Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Muamba (24) sa vrátil na White Hart Lane, ďakoval a plakal
Zdielať na

Muamba (24) sa vrátil na White Hart Lane, ďakoval a plakal

Emotívny moment sa odohral v prestávke medzi polčasmi štvrtkového zápasu Európskej ligy UEFA medzi domácom Tottenhamom a slovinským Mariborom (3:1).

Fabrice Muamba prvýkrát znova vkročil na ihrisko, z ktorého ho v marci tohto roka odvážali za dramatických okolností po srdcovej príhode. Bývalý stredopoliar Boltonu Wanderers 17. marca vo štvrťfinálovom dueli FA Cupu proti Tottenhamu skolaboval priamo na ihrisku, pričom jeho srdce prestalo biť až na 78 minút. Zachránila ho iba rýchla pomoc zdravotníkov a napokon sa úplne zotavil, ale na odporúčanie lekárov sa v auguste rozhodol nepokračovať v kariére profesionálneho futbalistu.

Emotívny návrat na štadión

Muamba vo štvrtok zamieril priamo k miestu, kde pred takmer ôsmimi mesiacmi bojoval o život a so slzami v očiach sa prihovoril divákom. "Chcem sa poďakovať všetkým vám, priaznivcom Spurs, ktorí ste tu vtedy boli a modlili sa za mňa. Boli ste fantastickí, nikdy na vás nezabudnem," zneli slová 24-ročného rodáka z niekdajšieho Zairu (dnes Demokratická republika Kongo), ktoré publikum na White Hart Lane odmenilo dlhotrvajúcim potleskom postojačky.

Lekári zachraňovali Muambu na ihrisku 20 minút

Lekárske tímy Tottenhamu a Boltonu sa o záchranu Muambovho života usilovali priamo na ploche viac ako 20 minút, hlavný rozhodca Howard Webb zápas vtedy predčasne ukončil v 42. min a dohrali ho v inom termíne. Aj vďaka rýchlemu zásahu futbalista ako zázrakom prežil a po štyroch týždňoch ho prepustili z nemocnice.

Odchovanec mestského konkurenta Arsenalu a bývalý reprezentant Anglicka do 21 rokov v júli niesol pochodeň s ohňom pre olympijské hry v Londýne. Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter mu ponúkol miesto v štruktúrach organizácie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita

Súvisiace články