noviny.sk/sita

MANCHESTER / Futbalistov Manchestru United povedie v pozícii hlavného trénera Holanďan Louis van Gaal.

Vedenie červených diablov ho vymenovalo do funkcie oficiálne v pondelok. S United sa Van Gaal dohodol na podmienkach zmluvy na tri roky, oficiálne začne svoju prácu v Manchestri po skončení svetového šampionátu v Brazílii. Pomáhať mu budú v pozícii asistentov doterajší dočasný kouč Ryan Giggs s Fransom Hoekom a Marcelom Boutom.

"V osobe Louisa van Gaala sme získali jedného z najlepších súčasných trénerov. Počas kariéry dosiahol množstvo úspechov a teraz môže napísať novú kapitolu v United," uviedol v klubovom vyhlásení viceprezident Ed Woodward. "Vždy som si želal pracovať v Premier League. Byť trénerom Manchestru United, najväčšieho klubu na svete, ma robí veľmi hrdým. Viedol som tímy na Old Trafforde už v minulosti a viem, že je to neskutočná aréna. Klub má vysoké ambície, ja mám vysoké ambície. Spoločne by sme mohli napísať históriu," povedal van Gaal.

Na MS na lavičke oranjes

Šesťdesiatdvaročný Holanďan bude mať do konca majstrovstiev sveta v Brazílii povinnosti pri reprezentácii oranjes. Oficiálne sa stal nástupcom odvolaného Škóta Davida Moyesa. V závere ročníka viedol United dočasne Ryan Giggs. Holanďan podľa správ viacerých denníkov bude mať k dispozícii 100 miliónov eur na nákup nových hráčov. Rovnakú sumu bude môcť využiť potom aj v ďalšom prestupovom období.

Päťdesiatročný Moyes prebral tím z Old Traffordu pred začiatkom tejto sezóny po Alexovi Fergusonovi, ktorý odstúpil z postu šéfa realizačného tímu po 27 rokoch. Moyes však nedokázal so svojimi zverencami nadviazať na úspechy jeho predchodcu a tri kolá pred koncom Premier League na lavičke skončil. Moyes vlani podpísal kontrakt na šesť rokov, ale nevydržal vo funkcii ani jeden.

Okrem Van Gaala sa medzi nástupcami spomínali aj Nemec Jürgen Klopp, ale špekulovalo sa aj o návrate Sira Alexa Fergusona. Van Gaal plánoval pôvodne po šampionáte v Brazílii ukončiť trénerskú činnosť. Avizoval však, že v prípade ponuky z Premier League by svoje rozhodnutie zvážil. Pôvodne mal o jeho služby veľký záujem Tottenham Hotspur. Na klubovej úrovni naposledy pôsobil v Bayerne Mníchov v rokoch 2009 až 2011. Viedol aj AZ Alkmaar, Ajax Amsterdam a FC Barcelona. Informácie zverejnil web Guardianu.

Súvisiace články