Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Novými majiteľmi ŠK Slovanu sa stali Grafobal Group a.s. a skupina J&T
Zdielať na
Futbal

Novými majiteľmi ŠK Slovanu sa stali Grafobal Group a.s. a skupina J&T

Noví majitelia majú ambície premeniť Slovan na silný európsky klub

"Vlani na jeseň sme začali s pánom Černákom rokovať, keďže hľadal do Slovana strategického partnera. Napokon sme kúpili 90% akcií klubu a na zostávajúcich 10% akcií, ktoré dnes vlastní Sitno Holding, máme opciu," uviedol partner skupiny J&T Peter Korbačka, ktorý vzápätí adresoval predchádzajúcemu majiteľovi a prezidentovi klubu Ľudovítovi Černákovi uznanie za to, čo v ťažkom období urobil pre záchranu klubu.

Slovan však má pred sebou ďalšiu etapu - získanie titulu na blížiacom sa ročníku Corgoň ligy a návrat na európske pohárové trávniky. Predošlí majitelia preto hľadali silnejšieho partnera, ktorý by dokázal Slovanu zaistiť dostatočné zázemie a vstúpili tak do rokovania s J&T.

Po vykonaní hĺbkového auditu sa však ukázala potreba nielen finančného, ale aj strategického partnera. Uzavretím partnerstva s Ivanom Kmotríkom, ktorý vybudoval najúspešnejší futbalový klub v novodobej histórii Slovenska (Artmedia Petržalka - okrem dvoch majstrovských titulov sa myslí najmä jej úspešné ťaženie v Lige majstrov, pozn.), získal Slovan najlepšie podmienky pre dosiahnutie úspechov nielen na domácej, ale aj európskej úrovni.

Keďže práve spoločnosť J&T Credit Investments je aj oficiálnym majiteľom českého futbalového klubu Sparta Praha, z hľadiska účasti mužstva z Letnej a očakávaného prieniku Slovana do európskych pohárových súťaží by podľa kritérii Európskej futbalovej únie (UEFA) nemohli oba tímy s tým istým vlastníkom vystupovať na kontinentálnej klubovej scéne. "Vieme, že by hrozil konflikt záujmov. V prípade účinkovania Slovana v európskom pohári, s čím samozrejme rátame, nemôžeme figurovať ako majoritný akcionár. Keďže vlastníme aj Spartu Praha, potrebovali sme nájsť druhého partnera. Po dlhých úvahách sa ním stal Grafobal Group, a. s.," vysvetlil ďalej P. Korbačka.

Slovan Bratislava bude pracovať s rozpočtom 90 miliónov Sk (2,99 mil. €), spoločnosti Grafobal Group a J&T garantujú jeho krytie. Ďalších 50 mil. Sk (1,66 mil. €) sú noví majitelia pripravení investovať do posilnenia kádra.

"Naším cieľom je premeniť Slovan na silný európsky klub, stabilne pôsobiaci v pohárových súťažiach. Tieto ambície však nie je možné napĺňať iba nákupmi hráčov, ale stavať na kvalitnej mládežníckej základni, ktorá musí byť hlavnou zásobárňou špičkových futbalistov v A-tíme. Strednodobou víziou je účinkovať v Lige majstrov každý rok," dodal Peter Korbačka.

Zdielať na