Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
ME 2012: Nemci chcú prelomiť talianske prekliatie
Zdielať na

ME 2012: Nemci chcú prelomiť talianske prekliatie

Zdroj: sita, tréning Nemecka

Futbaloví fanúšikovia spoznaju vo štvrtok neskoro večer meno druhého finalistu XIV. majstrovstiev Európy v Poľsku a na Ukrajine.

V dueli na Národnom štadióne vo Varšave s úvodným výkopom o 20.45 h sa stretnú odvekí rivali Nemecko s Talianskom. Stretnutie povedie rozhodcovská pätica z Francúzska na čele so skúseným Stéphanom Lannoyom. Na čiarach mu budú pomáhať Frédéric Cano a Michael Annonier a za bránkami sa predstavia Fredy Fautrel s Ruddym Buquem.

Nemci márne hľadajú víťazný recept na veľkých turnajoch

Najzaujímavejším lajtmotívom v súbojoch týchto dvoch futbalovo vyspelých krajín je fakt, že "azúrová squadra" ešte nikdy neprehrala na veľkých turnajoch s "Nationalelf". Nemecko sa doteraz s Talianskom na MS alebo ME stretlo sedemkrát, pričom trikrát vyhralo mužstvo z Apeninského polostrova a štyrikrát sa meranie síl skončilo nerozhodne. "Chceme prepísať históriu a začať písať novú. Štatistiky, že sme Talianov nikdy na turnaji nezdolali, neriešime," vyhlásil tréner brankárov nemeckého výberu Andreas Köpke. Aj v celkovej bilancii vzájomných zápasov sú na tom lepšie Taliani, ktorí 14-krát vyhrali a 7-krát prehrali, deväť stretnutí nemalo víťaza. Nemci tiež prehrali oba doterajšie semifinálové zápasy s Talianmi vrátane toho na domácich MS 2006, keď bol súčasný kouč Joachim Löw asistentom hlavného trénera Jürgena Klinsmanna. Taliani získali v Nemecku svoj štvrtý titul svetových šampiónov, domáci výber skončil napokon na treťom mieste. "Nemci z nás majú strach, pretože vedia, že im môžeme prekaziť ich plány takisto ako v roku 2006. Budeme hrať tak ako doteraz, to je jediný spôsob ako môžeme vyhrať," uviedol špílmacher Andrea Pirlo.

Skvelá semifinálová bilancia Nationalelf

Nemci dokázali postúpiť zo šiestich semifinálových súbojov na ME do finále až v piatich prípadoch, na konte majú tri kontinentálne tituly. Taliansko má z ME jediný triumf (1968), pričom v doterajších štyroch semifinálových účastiach ani raz neskórovalo. Podľa historických štatistík by teda mal byť favorit Taliansko, ale aktuálna forma radí do tejto úlohy jeho semifinálového súpera. Nemci totiž zvíťazili v 15 súťažných stretnutiach po sebe a majú skvelú športovú formu. Štyrmi duelmi na ME 2012 prešli ako nôž maslom, keď si v základnej B-skupine poradili postupne s Portugalcami, Holanďanmi i Dánmi a vo štvrťfinále zdolali aj Grékov. Vo vynikajúcom svetle sa prezentuje najmä kanonier Mario Gómez, autor troch gólov na šampionáte. Aj Taliani predvádzajú pekné predstavenia. V základnej C-skupine remizovali so silnými Španielmi, nerozhodne hrali aj s Chorvátmi a potom zdolali Írov. Vo štvrťfinále prešli až v pokutovom rozstrele cez Angličanov a rozhodne neskladajú zbrane ani pred semifinálovým súbojom. "Nemci budú hrať trochu inak ako Angličania, nebudú len brániť, ale budú si utvárať aj šance. Myslím si, že všetci uvidíme v semifinále skvelý zápas," doplnil stredopoliar Juventusu Turín Pirlo.

Maggio si semifinále s určitosťou nezahrá

V drese Talianska určite nenastúpi trest si odpykávajúci Christian Maggio. Otázny je štart zranenej trojice Daniele De Rossi, Ignazio Abate a Giorgio Chiellini. "Všetci traja robia pokroky a my urobíme všetko pre to, aby mohli nastúpiť," vyhlásil tímový lekár Enrico Castellacci. De Rossi má problém so sedacím nervom, Abateho trápia svalové problémy na ľavej nohe a Chiellini má zranený zadný stehenný sval. Kormidelník "Nationalelf" sa bude spoliehať aj na Bastiana Schweinsteigera. Ten mal problémy s členkom, podľa aktuálnych informácií by však mal hrať. Löw v utorok povedal, že všetci hráči z kádra vrátane spomenutého záložníka sú pripravení nastúpiť na duel s Talianmi. "Bastian je emocionálnym lídrom mužstva a potrebujeme ho na ihrisku," poznamenal kouč Nemecka.

Na postupujúceho z tohto súboja čaká vo finále jeden z dvojice Portugalsko - Španielsko. Ich vzájomný zápas sa uskutoční v stredu v ukrajinskom Donecku.

Súvisiace články