Jasno
24°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
EL: Alkmaar s Charkovom chcú prekvapiť favoritov
Zdielať na

EL: Alkmaar s Charkovom chcú prekvapiť favoritov

Zdroj: sita, Schalke-Steaua Bukurešť

Po úvodných štvrťfinálových zápasoch futbalovej Ligy majstrov sa v posledný marcový týždeň prihlási o slovo aj tá istá fáza Európskej ligy 2011/2012, v ktorej sa predstavia až tri kluby zo Španielska.

Valencia cestuje k lídrovi holandskej Eeredivisie AZ Alkmaar, Atletico Madrid privíta Hannover 96 a šlágrom programu je druhý nemecko-španielsky duel medzi Schalke 04 Gelsenkirchen a Athleticom Bilbao. V zostávajúcom stretnutí si Sporting Lisabon zmeria sily s Metalistom Charkov. Všetky štvrtkové súboje sa začínajú v rovnakom čase o 21.05 SELČ, odvety sú na programe 5. apríla.

Z Bilbaa sa v tejto sezóne vyprofilovalo pohárové mužstvo. V Primera Division patrí baskickému tímu až 11. priečka, no náladu si zverenci argentínskeho trénera Marcela Bielsu napravujú na medzinárodnom poli. Po triumfe v základnej skupine, v ktorej účinkoval aj bratislavský Slovan, si Bilbao poradilo vo vyraďovacej fáze s Lokomotivom Moskva a v osemfinále zostal na jeho štíte favorizovaný Manchester United. Tomu Baskovia nedovolili uhrať ani bod. Schalke sa bude spoliehať najmä na holandského reprezentanta Klaasa-Jana Huntelaara, autora dvoch hetrikov vo vyraďovacej fáze a 9-gólového lídra kanonierov EL.

Od Alkmaaru sa v súboji s Valenciou zázraky nečakajú. Fínsky legionár Niklas Moisander však v rozhovore pre uefa.com odmietol vopred zložiť zbrane. "Doma sme silní. Verím, že dosiahneme dobrý výsledok a uchováme si nádej na postup aj pred odvetou. Nemyslím si, že vyhráme celú Európsku ligu. Pozrite sa na rozpočty klubov, kde sme my a náš súper. Naše šance odhadujem percentuálne na 30:70, ale nikde nie je napísané, že sa nemôžeme postarať o prekvapenie. Nič nie je nemožné," vyhlásil kapitán holandského tímu, ktorý už štvrtýkrát v histórii hrá vo štvrťfinále EL, resp. jej predchodcovi Pohári UEFA. Slová o sile Alkmaaru v domácom prostredí potvrdzujú aj štatistiky - AZ v posledných ôsmich zápasoch ani raz neprehral a až šesťkrát vyhral. Naopak, Valencia pôsobí mimo svojej bašty Mestally nevýrazne, keď na medzinárodnom poli vyhrala zo sedemnástich súbojov len jediný.

Atletico Madrid, víťaz premiérovej edície Európskej ligy v sezóne 2009/2010, sa proti Hannoveru 96 pokúsi o ôsmy nepretržitý domáci triumf v súťaži. Navyše jeho najbližší gól by mal poradové číslo 400 v rámci všetkých pohárových súťaží. Napriek menej skúsenému tímu, ktorý prešiel v posledných rokoch veľkou obmenou, je klub zo španielskej metropoly favoritom dvojzápasu.

Najväčším prekvapením štvrťfinálového zoskupenia je Metalist Charkov. Ukrajinský tím žne úspechy vďaka atraktívnej útočnej hre, o čom svedčí aj jeho 25 gólov (pozn. - v priemere 2,5 na zápas) v doterajšom priebehu Európskej ligy. Metalist sa opiera o enklávu legionárov z Južnej Ameriky - Brazílčanov Fininha, Edmara, Marlosa, Cleitona Xaviera a Taisona, či argentínsky kontingent zastúpený Cristianom Villagrom, Josem Ernestom Sosom, Juanom Manuelom Torresom, Sebastianom Blancom a Jonathanom Cristaldom. Sporting na ceste do štvrťfinále po fantastickom výkone vyradil hviezdny Manchester City a trúfa si po relatívne najprijateľnejšom žrebe pozrieť ešte ďalej, no v kabíne krotia prehnaný optimizmus. "Musíme si dať pozor na útočníkov Metalistu, ktorí strieľajú veľa gólov. Nesmieme prehliadnuť ani to, že gro mužstva nášho súpera tvoria hráči z krajín Južnej Ameriky a technicky sú na tom výborne. Ak postúpili do štvrťfinále, znamená to, že majú dobré mužstvo. Naším cieľom je však postúpiť do semifinále," citoval portál uefa.com obrancu Sportingu Joaa Pereiru.

1. zápasy štvrťfinále EL 2011/2012, štvrtok 29. marca (21.05 SELČ):

AZ Alkmaar - FC Valencia - rozhoduje: Martin Atkinson (Angl.)
Schalke 04 Gelsenkirchen - Athletic Bilbao - rozhoduje: Pedro Proenca (Port.)
Sporting Lisabon - Metalist Charkov - rozhoduje: Wolfgang Stark (Nem.)
Atletico Madrid - Hannover 96 - rozhoduje: Stephane Lannoy (Fr.)