Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Trnava víťazne, Slovan remizoval a Senica s prijateľnou prehrou v Nikózii
Zdielať na
Futbal

Trnava víťazne, Slovan remizoval a Senica s prijateľnou prehrou v Nikózii

Hneď tri slovenské futbalové tímy dnes hrajú v pohárovej Európe. Avšak ani jeden nemali diváci možnosť sledovať v televízii, či na internete.

Futbalisti FK Senica prehrali v štvrtkovom prvom zápase 2. predkola Európskej ligy UEFA 2012/2013 s cyperským klubom APOEL Nikózia na jeho pôde 0:2 (0:2). Domáci futbalisti si v úvodnom dejstve vypracovali štyri veľké príležitosti a dve z nich zužitkovali na gól. V 33. min sa presadil Aílton a v 40. min Alexandrou. Po zmene strán sa Záhoráci zlepšili. Po úvodnom tlaku APOEL-u začali viac útočiť a dostávali sa do šancí. Záver stretnutia bol v réžii Cyperčanov, ale Senica vďaka zákrokom Švengera už neinkasovala.

APOEL Nikózia (Cyp.) - FK Senica (SR) 2:0

Góly: 33. Aílton, 40. Alexandrou, ŽK: 3. Alexandrou, 61. Borda - 23. Masaryk, 30. Kóňa, 45. Švenger, rozhodovali: Gil - Sadczuk, Borkowski (všetci Poľ.)

APOEL Nikózia: Chiotis - Mário Sérgio, Borda, Zuela, Alexandrou - Hélio Pinto, Nuno Morais - Charalambides (77. Aloneftis), Benachour (76. H. Sousa), Manduca (90. Adorno) - Aílton
FK Senica: Švenger - Juraj Križko (84. M. Babic), Koutný, E. Brabec, Krajčík - Wijlaars, Kóňa - Varadi, Kalabiška (65. Frýdek), Jar. Diviš (59. R. Blackburn) - Masaryk

Do prvej príležitosti stretnutia sa dostal v 9. min Nuno Morais, lenže netrafil Švengerovu bránku. O tri minúty neskôr sa do veľkej šance rútil Aílton, no jeho strelu Švenger zlikvidoval. Po štvrťhodine hry sa prezentoval peknou strelou Seničan Krajčík, lenže nenamieril presne medzi tri žrde Chiotisovej brány. Podobne si o minútu neskôr počínal aj Jar. Diviš. Následne sa z protiútoku snažil senického gólmana prekvapiť Charalambides, lenže český gólman v drese FK Senica jeho pokus vyrazil do bezpečia. V 18. min Juraj Križko prvýkrát poslal strelu Seničanov do priestoru bránky domácich, Chiotis si s ňou poradil. Cyperčania potom zblokovali Krajčíkov projektil a v 32. min si s Masarykovým pokusom poradil pozorný Chiotis. Vzápätí Manduca netrafil senickú bránu pokus toho istého hráča potom Záhoráci zblokovali. V 33. min Benachour ideálne prihral do šance Aíltonovi, ktorý sa obtočil okolo obrancu Senice a strelou k vzdialenejšej žrdi otvoril skóre zápasu - 1:0. V 40. min zvýšil na 2:0 Alexandrou a ešte pred polčasovou prestávkou nenamierili presne Zuela ani Aílton.

V úvode druhej časti mal veľkú príležitosť Cyperčan Borda, no netrafil bránu hostí. Z následného protiútoku vyskúšal pozornosť Chiotisa Jaroslav Diviš. V 50. min si veľkú šancu vytvorili Seničania, ale Koutný trafil len do hornej žrde. Vzápätí sa v dobrej pozícii ocitol Aílton, ale nenamieril presne. Po následnom rohovom kope minul senickú bránu Borda a Manducovu strelu zblokovala obrana hostí. V tejto fáze sa hralo vo vysokom tempe, APOEL mal výrazný tlak a gólman Švenger veľa práce. V 55. min opäť netrafil Aílton, následne nepresne hlavičkoval Zuela. Potom si Seničania vytvorili prevahu a Chiotis musel byť v strehu pri dvoch pokusoch Masaryka. Cyperský brankár následne zlikvidoval aj príležitosť Ronalda Blackburna. Senica pokračovala v tlaku, lenže Kalabiška mieril vedľa brány. V 67. min vyskúšal pozornosť domáceho gólmana z priameho kopu Kóňa, ale neprekonal ho. Štvrťhodinu pred koncom sa opäť osmelili hostia, keď Charalambidesov pokus vyrazil Švenger a rovnako si senický brankár počínal aj pri šanci Hélia Pinta. Tesne pred koncom zápasu neúspešne skúšal pozornosť dobre rozchytaného Švengera obranca Borda a v úplnom závere si senický brankár poradil aj s pokusom Aíltona.

FC Spartak Trnava (SR) - Sligo Rovers (Ír.) 3:1 v II. polčase

Góly: 45. a 45.+ Mikovič, 38. Karhan - 68. Peers, ŽK: 35. Bicák, 88. Stožický, 90.+ Habánek, 90.+ Koubský - 47. Ventre, 63. Cawley, rozhodovali: Skjerven - Wiken, Midthjell (Nór.), 6832 divákov

Trnava: Filipko - Habánek, Čvirik, Janečka, Stožický - Michal Gašparík, Gross, Karhan, Bicák (84. Koubský) - Mikovič (71. Schranz), Tomaček (60. Pavelka)
Sligo: Rogers - Conneely, McGuinness, Peers, Gaynor (90. J. Henderson) - Cretaro (77. Millien), Ventre, N'do, Cawley, Boco - North

Futbalisti FC Spartak Trnava zvíťazili v štvrtkovom prvom zápase 2. predkola Európskej ligy 2012/2013 nad írskym tímom Sligo Rovers 3:1 (3:0). Zverenci trénera Pavla Hoftycha viedli po prvom polčase 3:0, keď skóre duelu otvoril v 38. min po rohu hlavou kapitán "červeno-čiernych" Miroslav Karhan a trnavské vedenie poistil dvoma gólmi tesne pred prestávkou Martin Mikovič. Hostia dokázali v druhom dejstve už len znížiť na rozdiel dvoch gólov, keď sa v 68. min presadil zo štandardnej situácie Gavin Peers. Odveta, v ktorej budú mať lepšiu východiskovú pozíciu Trnavčania, je na programe 26. júla v Írsku.

Už v 14. min sa po dobrom presingu trojice Tomaček, Mikovič a Karhan zmocnil lopty dôrazný Stožický a jeho tvrdá a dobre mierená strela z dvadsiatich metrov našla pripraveného gólmana Rogersa. O tri minúty neskôr sa po prvýkrát osmelili Íri, keď prudký center z pravej strany Cretara zrazil Stožický a klzká lopta len tesne míňala pravú žrď trnavskej bránky. Domáci boli stále pri chuti, sústredenou hrou dobíjali bránku írskeho mužstva, ale veľkým odporom bola dôrazná defenzívna hostí a ich vyčkávacia taktika. V 27. min sa dostalo Sligo do pokutového územia Trnavy, Cawley pätičkou našiel Cretara, ktorý tvrdou strelou len tesne minul cieľ. V 31. min napriahol z 30 m Gross, ale gólman Rogers sa akrobaticky vyznamenal. V 38. min sa trnavskí fanúšikovia tešili prvýkrát, keď po šiestom rohovom kope Stožického vyskočil najvyššie Karhan a presnou hlavičkou pod brvno otvoril skóre zápasu - 1:0. V 45. min využil Mikovič klzký terén, tečoval loptu do priestoru brány a nabiehajúci Peers ju už nestihol odvrátiť - 2:0. O minútu neskôr to bol opäť rýchly a dôrazný Mikovič, ktorý využil hrubú nepozornosť írskych obrancov, vystihol pomalú malú domov a z ostrého uhla zvýšil na 3:0. Celý prvý polčas sa v daždi niesol jednoznačne v réžii "červeno-čiernych".

Slovan Bratislava - Videoton FC  1:1 (1:1)

      Góly: 26. Šebo - 30. Oliveira. ŽK: Kladrubský - Oliveira, Gyurcsó. Rozhodovali: Nikolajev - Averjanov, Baryšnikov (všetci Rus.), 6248 divákov.

Slovan: Kováč - Bagayoko, Pauschek, Gorosito, Lukšík - Grendel (79. Mészáros), Kladrubský (66. Sabo), Milinkovič - Šebo, Halenár (86. Szarka), Peltier
Videoton: Božovič - Brachi, Vinicius, Caneira, Stopira - Tóth (88. Szekeres), Mitrovič - Gyurcsó (80. Balufo), Sándor, Oliveira - Nikolič (76. Torghelle)

V čase výkopu stretnutia sa už nad Pasienkami mraky po daždi rozostúpili, no hráči na oboch stranách sa museli vyrovnať s mokrým terénom, ktorý bol častou brzdou kombinácií. Slovan nastúpil v odvážnom rozostavení 4-3-3 a v úvode bol o niečo aktívnejším tímom, aj keď maďarský vicemajster iba vyčkával na vlastnej polovici. Na konci prvej štvrťhodiny sa hostia vytiahli prvýkrát z ulity. Sándor takmer vymyslel finálnu kolmicu na Nikoliča, no Gorosito vystihol jeho zámer. Prvú strelu medzi žrde vyslal následne hosťujúci Oliveira, no ani tá neprieniesla želaný vzruch. Hralo sa medzi šestnástkami a diania bolo minimum, oba fanúšikovské tábory sa však napriek tomu bavili skvele. Vlažné oťukávanie trvalo do 26. minúty. V súboji s dvojicou obrancov vybojoval vtedy v pravom rohu loptu Peltier, medzi zadákmi presne ocentroval a Šebo v páde aj s tečom trafil hosťujúcu sieť. Domáca radosť však netrvala dlho. Po nevydarenom pase Sándora na Niukoliča sa dostal k lopte na šestnástke Oliveira a zakrútil loptu chirurgicky presne do horného rohu Kováčovej brány - 1:1. Hostí vyrovnanie nakoplo, Nikolič pálil z diaľky, ale jeho dobrému pokusu chýbali decimetre. Do konca polčasu hra znovu znovu trochu ustala, v 40. minúte dal o sebe vedieť ďalším akrobatickým pokusom Šebo, tentokrát však minul.

Hneď po prestávke minúte dal o sebe vedieť Peltier, jeho hlavičku po rohu musel kryť pozorný Božovič. Na druhej strane nabil najaktívnejší hráč hostí Oliveira, no asi z 25 metrov tesne minul bránu. V ďalších sekvenciách bolo vidno snahu "belasých" strhnúť víťazstvo na svoju stranu, no do šancí sa to nepremietlo. Sĺubný bol prienik Grendela do šestnástky v 67. minúte, no stredopoliar dlho otáľal s centrom a jeho pád u Nikolajevovu píšťalku nerozozvučal. Hostia, akoby spokojní s remízou 1:1, sa znovu stiahli do "zákopov" a iniciatívu nechali úplne na hráčoch Slovana. Tým sa však už do konca stretnutia val prebiť nepodarilo a "Vidi" si tak po strelení gólu na pôde súpera svoju bratislavskú misiu úspešne splnil. V nadstavenom čase dokonca mohol šokovať Slovanistov striedajúci Torghelle, no Kováč remízu zachránil.

Ďalšie 1. zápasy 2. predkola EL 2012/2013:

Liepajas Metalurgs (Lot.) - Legia Varšava (Poľ.) 2:2 (1:1)

      Góly: 43. Leliuga, 81. Klava (z 11 m) - 20. Kucharczyk, 47. Kosecki, ČK: 68. Zirnis (Liepajas)
      /D. Kuciach /Legia) odchytal celý zápas/

Anži Machačkala (Rus.) - Honvéd Budapešť (Maď.) 1:0 (1:0)

      Gól: 22. Jucilei

Xäzär Länkäran (Azerb.) - Lech Poznaň (Poľ.) 1:1 (1:1)

      Góly: 5. Subasič - 19. Mozdzen, ČK: 90. Drewniak (Lech)

FC Naftan Novopolock (Bielor.) - CZ Belehrad (Srb.) 3:4 (0:3)

      Góly: 47. a 67. Gavrjuško (prvý z 11 m), 76. Žukovski - 9. a 69. Kasalica, 18. a 34. Milunovič

Milsami Orhei (Mold.) - FC Aktobe (Kazach.) 4:2 (2:1)

      Góly: 16. a 51. Boghiu, 33. Wellington, 87. Gheti - 8. Kapadze, 56. Smakov

Metalurgi Rustavi (Gruz.) - Viktoria Plzeň (ČR) 1:3 (1:2)

Patrik Hrošovský, Marek Bakoš a Marián Čišovský nesedeli ani lavičke náhradníkov, Matúš Kozáčik nechytal, Michal Ďuriš (všetci Plzeň) absolvoval celý duel

Inter Baku (Azer.) - Asteras Tripolis (Gréc.) 1:1 (0:0)

JJK Jyväskylä (Fín.) - FK Zeta (Č. Hora) 3:2 (2:2)

NK Olimpija Ľubľana (Slovin.) - Tromsö (Nór.) 0:0

sita

sita

sita

Zdielať na

Súvisiace články