Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tím snov! Mikronézia dostala 68 gólov vo dvoch zápasoch
Zdielať na

Tím snov! Mikronézia dostala 68 gólov vo dvoch zápasoch

PORT MORESBY / Keď futbalisti Mikronézie podľahli tímu Tahiti na Pacifických hrách 0:30, zrejme si vraveli, že horšie to už nemôže byť.

O dva dni neskôr však schytali výprask 0:38 od Fidži. Tento výsledok prekonal aj doteraz rekordné víťazstvo Austrálie nad Americkou Samoou 31:0 z kvalifikácie o postup na MS 2002, ibaže do historických štatistík sa zrejme nezapíše. Mikronézania štartujú na Pacifických hrách v Papua - Novej Guinee, ktoré sú aj olympijskou kvalifikáciou pre Rio de Janeiro 2016, s výberom do 23 rokov, ktorý Medzinárodná futbalová federácia zatiaľ oficiálne neuznala. Informuje o tom server BBC.

Napriek neuveriteľnému výsledku 0:38 tréner reprezentácie Mikronézie Stan Foster videl v medzinárodnom debute svojho mladého tímu aj pozitíva. "Po prestávke sme si počínali lepšie, dostali sme už len 17 gólov. Náš výkon v prvom polčase bol akýsi malátny, tak som vravel hráčom, aby zlepšili pohyb a viac si prihrávali,“ cituje Fostera server The Guardian.

Britský denník pripomína, že jednou z príčin zlepšeného výkonu Mikronézanov bolo po prvom polčase vystriedanie brankára Waltera Pengelbewa stredopoliarom Dominicom Gadadom. "Hráči súpera boli takí veľkí, nemali sme proti nim šancu. Je to pre nás zložité nastúpiť na takéto zápasy. My sa ešte len učíme hrať futbal,“ povedal Gadad, ktorý má 20 rokov a pochádza z dedinky na ostrove Yap. Futbal na bránky hral prvýkrát len pred troma týždňami. Mladík ešte doplnil, že po nádielke 0:38 proti Fidži mal lepší pocit ako po prehre 0:30 s Tahiti. Hráči Tahiti totiž po zápase predviedli bojový tanec haka, ktorým demonštrovali aj mentálnu prevahu nad zdecimovaným súperom, takpovediac svojou korisťou. "Oni nás zdolali a ešte si z nás aj robili žarty,“ dodal Gadad.

"Väčšina mojich hráčov pochádza z malých ostrovných dedín, kde sa futbal nehrá. Prehra s Tahiti 0:30 bola pre nich veľkým šokom. Rovnako zostali prekvapení z toho, že sa na nich pozerali ľudia, ktorí ich povzbudzovali. Snažil som sa ich upokojiť a dodať im trochu sebadôvery do ďalšieho zápasu,“ vyhlásil tréner Foster, ktorý je pôvodom Austrálčan.

Zatiaľ čo hráči Mikronézie po inkasovaných 68 góloch hľadajú na futbalovej mape sever (budú hrať ešte proti Vanuatu), futbalisti Fidži si užívajú svoj kus slávy. Piati ich hráči dosiahli hetrik a najväčšími hviezdami sa stali Antonio Tuivana s desiatimi a Christopher Wasasala so siedmimi gólmi. Tréner Juan Carlos však bol aj kritický. "Spálili sme množstvo šancí. Ktovie, koľko gólov sme mohli streliť, keby sme hrali zodpovedne s prihrávkami na jeden dotyk a nie zbytočne sólovali a naťahovali čas,“ cituje The Guardian kormidelníka Fidžanov.