Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Highlighty: Slovan so Žilinou nezaváhali, Trnava zakopla
Zdielať na

Highlighty: Slovan so Žilinou nezaváhali, Trnava zakopla

Zdroj: tasr - CL, Slovan-Prešov

V 22.kole futbalovej CL zdolal bratislavský Slovan Tatran Prešov na Pasienkoch 2:0. Rovnakým výsledkom zvíťazila B.Bystrica nad Ružomberkom.

ŠK Slovan Bratislava - 1. FC Tatran Prešov 2:0 (1:0)

Gól: 11. Smetana, 82. Piliev, ŽK: 39. Smetana, 62. Milinkovič, 76. Grendel - 44. P. Petráš, 84. V. Macko, rozhodoval: P. Hrčka - Vorel, Súkeníková, 2750 divákov

Slovan: Putnocký - Bagayoko, Dosoudil, Had, Čikoš - Grendel (86. Szarka), Kladrubský, Milinkovič (69. Piliev) - K. Mészáros, Smetana (73. Piroska), Halenár
Prešov: Jakub Diviš - Kolbas, Krajník, L. Štetina, Krob - P. Petráš (46. Piter-Bučko) - Papaj, V. Macko, P. Katona (58. Lisjuk), Zošák - Střihavka (68. Guba)

Futbalisti Slovana Bratislava potrebovali tri čisté gólové šance, aby v 11. min otvorili skóre tohto stretnutia. Už v 4. min. mladý Mészáros išiel sám na brankára hostí, ale Jakub Diviš mu loptu odkopol do autu. V 9. min Milinkovič potiahol loptu po krídle, no pred Mészárosom v poslednej sekunde zachránil na brankovej čiare Krob. Až v spomenutej 11. min sa gólovo presadil útočník "belasých" Smetana, ktorý hlavou trafil sieť hosťujúcej bránky. Bolo to po druhom rohovom kope domácich a obhajca titulu viedol 1:0. Na druhej strane v 13. min hosťujúci Střihavka ukážkovou hlavičkou z hranice pokutového územia trafil len brvno Putnockého svätyne. O minútu neskôr do strely úplne voľného Zošáka včas skočil Bagayoko. Mackovu bombu v 16. min z tridsiatich metrov obrana Slovana odvrátila na rohový kop a gól toho istého hráča Tatrana v 38. min neplatil pre postavenie mimo hry. V závere prvého dejstva rýchly Bagayoko predviedol ukažkový slalom s loptou, no pozorný Diviš vyrazil jeho polovysokú krížnu strelu.

Brankár Prešova s istotou chytil aj druhý strelecký pokus Bagayoka už po zmene strán v 55. min. Jakub Diviš bol pozorný aj o osem minút neskôr, a to pri priamom kope domácich. Ochranca prešovskej bránky vyhral aj ďalší súboj s Bagayokom a jeho krížny pokus v 72. min zneškodnil. Do Grendelovej strely v 78. min pohotovo vložil nohu striedajúci Piter-Bučko. Víťazstvo favorizovaných domácich poistil v 82. min ruský legionár Piliev, ktorý sa presadil do prázdnej bránky po prihrávke Halenára. V tom momente sa pred Divišom ocitli úplne voľní dvaja slovanisti. Na skóre zápasu nič nezmenili ani dve ďalekonosné strely Macka v úplnom závere a hosťom k dosiahnutí "čestného" úspechu chýbalo iba pol metra, keď Lisjuk nedostihol prudkú prihrávku spoluhráča na hranici malého vápna.

Vladimír Weiss st. (tréner Slovana): "Začali sme veľmi dobre, dali sme gól. Mladý Mészáros išiel potom sám na brankára, ale nedokázal premeniť svoju šancu. Postupne sa hra vyrovnala. Nebol to z našej strany pekný futbal. Dobré je aspoň to, že sme zvíťazili. Momentálne sme v akomsi hernom útlme, nekombinujeme tak dobre, ako by sme chceli. Viem, že je to všetko vec psychiky, pretože Slovan je pre každého súpera silnou motiváciou, ale tak to má byť, lebo v našom klube musia hráči podávať perfektné výkony. Som rád, že sme vyhrali 2:0. Z tohto pohľadu som s dnešným stretnutím spokojný."
Sergij Kovalec (tréner Prešova): "Bolo to dobré stretnutie, som spokojný s dianím na ihrisku. V zápase bolo veľa šancí i emócií. Hráčom sa nedarilo v zakončení, nevychádzala nám ani kombinácia vo finálnej fáze. V dueli si obe mužstvá vypracovali veľa šancí, no zostali nevyužité."

Dukla Banská Bystrica - MFK Ružomberok 2:0 (1:0)

Góly: 32. Marek Hlinka, 56. Augustín, ŽK: 59. Skalák (Ružomberok), rozhodovali: Chmura - E. Weiss, Bobko, 1680 divákov

Banská Bystrica: Belic - M. Turňa, Poljovka, Gyombér, T. Hučko - Marek Hlinka - M. Pančík, Augustín (75. M. Bažík), Brašeň (61. M. Kuzma) - Laksík (69. B. Ľupták), M. Matúš
Ružomberok: Hrdlička - P. Maslo, Kostelný, Greššák, M. Jurkemik (75. Š. Pekár) - Skalák (60. Markovič), J. Vavrík, Ďubek, J. Chovanec - M. Poliaček (46. Serečin)

Obidva tímy sa v regionálnom derby snažili od úvodu o ofenzívny futbal, čoho výsledkom boli sľubné príležitosti. V 5. min v šestnástke dobre vystrelil hosťujúci Vavrík, ale obranca Gyombér nepustil loptu do bránky. Na opačnej strane sa pekným pokusom prezentoval Pančík, brankár "Ruže" Hrdlička zasiahol. Liptáci mohli ísť do vedenia v 8. min. V dobrej pozícii bol Skalák, keď strieľal z pravej strany z rohu päťky, no dobre postavený Belic si pokryl žrď. Ružomberčanom po dvadsiatich minútach hry nevyšiel ani rýchly protiútok: Vavrík našiel kanoniera Masaryka, ale ten mieril zo šestnástky vedľa. Rovnako vychýlenú streleckú mušku mal o chvíľu aj banskobystrický Augustín. V 25. min si mohol už prekonaný Hrdlička v ružomberskej bránke vydýchnuť, pretože po dlhom pase Poljovku hlavičkoval dobre Matúš, ale lopta tesne minula ľavú žrď. Banskobystričanom to vyšlo až po polhodine hry. Gólovej situácii predchádzal rohový kop, domáci zadáci zostali v pokutovom území a po centri Turňu z pravej strany hlavičkoval presne vysoký Marek Hlinka - 1:0. Futbalisti Dukly mohli svoj náskok zvýšiť v 35. min - Augustínovu tvrdú strelu z priameho kopu z vyše 30-tich metrov mal Hrdlička plné ruky práce.

Aj hneď po zmene strán sa Banská Bystrica dostala do dobrej príležitosti, keď strieľal Hučko a s tečovanou loptou mal Hrdlička problémy. Ružomberčania mohli ťažiť po zmätkoch v domácej obrane: v 52. min sa dostala lopta k novému mužovi na ihrisku Serečinovi, ale ten pálil z výhodnej pozície vedľa. Domáci často hrozili, okupovali miestami pokutové územie hostí a vyplatilo sa. V 56. min z priameho kopu z takmer tridsiatich metrov poslal loptu aj za pomoci vetra do šibenice Augustín - 2:0. Liptáci sa snažili znížiť, konkrétne kanonier Masaryk v 66. min, z ľavej strany prízemnou strelou však na Belica nevyzrel a o pár minút po narážačke so Serečinom sa aktuálny "dvestovkár" so štartom v najvyššej súťaži ocitol pred bystrickým gólmanom zoči - voči, ale nebolo mu súdené skórovať ani z vyloženej šance. V 72. minúte neuspel ani Skalák. V 80. min mohol byť malým hrdinom Ružomberčan Š. Pekár, brankár Dukly Belic však dobre zasiahol. O dve minúty neskôr mal gól na kopačke Markovič, ale lopta išla tesne vedľa odkrytej domácej svätyne. Tlak hostí v závere silnel, problémy robil banskobystrickej obrane najmä aktívny Masaryk, ale pod Urpínom nemal na ružiach ustlané, chýbalo mu v zakončení neraz aj šťastie. Z 200. štartu za Duklu sa tak mohol napokon tešiť domáci Marek Bažík.

Štefan Zaťko (tréner Banskej Bystrice): "Musím sa hráčom poďakovať za prístup. Dodržali to, čo sme si povedali, i keď začiatok zápasu nám nevyšiel. Neboli sme v prechodovej fáze dostatočne rýchli a nebezpeční, nedarilo sa nám to najmä v úvode. Hráči cítili tlak, že musia zvíťaziť, ale postupom času sa to zlepšovalo a s rýchlim prechodom do útoku prišlo aj dobré zakončenie. To priklonilo misku váh na našu stranu, nie len z pohľadu výsledku ale i z herného prejavu. Druhý strelený gól už rozhodol o víťazstve a myslím si, že je úplne zaslúžené."
Aleš Křeček (tréner Ružomberka): "Gratulujem súperovi k víťazstvu, ktoré sme mu veľmi uľahčili. Podali sme veľmi zlý, bezkrvný výkon. Nedokážem si to vysvetliť. Moji hráči sa prispôsobili hre súpera, ktorý hral to, čo mu stačilo. V prvom polčase sme strácali lopty. Prvý inkasovaný gól vyplynul z našej zlej prihrávky, druhý zo straty lopty a ďalšej chyby. Aj keď sme mali viac striel, respektíve šancí či pološancí, nedokázali sme sa presadiť. Som sklamaný z výsledku i z výkonu hráčov."

MŠK Žilina - DAC 1904 Dunajská Streda 2:0 (1:0)

Góly: 21. Pich, 90+. Barčík, ŽK: 67. Laštovka, 78. Boya, 90. Kabele (všetci DAC), rozhodovali: Smolák - Bóllo, Jenčura, 2211 divákov

Žilina: Krnáč - Mabouka, Piaček, Akakpo, Ricardo Nunes - Pečovský - Barčík, Bello (74. Deza), Pich - T. Majtán (85. Ján Novák), M. Ceesay (31. Gergel)
Dunajská Streda: Kučera - Nikolič, Marcin, Huber, Laštovka - Kabele, Hanták (61. Tchami), Boya, Urbánek (82. Csölle) - Kordič (74. Matúš), Delarge

Žilinčania prehrali na jeseň na Žitnom ostrove 1:2, pod Dubňom začali ofenzívne. V úvodnej štvrťhodine si vypracovali dve gólové šance. V 7. min sa presadil v šestnástke hostí Ceesay, prihral Majtánovi, ale ten netrafil úplne odkrytú bránu Dunajskej Stredy. V 13. min boli Žilinčania opäť pred Kučerovou bránou, dve strely na ňu vyslal Pich, ale ani z tohto nebol gól. Ten prišiel v 21. min, žilinskú snahu zúročil Róbert Pich, ktorý po kombinácii Nunesa s Barčíkom prekonal Kučeru peknou strelou z asi 20 metrov. O desať minút neskôr mohli domáci opäť skórovať, kopali priamy kop z 18 metrov a Barčíkova strela tesne minula pravý horný roh. Hostia mohli vyrovnať v 35. min, Laštovka napálil z voleja z asi 35 metrov do hornej žrde, bola to prvá strela Dunajskej Stredy na bránu a takmer skončila v sieti.

Domáci stredopoliar Pich bol pri chuti aj po prestávke, v 52. min opäť nebezpečne vystrelil, odrazenú loptu ešte zachytil Gergel, ale pálil len do ochrannej siete za bránou. O minútu na to sa dostal do brejku na opačnej strane Delarge, tiesnený dvoma žilinskými zadákmi ešte poslal loptu smerom na bránu, ale Krnáč na ňu dosiahol. Po tejto akcii prebrali iniciatívu opäť domáci, do šancí sa dostali Majtán, Pich i legionár z Toga Akakpo hlavičkoval po rohovom kope, ale bez gólového efektu. S pribúdajúcimi minútami sa hralo viac v strede poľa. V 76. min mala obrovskú šancu na vyrovnanie Dunajská Streda, pripravil ju Delarge, po ňom striedajúci Matúš zblízka netrafil bránu a spálil čistú gólovú príležitosť. Hostia sa snažili v posledných desiatich minútach viac útočiť, ale ďalšiu čistú „tutovku“ si už nevypracovali. Rozhodnutie prišlo v nadstavenom čase, striedajúci Deza sám prešiel polovicu ihriska, sprava prihral Pichovi, ten posunul Barčíkovi, ktorý oslávil svoj 300. zápas v drese MŠK Žilina gólom a potvrdil víťazstvo domácich.

Ľuboš Nosický (tréner Žiliny): "Mali sme slušný prvý polčas, dobre sme kombinovali, vyšli nám pekné akcie. Škoda, že sme už vtedy nedali poisťovací gól. To sa odzrkadlilo v druhom polčase, kedy sme sa snažili nespraviť chybu, súper mal príležitosti, nás podržal aj brankár. Myslím si, že to bol pre divákov pekný zápas."
Krisztián Németh (tréner Dunajskej Stredy): "Začali sme pomaly, bez aktivity, súper nás prevýšil a dostali sme gól zo strednej vzdialenosti. V druhom polčase sme boli dôraznejší a priamočiarejší, mali sme pár príležitostí na vyrovnanie, ale nakoniec sme dostali druhý gól v nadstavenom čase."

FC Spartak Trnava - FC Nitra 1:2 (0:2)

Góly: 64. Pavelka - 4. F. Moravčík, 21. Cleber, ŽK: 12. Tomaček, 80. Ciprys - 33. Murín, 34. Hroššo, 41. Seydouba Soumah, 53. Cleber, 85. Ľ. Kolár, 90. Ľ. Hanzel, rozhodovali: Trutz - Brendza, Špivák, 5148 divákov

Trnava: Raška - Kaufman, Gross, Čvirik, Ľ. Hanzel - R. Procházka, Karhan, Vyskočil (80. Ciprys), Bicák (41. Gašparík) - Tomaček (31. P. Čarnota), Pavelka
Nitra: Hroššo - Harbuľák, Martin Tóth, O. Murín (89. Grman), Kaspřák - Cleber (65. Ľ. Kolár), F. Moravčík (77. V. Gajdoš), Šimončič, Boszorád - Kroupa, Seydouba Soumah

Krajské derby malo od začiatku patričný futbalový náboj, keď najmä domáci fanúšikovia hnali hlasivkami svojich "andelov" do útoku. Obe mužstvá začali zápas svižne, predvádzali kombinačný, celoplošný futbal. Už v 4. min hráči spod Zobora vypracovali rýchlu kombinačnú akciu po pravej strane, Cleber potiahol loptu, kľučkou sa "lišiacky" zbavil Kaufmana, jeho polovyskoý center do šestnástky spracoval nabiehajúci a nikým nekrytý 21-ročný Moravčík a halfvolejom k pravej tyčí nedal vyniknúť Raškovi. Domáci ešte viac vystupňovali svoj tlak, dostávali sa pred Hrošša, no pri zakončovaní im chýbal patričný pokoj a myšlienka. V 12. min prenikol za obranu Murín, nikým neatakovaný padol a preto rozhodca ocenil jeho filmovanie žltou kartou. O dve minúty neskôr preukázal svoje umenie gólman Nitry Hroššo, keď ho po centri Karhana nedokázal prekonať Bicák z jednoznačnej šance. V 22. min Nitrania svoje enormné snaženie korunovali druhým gólom. Loptu si rutinérsky v šestnástke spracoval Soumah, loptu preloboval Cleberovi, ktorý na dvakrát prekonal Rašku. V 26. min sa blysol Hanzel, keď dlhý nákop od Pavelku posunul na Kaufmana, ktorý z voleja z 20 m netrafil nitriansku bránku. V 33. min Procházkovu strelu do šibenice Hroššo vytlačil nad bránku.

Po obrátke domáci s vedomím nepriaznivého stavu neustále dobíjali Hroššovu bránu, ale nitrianska defenzíva pevne odolávala. Hostia trnavského uragánu s pribúdajúcimi minútami kopili chyby, lopty odvracali do bezpečných vzdialeností. V 64. min po rohu Gašparíka najvyššie vyskočil Pavelka a hlavičkou usmernil loptu za Hroššov chrbát. Červenočierni v závere nervózneho zápasu ešte v snahe vydolovať aspoň bod neuspeli, gólman Hroššo zachránil všetky strely medzi tri tyče od Procházku, Karhana i Pavelku, a tak Nitrania vyťažili od favorita z minima maximum v podobe troch cenných bodov, ktoré odvážajú pod Zobor.

Pavel Hoftych: (tréner Trnavy): "Je to pre nás sklamanie. Do zápasu sme vstúpili veľmi zle. Nakopávané lopty neboli účinné na dobre hrajúcich a snaživých Nitranov. Zaskočili nás dva rýchle góly, útok nevyprodukoval nič a záloha sa len snažila, to však na bodový zisk bolo málo."
Ladislav Jurkemik (tréner Nitry): "Som rád, že sme zdolali kvalitného súpera a dokonca na jeho tráve. Prvý polčas sme mohli vyhrať aj vyšším rozdielom, po zmene strán to už však bolo o inom. Podržal nás Hrošso a takticky hrajúca obrana. Obecenstvo bolo sklamané, ale pre nás to sú zlaté body. Hráči splnili moje taktické pokyny, čo prinieslo želaný úspech."

AS Trenčín - FC ViOn Zlaté Moravce 3:1 (1:0)

Góly: 22. Depetris, 74. Mazan, 87. L. Peltier - 54. M. Hruška, ŽK: 21. Godál, 81. Baéz, 88. L. Peltier - 5. Orávik, 35. Pavol Majerník, 57. Paur, 67. M. Husár, 71. M. Kuciak, rozhodovali: Pavlík - Kubačka, Vindiš, 3015 divákov

Trenčín: Volešák - Godál, Kleščík, Ševela, Holúbek - Baéz - L. Peltier, Lobotka (58. Mazan), Salinas (72. Štyvar), Hlohovský - Depetris (79. V. Horváth)
Zlaté Moravce: M. Kuciak - Pilát (64. Peter Farkaš), Pavol Majerník, Chren, M. Husár - Pavlovič (79. Ľ. Bernáth), Babic (46. M. Luhový) - Orávik, Paur, M. Hruška - Hodek

Domáci mali od začiatku stretnutia častejšie loptu na kopačkách, nedokázali sa však dostať do tempa a ich útočné pokusy stroskotávali na konsolidovanej defenzíve súpera. V 16. min hosťujúci Hodek hlavičkou k žrdi vystrašil brankára Volešáka, ale skóre otvoril až v 22. min Trenčín. Akciu po osi Peltier - Hlohovský zakončil hlavičkou na päťke neustrážený Depetris. Šancí v prvom polčase obojstranne nebolo príliš veľa, viac náznakov mali domáci, ale hre chýbalo vyššie nasadenie a zaujímavejšie dianie. V 45. min unikol ofsajdovej pasci Baéz gólmana hostí však neobstrelil.

Krátko po zmene strán v 52. min Salinas nožničkami trafil žrď, ale už o dve minúty po zaváhaní v trenčianskej obrane sa dostala lopta k Hruškovi, ktorý dôrazným volejom vyrovnal. Od tohto momentu domáci upadli do kŕčovitosti a nepresnosti brzdili ich úsilie, hostia sa okrem obrany sústredili aj na nádejné rýchle protiútoky. V 74. min však Hlohovského dlhý center našiel pred bránkou voľného Mazana a jeho hlavička skončila v sieti. To hostí zaskočilo a až do záverečného hvizdu už protivníka ničím neprekvapili. V 87. min sa úplne osamotená pred bránkou ocitla dvojica Godál - Peltier a bez problémov zariadila prikrášlenie trenčianskeho víťazstva.

Adrián Guľa, tréner AS: "Toto víťazstvo patrí hlavne kabíne a je určite oveľa dôležitejšie, ako si možno v tejto chvíli myslíme. Nebyť tímového výkonu a srdiečka všetkých hráčov, nedokázali by sme v tomto ťažkom zápase uspieť."
Juraj Jarábek, tréner ViOn-u: "Pripravovali sme sa na tento zápas poctivo, ale veľký vplyv na náš výkon mala obrovská maródka v našom mužstve. Chceli sme hrať zo zabezpečenej obrany a čakať na protiútoky. Škoda, že sme z nich nedokázali skórovať. Hoci sme po vyrovnávajúcom góle zdvihli hlavu, musím konštatovať, že Trenčín vyhral zaslúžene, pretože bol pohyblivejší a dynamickejší."