Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Žilina odetá do farieb Bosny! Polícia uzavrela šesť úlíc
Zdielať na

Žilina odetá do farieb Bosny! Polícia uzavrela šesť úlíc

ŽILINA / Pre utorňajší zápas futbalovej reprezentácie Slovenska v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta 2014 do Brazílie proti Bosne a Hercegovine uzavreli v Žiline šesť ulíc.

Mimoriadne bezpečnostné opatrenia platia v meste už od pondelka a potrvajú do stredy, polícia zatiaľ zasahovať nemusela. Doprava je obmedzená na uliciach Hviezdoslavova, Kálov, Kysucká a Ľavobrežná, úplne uzavreté budú Športová a Uhoľná ulica.

Auto nechajte doma!

"Vjazd do týchto ulíc polícia umožní len vozidlám hromadnej prepravy osôb, vozidlám záchranných zložiek a hosťujúcim fanúšikom,“ povedala žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová s tým, že parkovanie bude obmedzené aj na uliciach Veľká Okružná a Kuzmányho. „Polícia nevylučuje, že podľa aktuálnej bezpečnostnej situácie budú uzavreté aj ďalšie komunikácie,“ dodala.

Polícia odporúča občanom, aby necestovali do centra mesta autami, ale využili iný spôsob prepravy, napríklad linkami mestskej hromadnej dopravy. Polícia neodporúča parkovať v centre mesta pre možnosť, že rozvášnení fanúšikovia poškodia autá, ale aj pre možný dopravný kolaps v meste.

Cetrum Žiliny patrí fanúšikom Bosny a Hercegoviny, ktorí budú mať jednoznačnú prevahu aj na štadióne pod Dubňom. Nielen celé centrum je odeté do modro-žltej farby. Viaceré podniky sú úplne zatvorené, alebo so skrátenou otváracou dobou...

Polícia v Žiline pripravená zakročiť aj na štadióne

Polícia považuje utorňajší večerný futbalový zápas medzi Slovenskom s Bosnou a Hercegovinou v Žiline (20.15) v rámci európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2014 za rizikový aj preto, že Slovenský futbalový zväz nezvládol sektorový predaj lístkov. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara policajné zložky, ktoré sa do Žiliny presunuli zo všetkých krajských riaditeľstiev, budú pripravené zakročiť aj na štadióne.

"Priamo na štadióne nebudú pôsobiť príslušníci policajného zboru, podľa zákona zabezpečuje bezpečný priebeh podujatia usporiadateľská služba. Budeme však pripravení zakročiť v každom okamihu, pokiaľ nebude usporiadateľská služba zvládať bezpečnosť na štadióne. Ale vzhľadom na doterajší vývoj predpokladám, že by k tomu vôbec nemuselo dôjsť,“ povedal na mimoriadnej tlačovej besede v Žiline prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar.

Polícia pre rizikovosť zápasu tiež upozornila Slovenský futbalový zväz, aby zvýšil pôvodne plánované počty usporiadateľskej služby. "Počas príprav na tento futbalový zápas sme zistili, že nebol dodržaný zákon. To porušenie spočíva v tom, že sa predali lístky nie sektorovým spôsobom, a teda hľadisko bude v istej časti zmiešané, čo je podľa nás rizikový faktor tohto podujatia. Preto sme niekoľkokrát požiadali usporiadateľa, aby sám zvýšil počty usporiadateľskej služby,“ povedal Gašpar.

Zatiaľ v Žiline bez výtržností

Napriek tomu, že časť fanúšikov Bosny dorazila na Slovensko už v pondelok, žiadne väčšie výtržnosti polícia nezaznamenala. Bosniaci nocovali nielen v Žiline, ale najmä v Bratislave a tiež v Banskej Bystrici. "Monitorujeme všetky trasy, ktorými sa presúvajú priaznivci hosťujúceho družstva, máme informácie už od hraničných priechodov s Maďarskom, Rakúskom, Českom a Poľskom o kapacitách, prípadne o stavoch, v akých prichádzajú priaznivci hosťujúceho klubu na územie Slovenskej republiky. Časť týchto priaznivcov už v pondelok nocovala na území Slovenskej republiky a zatiaľ musím konštatovať, že sme nezaznamenali žiadne vážnejšie narušenie verejného poriadku a všetko prebieha v súlade so zákonmi Slovenskej republiky," dodal policajný prezident s tým, že už na vstupe do Maďarska boli nejakí fanúšikovia vyložení z autobusov, lebo pricestovali v podnapitom stave.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

sita

Súvisiace články