Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bomba vybuchla v Zenici! Slováci vyhrali nad Bosnou
Zdielať na

Bomba vybuchla v Zenici! Slováci vyhrali nad Bosnou

ZENICA / Slovenskí futbaloví reprezentanti zvíťazili v Zenici 1:0 nad domácim tímom Bosny a Hercegoviny v piatkovom stretnutí G-skupiny európskej časti kvalifikácie o postup na futbalové MS 2014 do Brazílie.

Jediný gól duelu dosiahol v 77. minúte defenzívny stredopoliar Viktor Pečovský s prispením teču domáceho kapitána Emira Spahiča.

Najnebezpečnejším hráčom domáceho mužstva bol topkanonier Edin Džeko z Manchestru City, ktorý spálil niekoľko pološancí a o ďalšie ho pripravila pozorná slovenská defenzíva na čele s kapitánom Martinom Škrtelom a brankárom Jánom Muchom. Slovenský tím si na svoje konto pripísal prvý triumf v kalendárnom roku 2013.

Kvalifikácia MS 2014 - G-skupina:

Bosna a Hercegovina - Slovensko 0:1 (0:0)
Gól: 77. Pečovský, ŽK: 56. Šesták (Slovensko), rozhodovali: Rizzoli - Stefani, Faverani (všetci Tal.), 12 500 divákov

Bosna a Hercegovina: Begovič - A. Vršajevič (65. Višča), Bičakčič, Spahič, Lulič - Medunjanin (82. Hajrovič) - Pjanič, Misimovič (78. M. Stevanovič), Salihovič - Ibiševič, Džeko
Slovensko: J. Mucha ml. - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan - Pečovský, Kucka - Šesták (61. Jendrišek), Hamšík (72. Guédé), Weiss ml. - A. Nemec (86. Jakubko)

Domáci futbalisti začali podľa predpokladov mohutným náporom, ale Spahič, Medunjanin ani Džeko nedokázali dostať loptu do šestnástky pred brankára Muchu. Slovenský tím chcel zaskočiť defenzívu súpera niekoľkými výpadmi a centrami do pokutového územia, ale ani jeden z nich nevyústil v strelecký pokus na bránku. Nevôľu domácich tribún vyvolalo v 13. min rozhodnutie arbitra Rizzoliho, ktorý posúdil zákrok Pekaríka na Džeka v pokutovom území za "čistý" a nechal pokračovať v hre. Po štvrťhodine hry nepresne pálil Misimovič a vzápätí nepochodil z diaľky ani Pjanič. V 21. min pohrozil slovenský krídelník Weiss, ale po slalome medzi obrancami zakončil z hranice šestnástky vedľa Begovičovej bránky. O tri minúty neskôr sa predviedol brankár Mucha, keď pekným zákrokom zmaril príležitosť dobiedzajúcemu Džekovi. Hlavička Bičakčiča potom skončila tesne vedľa ľavej žrde gólmana SR. Na druhej strane "spálil" v 27. min obrovskú šancu po Hamšíkovom vynikajúcom mäkkom centri útočník Nemec. O sedem minút neskôr zakončoval z brejku Kucka, no brankár Begovič vytlačil loptu na roh. Tesne pred polčasovou prestávkou sa k zakončeniu nepredral opäť Džeko.

Po zmene strán pripravil domácich futbalistov o prvý gól Juraj Kucka, ktorý odkopol do bezpečia Džekovu hlavičku smerujúcu do bránky. V 54. min z ľavej strane nebezpečne centroval Lulič, ale Džeko nedostihol jeho prudkú loptu. Na druhej strane sa v úniku ocitol Hamšík, ale tiesnený Spahičom sa nedostal k zakončeniu. Obrovskú šancu spálil v 59. min Weiss, ktorý po spolupráci s Nemcom a Hamšíkom unikol domácej obrane, ale zakončil vedľa bránky súpera. O chvíľu opäť futbalista Olympiakosu Pireus zakončil spoj pokus, no iba do rúk Begoviča. V 64. min to skúsil z diaľky Pečovský, ktorého strelu vytlačil brankár domácich na roh. Domácich búrlivých fanúšikov "umlčal" v 77. min práve Pečovský, ktorého prízemnú strelu ľavačkou usmernil do vlastnej bránky Spahič - 0:1. Po sérii striedaní sa hráči Bosny a Hercegoviny snažili čo najskôr vyrovnať, ale v 88. min mieril Pjanič z priameho kopu nad. Definitívnu bodku za duelom mohol dať v nadstavenom čase Jendrišek, ale z hranice šestnásky trafil iba bočnú sieť.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

sita, BaH-Slovensko

sita, radosť Slovenska v Zenici

Súvisiace články