Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Švento (28): Receptom na úspech kolektívna práca a bojovnosť
Zdielať na

Švento (28): Receptom na úspech kolektívna práca a bojovnosť

Zdroj: web - Dušan Švento

BRATISLAVA / Slovenský futbalový reprezentant a hráč rakúskeho tímu Red Bull Salzburg Dušan Švento považuje dobrú kolektívnu prácu a bojovnosť za cestu, ktorá by mohla viesť v Zenici proti domácej Bosne a Hercegovine k dosiahnutiu úspešnému výsledku v piatkovom zápase G-skupiny európskej časti kvalifikácie MS 2014.

Dvadsaťosemročný rodák z Ružomberka (nar. 1. 8. 1985) však zároveň vie, kto bude na štadióne Bilino Polje favoritom duelu. Bosna a Hercegovina je so 16 bodmi po šiestich odohraných kolách lídrom G-skupiny s trojbodovým náskokom pred Gréckom, tretie v hodnotení Slovensko má už sedembodový odstup.

"V dvojzápase proti nám budú chcieť Bosniaci urobiť posledný krok, aby sa dostali priamo na svetový šampionát do Brazílie. My máme teraz tiež poslednú šancu, ako zlepšiť súčasné postavenie a získať nejaké body, ktoré vyslovene potrebujeme. Bude to však nesmierne náročná úloha, ale pred stretnutím je to 50 ku 50," uviedol Dušan Švento a pokračoval: "Najlepším receptom je podať dobrý, kolektívny výkon, vzhľadom na ich ofenzívnu silu najmä v defenzíve, ale niečo vymyslieť aj vpredu. Cesta k úspechu vedie aj cez príkladnú bojovnosť. Bolo by perfektné, keby sme strelili prvý gól a tým získali sebavedomie. Pokiaľ každý hráč predvedie to, na čo má, myslím si, že máme skutočne dobrý kolektív, aby sme mohli niečo získať aj v Zenici. Hoci každý si je vedomý, že Bosna a Hercegovina je favoritom našej skupiny."

Uspejeme v Zenici ?

Podľa slov slovenského univerzála ľavej strany ihriska môže byť súčasné postavenie Bosniakov pre SR aj výhodné. "My sme ako favoriti nastúpili v kvalifikácii tento rok doma s Litvou a v Lichtenštajnsku (oba duely sa skončili nerozhodne 1:1). Tieto zápasy sme chceli a mali vyhrať, no nepodarilo sa nám to, čo je obrovská škoda. V piatok to môže byť v tomto smere z nášho pohľadu výhodnejšie, keďže všetci očakávajú triumf Bosny. Na druhej strane neviem, či im bude úloha favorita a domáce prostredie zväzovať nohy. Skôr si myslím, že si uvedomujú svoju kvalitu v ofenzíve, veria si. Veľa bude závisieť aj od nášho vstupu do zápasu. V Zenici bude určite výborná kulisa, mne sa hrá vždy super vo vyhecovanej atmosfére, na stretnutie sa teším," vyjadril sa ďalej bývalý hráč Ružomberka a Slavie Praha, ktorý z hráčov Bosny najlepšie pozná kanoniera Edina Džeka. "Hral som proti nemu ešte počas spoločného pôsobenia v Česku, keď si Edin obliekal dres Teplíc," poznamenal D. Švento.

Šventov členok už v poriadku

Šikovný slovenský ľavonohý obranca či krídelník mal v ostatnom období zdravotné problémy s členkom. Po vystrábení zo zranenia nedostal veľa príležitostí na trávniku v drese Salzburgu: naposledy v lige proti Rapidu Viedeň nastúpil v 90. min, predtým nehral v odvete play-off Európskej ligy UEFA vo Vilniuse. "Problémy s väzmi v členku sa ťahali dlhšie, vôbec mi to neprospievalo po psychickej stránke. Predchádzajúci týždeň však už bol dobrý, som rád. Cítim sa zdravý a pripravený na duel proti Bosne," dodal Dušan Švento.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články